На каква възраст кучетата спират да растат

кучета Снимка: iStock

М ного собственици на кучета се питат кога домашният им любимец ще спре да расте. Независимо дали сте любопитни за бъдещия размер на питомеца си или сте загрижени как да му осигурите правилното развитие, познаването на етапите на растеж е от решаващо значение. Защо? Ако знаете кога четириногият ви другар ще спре да расте, можете да планирате по-добре грижите за него, включително диетични нужди, рутинни упражнения и изисквания за пространство. 

кучета играСнимка: iStock

Фактори, влияещи върху спирането на растежа на кучетата

Няколко са факторите, които влияят върху възрастта, на която кучетата спират да растат. Основният от тях е породата. Малките четириноги съзряват по-бързо и достигат окончателния си размер по-рано спрямо по-големите си събратя. Генетиката също играе значителна роля: кучетата наследяват моделите на растеж от родителите си. Храненето е друг критичен фактор: правилната диета гарантира, че животното расте и се развива добре. Лошото хранене, от друга страна, може да доведе до забавяне на растежа или здравословни проблеми. 

кучета играСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Етапи на растеж на различните породи кучета

Етапите на растеж при домашните ни любимци могат да бъдат категоризирани според размера на породата:

  • Малки породи

Дребосъци като Чихуахуа или Йоркширски териер обикновено спират да растат между 8 до 12 месеца. Това е така, защото малките породи се развиват и достигат зрялост по-бързо спрямо по-големите. 

кучешки паркСнимка: iStock

  • Средни породи

Породи като гончета и кокери обикновено спират да растат около 12 до 15 месеца. Средните породи имат умерен темп на растеж в сравнение с малките и големите си събратя. 

  • Големи породи

Породи като Лабрадор и Голдън ретривър обикновено спират да растат между 18 до 24 месец. Поради по-голямата си скелетна структура, на тези четириноги им отнема повече време, за да достигнат пълния си размер. 

кучета играСнимка: iStock

  • Гигантски породи

Породи като Немски дог и Санбернар могат да продължат да растат докато навършат 2 до 3 години. Техният екстензивен период на растеж се дължи на масивния им размер.

Всяка порода има своите уникални модели на растеж и разбирането им може да ви помогне в правилните грижи за четириногия ви другар по време на различните фази, през които преминава той.

Признаци, че кучето ви е спряло да расте

Няколко са признаците, които показват, че кучето ви е спряло да расте. Физически може да забележите, че височината и дължината на питомеца ви са се стабилизирали. Теглото му също може да попадне в плато, въпреки че е важно да се следи, за да се предотврати затлъстяване. Поведенчески, зрелите кучета често проявяват по-спокойно поведение спрямо това като юноши или кутрета. 

кучешки паркСнимка: iStock

Ролята на храненето в растежа на кучето

Правилното хранене е от съществено значение за здравословния растеж при кучетата. Кутретата се нуждаят от диета, богата на протеини, мазнини, витамини и минерали за подпомагане на бързото им развитие. Правилният баланс на хранители вещества гарантира, че костите, мускулите и органите се развиват правилно. 

С напредването на възрастта диетичните нужди на кучетата също се променят. Прехранването може да доведе до затлъстяване, докато недостатъчното храна – до недохранване и забавяне на растежа. 

Консултацията с ветеринарен лекар за избора на правилната храна и график на хранене спрямо породата и размера на домашния ви любимец може да предотврати проблеми, свързани с растежа.

кучета парк играСнимка: iStock

Здравни съображения по време на етапите на растеж

По време на етапите на растеж кучетата са податливи на различни здравословни проблеми. Големите и гигантските четириноги са особено предразположени към ставни проблеми като дисплазия на тазобедрената става, които могат да се влошат от бързия растеж. Редовните ветеринарни прегледи са от решаващо значение за ранното откриване на потенциални проблеми. 

Упражненията са от съществено значение, но трябва да се съобразени с възрастта и размера на животното, за да се избегне стресът върху развитието на костите и ставите. Балансираният подход към храненето, упражненията и медицинските грижи ще подпомогне здравословния растеж и развитие.

кучета облизванеСнимка: iStock

 

Виж още