Защо кучето ми лае по други кучета

кучета лай Снимка: iStock

К учетата, подобно на хората, реагират на случващото се в заобикалящата ги среда спрямо ситуацията. Независимо дали вие и домашният ви любимец срещнете друго четириного в парка или на опашката пред зоомагазина, типично е едното от двете животни (а понякога – и двете!) да излаят за поздрав. Ако някога сте си задавали въпроса „какво си казват“ двете четириноги и защо косматият ви другар се чувства длъжен да излае всеки път, щом на пътя му се изпречи друг домашен любимец, то не сте сами! Експертите са категорични по въпроса – това може да означава много неща.

кучета лайСнимка: iStock

Защо кучетата се поздравяват помежду си чрез лай?

„Кучетата ни общуват по различни начини“, коментира Джесика Джейн Макмърчи, координатор от Animal Charity of Ohio. 

Четириногите не само дават сигнали чрез физическия език на тялото си, но също така използват вокализация – гласа си, за да изразят на глас това, което се случва в тялото и ума им. Кучешкият лай невинаги е агресивна, мнителна или подла реакция на страх“, допълва още специалистът.

Dogsandcats.bg

Според Макмърчи има различни причини, поради които домашните ни любимци лаят – като цяло. Като това, разбира се, включва лаят едно към друго. И това може да бъде всичко – от изразяване на вълнение, до радост или безпокойство. 

Вижте още: Защо кучето ми лае при всеки случаен шум

Въпреки че на всички ни се иска да можехме да си поговорим с кучетата си, за съжаление се налага да разчитаме по-скоро на вербалните знаци, които животните ни дават, за да разберем разликата между щастлива и уплашена реакция. 

кучета лайСнимка: iStock

„За да можете да определите значението зад лаят на вашето куче, винаги препоръчваме да използвате тренировъчен метод на база положително подсилване. Не би навредило и да се консултирате с професионален треньор, който да ви помогне да се ориентирате в езика на тялото на животното.“, казва още Макмърчи. 

Гледайте и наблюдавайте

За да разтълкувате правилно реакцията на вашето куче при среща с друго четириного, наблюдавайте дали животното се отдръпва, докато издава звуци, подобни на тихо мърморене – това е знак, че то се страхува. И обратно – ако питомецът ви постоянно лае през прозореца срещу други животни като катерици и котки, вероятно или скучае, или изпитва силна териториална принадлежност към дома ви. 

Макмърчи добавя още, че в повечето случаи, когато кучетата лаят едно срещу друго, това е игрива, естествена реакция, която изразява желанието им да се запознаят. Това джафкане често е придружено с „поклон за игра“, когато двете животни навеждат предните си крака и махат с опашки. 

кучета паркСнимка: iStock

Вижте още: Кога кучетата си играят и кога са на косъм да се сбият

Значението на ранната социализация

Липсата на социализация може да причини реактивност у домашните ни любимци. Или казано с други думи – получава се ситуация, при която две кучета не разбират как да общуват помежду си. 

Това може да се дължи на факта, че не са имали много възможности да играят с други кучета или не са били добре тренирани. Независимо от причината, тази нервност, която се появява при срещите между недобре социализирани четириноги може да бъде остранена с подходящо обучение и безопасно взаимодействие с други кучета.

кучета паркСнимка: iStock

Ако ви се струва, че всеки път, когато домашният ви любимец се приближи до друго куче, той задължително трябва да излае насреща му, то не сте далеч от истината. Това обаче в никой случай не бива да ви тревожи. Разбирането на социалната ситуация, както и разчитането на езика на тялото на вашето куче, когато е около други четириноги, ще ви помогне по-добре да разберете какво точно се опитва да ви каже. 

Вижте още: 

Как кучетата общуват помежду си

Защо кучетата кихат, докато играят

 

Виж още