Защо кучето ми избягва да гледа други четириноги

кучета парк Снимка: iStock

К учетата комуникират помежду си чрез езика на тялото. За това, когато домашният ви любимец отклонява поглед или не иска да погледне друго четириного, това също е вид съобщение, което животното изпраща. Наблюдаването и разбирането на тези сигнали може да предотврати проблеми между кучетата, а чрез копиране на сигналите, хората можем да създадем по-добра връзка със своите космати приятели.

кучета паркСнимка: iStock

Първи срещи

За кучетата директният зрителен контакт може да бъде заплашителен. Когато две добре социализирани домашни животни се срещнат на улицата или в близкия кучешки парк, например, за да покажат, че са приятелски настроени, едното обикновено извръща глава, другото – също. И едва след тези жестове те се поздравяват без напрежение. Този процес може да се повтори няколко пъти, преди четириногите да пристъпят към подушване и щастливо размахване на опашките.

Обратното също е вярно – когато куче се втурва с глава, директно обърната по посока друго, то едното четириного може да погледне настрани като успокояващ сигнал. Това извръщане на погледа може да се случи чрез бързо движение на главата и да продължи едва няколко секунди, но въпреки това е достатъчно, за да демонстрира, че животното не е заплашително настроено. 

Dogsandcats.bg

кучета паркСнимка: iStock

Понякога е необходим и по-силен сигнал. Ако едно куче изръмжи на друго, когато се срещнат, застрашеното животно може да извърне глава, след което – бързо да се отдалечи, за да се дистанцира от ситуацията, избягвайки потенциален конфликт.

Готови за преговори

Кучетата гледат настрани, за да изразят желание за комуникация помежду си. Нещо като вид „мирни преговори“. Едно спокойно и уверено четириного, което иска да мине покрай друго, дъвчещо кокал в затворено пространство, например, ще избягва директна среща на погледите, за да се случи преминаването безопасно. От друга страна, кучето с кокала ще е напрегнато, защото притежава ценен ресурс и вероятно иска да го защити. 

Помнете – едно уверено куче гледа настрани, а може да добави и ударение към сигнала си, като извие тяло встрани, сякаш казвайки: „Няма да правя проблеми, дори не виждам кокала ти“. 

кучета снягСнимка: iStock

Избягване

Когато едно куче се страхува или е стресирано от присъствието на друго, отбягването на директния зрителен контакт е форма на избягване. Поглеждането встрани най-вероятно ще бъде придружено с друг език на тялото, като облизване на устни, което показва, че животното е стресирано. Тялото му също може да изглежда напрегнато, с опашка надолу или прибрана между задните крака. Не е изключено кучето да се притисне към стена или друг предмет – тревожните животно често търсят контакт с твърди повърхности, за да създадат натиск върху телата си.

Кучето „ни говори“ – стига да можем да го чуем!

Чрез наблюдение на тези сигнали е възможно да се предотвратят проблеми, когато две кучета са в опасна близост. Например, ако едното животно гледа втренчено другото и го лае, собственикът може да се намеси, за да успокои ситуацията. 

кучета снягСнимка: iStock

Хората също можем да използваме същите сигнали за овладяване на нежелано поведение у кучетата ни. Домашен любимец, който скача възбудено по хората, например, може да се научи да се успокоява, ако стопанинът му обърне гръб.

Когато говорим на един и същ език с косматия си другар (или възможно най-близо!), недоразуменията могат да бъдат избегнати и проблемите стават по-лесни за разрешаване.

кучета агресияСнимка: iStock

Вижте още:

5 реакции на кучетата, когато се чувстват неспокойни

10 причини защо кучето ви се облизва

 

Виж още