Защо кучето ми сяда на моето място, когато ставам?

куче диван Снимка: iStock

В секи, който има куче, добре познава този сценарий: седите на любимия си стол, четете книга или гледате филм и секунди, след като станете (до тоалетната, например), четириногият ви другар се втурва, за да ви открадне мястото. Звучи ви познато, нали?

Има няколко причини, поради които домашният ви любимец може да иска да заеме точно вашето местенце, като най-честите от тях са привързаността и господството. Обикновено можете да дешифрирате коя от двете възможности се отнася за вашия питомец въз основа на езика на тялото му. 

куче диванСнимка: iStock

Кражбата на място като знак на обич

Като социални животни, кучетата искат да бъдат част от безопасно и защитено място, където чувстват принадлежност. Това ни връща години назад към манталитета на глутницата и техните предци, вълците, за които силата и опората, които осигурява бърлогата, са въпрос на живот и смърт. И четириногите не се спирали пред нищо, за да я защитят.

Dogsandcats.bg

Днес кучетата ни, вече възприели ролята си на домашни животни, виждат своите човешки спътници като водач на глутницата, който им осигурява необходимите сигурност и безопасност. Миризмата ви е позната на животното, така че то знае инстинктивно, че всяко място, на което сте били, ще му донесе комфорт и спокойствие. Това поведение е близо и до причината, поради която четириногите искат да спят в леглата ни, да се гушкат в дрехите ни или да се излежават в скута ни.

куче диванСнимка: iStock

Кражба на място, за да се покаже надмощие

Друга причина кучето да открадне мястото ви, а не просто да го запази, докато се върнете, е за да покаже доминиране. Това може да се случи, ако в едно домакинство има повече от един домашен любимец. Често се случва и при осиновени четириноги, които са прекарали дълго време в приют или имат история на малтретиране в миналото си. В този случай това е поведение е начин на животното да установи своя „ранг“ в семейството, било сред хората, или сред другите кучета, с които живее.

Ще познаете, че се касае за поведение на надмощие по езика на тялото на кучето – в този случай той може да бъде по-агресивен и териториален. Кражбата може да бъде придружена от лай, заемане на отбранителна позиция или хапане. Ако се опитате да накарате животното да се премести, то може да оголи зъби или да ви изръмжи. Всичко това показва, че животното се опитва да намери своето място в групата или глутницата си и да разбере къде принадлежи. 

куче диванСнимка: iStock

Не бива да забравяме, че кучетата са естествено териториални, но някои твърде крайни проявления на това поведение не са здравословни за семейната динамика. Ако често оставяте домашния си любимец да демонстрира този вид доминиране и това се случва за продължителни периоди от време, то може да доведе до други поведенчески проблеми. Бързаме да ви успокоим – според ветеринарни лекари към Американския киноложки клуб, през повечето време, с подходящо обучение и положително подсилване, кучето ще разбере, че няма нужда от подобни защитни действия и в крайна сметка ще се откаже от поведението.

Какво да направите, когато кучето ви открадне мястото

Ако домашният любимец веднага заема мястото ви, дори да станете за по-малко от минутка, но няма против да ви го отстъпи обратно, щом се върнете – нямате за какво да се тревожите. Ако обаче вместо обичайното любвеобилно поведение и дружелюбно махане с опашка, забележите агресия – особено под формата на ръмжене, оголване на зъбите или хапане, най-добре е да помислите за прилагане на някои методи на обучение, преди проблемът да се влоши. 

куче диванСнимка: iStock

Една от възможностите е да се консултирате с професионален дресьор на кучета или да заведете животното на тренировъчен клас. Целта е да разберете защо косматият ви другар реагира по определен начин. 

Вижте още: 

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Защо кучетата обичат да подремват пред камината

 

Виж още