Защо кучето ми киха толкова често?

куче кихане Снимка: iStock

В сички сме го преживявали – в разгара на сезона на настинките или алергиите, изглежда просто не можем да спрем да кихаме! Но ако сте забелязали, че и домашният ви любимец сякаш киха често, то може би се чудите дали това е нормално? Настиват ли кучетата също като хората? А какво да кажем за алергиите?

Ето няколко потенциални причини, които причиняват често кихане при кучетата.

  • Алергия към околната среда

Точно като хората, кучетата могат да имат алергия, свързана с околната среда. Треви, цветен прашец или прах – всичко това са потенциални алергени, които могат да предизвикат често кихане. В повечето случаи, ако се дължи на алергия, кихането на животното е непродуктивно, въпреки че понякога може да се забележи малко количество тънка, бистра слуз.

куче киханеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Хранителни алергии

Въпреки че по-рядко причината за кихане е подобен тип алергия, излагането на определени хранителни алергени може да причини дразнение и кихане при кучетата. Най-често четириногите имат непоносимост към протеини като пиле, яйца и говеждо месо. 

Ако се касае за хранителна алергия, освен кихането, вероятно е да забележите и кожни проблеми, включително сърбеж, зачервяване, косопад или при по-тежки случаи – удебеляване на кожата.

Вижте още: 6 знака, че кучето ви е алергично към определена храна

  • Попадане на чуждо тяло в носа

Изненадващо (или не чак толкова!), има много неща, които могат да попаднат в носа на кучето ви, причинявайки често кихане. Чуждите тела могат да варират от семена и други части на растения до храна и чакъл. 

куче киханеСнимка: iStock

  • Назални дразнители

Има много неща, които могат да раздразнят носните проходи на вашето куче, извън кръга на алергиите и чуждите тела. Помислете за нещата, които карат самите вас да кихате, просто като ги вдишате – прах и черен пипер, например. Други дразнители за четириногите са и почистващите продукти и изпаренията от боя, например.

  • Носни акари

Макар и по-рядко, кучетата могат да се сдобият в акари, които да се настанят в носните им проходи. Това са малки насекоми, които не могат да се видят с невъоръжено око, така че може да ви бъде трудно да ги идентифицирате сами у дома. Ако кучето ви има назални акари, вероятно ще забележите гъста и потенциално кървава слуз, която се отделя от муцуната му.

  • Назални тумори

За съжаление, носните проходи не са защитени от риск от развитие на тумори. Те могат да бъдат доброкачествени или злокачествени, но в общия случай са трудни за лечение и често се налага хирургическа намеса. Освен че са болезнени, тези тумори са придружени от кърваво течение, идващо от засегнатата страна на носа.

куче киханеСнимка: iStock

  • Респираторни инфекции

Има различни видове инфекции на дихателните пътища, които кучетата могат да получат – от вирусни, до бактериални и гъбични. Контактът с друго болно животно, спад в имунната система и дори фактори, свързани с околната среда – всичко това повишава риска от развитие на респираторни проблеми. Някои от тях са придружени с повишено производство на слуз и дразнене в носните проходи, което води до кихане.

Вижте още: Как да разберем, че кучето ни е болно

куче киханеСнимка: iStock

  • Инфекции

Има някои инфекции, които могат да възникнат локализирано само в носните проходи на кучето ви. Неща, които увреждат защитната бариера на лигавиците на носа, като чужди тела и акари, могат да спомогнат за развитието на подобен тип инфекции. 

куче киханеСнимка: iStock

  • Респираторни паразити

Акарите обикновено обитават само носните проходи на кучето ви, но има някои паразити, които атакуват цялата му дихателна система, понякога дори се заселват в белите дробове. Излишното производство на слуз от тялото, което се опитва да се справи с паразита, може да доведе до кихане.

  • Като част от играта

Понякога кучетата кихат по-често без това да има нещо общо със здравословното им състояние или да се дължи на определен физиологичен фактор. Когато четириногите играят, те кихат – това е един от начините, по които отработват енергията си. 

куче киханеСнимка: iStock

В заключение, ако кучето ви внезапно е започнало да киха прекомерно, то не губете време и посетете ветеринарния си лекар за преглед. Най-добре е своевременно да изключите сериозни инфекции, паразити, чужди тела и тумори. 

Вижте още: 

Кои са най-често срещаните кожни проблеми при кучетата

 

Виж още