Защо кучето ми се крие?

куче се крие Снимка: iStock

В ярвате или не, криенето не е само поведение, запазено за котките. Кучетата също се крият, като това най-често се случва, когато четириногите се чувстват стресирани, объркани или се намират в непозната ситуация. 

И така, ако домашният ви любимец е започнал да се спотайва по-често от обичайното под леглото – нека заедно разберем дали поведението му заслужава вниманието на ветеринарен лекар.

куче се криеСнимка: iStock

Какви са най-често срещани причини кучетата да се крият?

„Кучетата обикновено се крият, защото се чувстват уплашени или стресирани“, коментира д-р Дилмор, главен ветеринарен лекар към Banfield Pet Hospital. Според нея, четириногите предпочитат малките тъмни пространства, тъй като за тях те могат да бъдат успокояващи по време на напрегнати и стресови ситуации.

Dogsandcats.bg

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, когато оценявате криенето на кучето, е промяната. Защото именно това най-често е в основата на това поведение. Може да се касае за преместване, загуба, въвеждане на нови хора, ново място, пътуване или дори просто разместване в обичайната рутина – всичко това може да бъде стресиращо за кучетата и понякога – да ни накара да си търсят скривалище.

Често криенето се наблюдава и по време на ситуации, предизвикващи безпокойство, като гръмотевични бури или фойерверки.

куче се криеСнимка: iStock

Сигнализира ли криенето за наличие на здравословни проблеми?

Най-често куче, което се крие, реагира на някаква промяна в обичайната си рутина. Въпреки това, ако ви е трудно да определите дали има такъв момент, помислете за здравето на косматия си другар. В някои случаи криенето може да е индикация именно за наличие на такъв.

„Докато някои кучета се крият, когато са уплашени или разтревожени, има и такива, при които това е признак, че нещо не е наред. Ако забележите признаци, които да ви насочат, че косматият ви другар не се чувства добре, не губете време да се свържете с ветеринарен лекар, който да ви помогне да определите причината за желанието на животното „да се укрие“.

куче се криеСнимка: iStock

Как можем да спрем поведението на криене при кучето си?

Когато кучето ви е в беда, може да бъде трудно самите вие да не се чувствате зле. Според д-р Дилмор, има някои неща, които можете да направите, когато домашният ви любимец се крие:

  • Спазвайте график: Поддържайте ежедневната си рутина възможно най-последователна. Това означава да храните, разхождате и да играете с кучето си във времето, с което то е свикнало.
  • Осигурете му зона на комфорт: За всяко куче е полезно да има безопасно място, където да може да избяга. Тиха спалня, където може да се оттегли, за да избяга от суматохата и да бъде само (ако има нужда), може да помогне много за облекчаване на безпокойството му.
  • Срещайте се и поздравявайте внимателно: Не принуждавайте кучето си да общува с нови хора или непознати домашни любимци. Позволете му само да започне контакт при желание.

Дали криенето на кучето ни трябва да ни безпокои?

Както споменахме, криенето на кучето обикновено е показателно за наличие на стрес, но в някои случаи може да сигнализира за здравословен проблем. Как да разберем разликата?

Познаването на нормалното поведение на домашния ви любимец и проследяването на всички важни промени, свързани с рутината му, е от съществено значение за оценката на причините, каращи кучето ви да се крие.

Криенето може да бъде проблем в случаите на безпокойство или заболяване. Ако сте загрижени или това поведение не е характерно за животното, необходимо е да го заведете на ветеринарен лекар. 

куче се криеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето се взира във вас

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Виж още