Защо някои кучета обичат да се гушкат, а други – не?

куче гушкане Снимка: iStock

В ие сте се сгушили на дивана, релаксирате и гледате любимото си шоу. А кой се е свил точно до вас с глава в скута ви? Разбира се, любимият ви четириног спътник! Но чудили ли сте се някога защо някои кучета обичат да се гушкат, а други – не чак толкова?

куче гушканеСнимка: iStock

Защо кучетата се гушкат?

Една от основните причини, поради които някои кучета обичат да се гушкат, е, защото ви смятат за част от тяхната глутница и искат да покажат привързаност и обич. Вашият домашен любимец безспорно ви харесва и иска да ви засвидетелства силните си чувства. 

Но има още една важна причина, поради която косматите ни другари търсят близък контакт с нас. Кристин Савидж, сертифициран приложен специалист и анализатор по поведение на животни споделя, че освен обич, понякога гушкането в стопанина е проява и на страх от страна на кучето. 

Dogsandcats.bg

„Животните, които се страхуват от фойерверки, гръмотевични бури и други силни шумове, свързани с околната среда, може да се опитат да се сгушат в стопаните си, за да се успокоят“, споделя още тя. 

куче гушканеСнимка: iStock

Защо някои кучета не обичат да се гушкат?

Всяко куче има различен начин да покаже привързаност, което зависи от породата му, но и от натрупания ранен житейски опит. Трябва също да вземете предвид, че начините, по които хората физически демонстрираме обичта си, не са сред често предпочитаните от четириногите. Например, много кучета не обичат целувките, прегръдките или гъделичканията, докато други не са особени почитатели дори на разтриването на коремчетата

Но ето я добрата новина: Обръщайки внимание на езика на тялото на вашето куче, вие ще започнете да улавяте различни сигнали относно това дали то обича да се гушка или не!

„Точно като нас, четириногите искат и се нуждаят от физически контакт. За мнозина седенето или подремването близо до собственика е начин да направят това. За това и те обичат да се гушкат“, коментира още Савидж. 

куче гушканеСнимка: iStock

Някои кучета гушкат ли се повече от други?

Въпреки че всяко четириного има своя индивидуална личност, анекдотични доказателства сочат, че някои кучета са по-гушливи от други. Често това е свързано с породата, макар че не само по-дребните кученца са сред почитателите на прегръдките. Любопитен факт е, че голяма част от „изглеждащите страшно и сочени за агресивни“ кучета като Американски булдог, Срафордширски териер, Питбул и Бултериер също обичат да се гушкат. 

Това се отнася и за някои от най-големите породи като Немски дог или Мастиф, които обичат да сядат в скута на стопанина си. „Те действително не знаят колко са гигантски“, коментира още Савидж. 

куче гушканеСнимка: iStock

Други начини за свързване освен гушкането

Напълно нормално е, ако вашият домашен любимец не обича да се гушка. Вероятно сте забелязали, че има много други начини, по които животното ви показва, че ви смята за страхотни!

Важно е да отбележим, че докато гушкането с нашите кучета е забавно и релаксиращо за самите нас, има много други дейности, които са от съществено значение за заздравяване на връзката ни с четириногото. Нещата са съвсем прости – правете повече от любимите дейности на домашния си любимец! 

куче спиСнимка: iStock

 

Виж още