Зимни съвети за безопасност за кучета

куче сняг Снимка: iStock

С нежните дни могат да са уют, пиене на горещо какао пред камината и още куп ритуали, които всеки от нас има през зимата. А често няма нищо по-хубаво, за което бихме могли да се сетим, от това да сме на топло у дома, сгушени до нашето кученце, докато навън е студено и мразовито. 

Въпреки че има дни, в които откровено не ни се излиза, домашният ни любимец има нужда от своята разходка... За това, когато дойде време да напуснем пределите на топлия си дом, необходимо е да се уверим, че косматият ни другар се чувства удобно, не изпитва дискомфорт и няма опасност да се нарани. 

куче зимаСнимка: iStock

Има някои основни съвети за безопасност, които е добре да съблюдаваме през зимните дни, за да сме сигурни, че не поемаме излишни рискове, свързани със здравето на питомеца си. За да се насладим заедно на снежното време навън, без да се налага да пътуваме до кабинета на ветеринарния лекар по спешност!

Dogsandcats.bg

Защита от студеното време

Има много начини да защитите вашето кученце от студеното време. Като начало – забравете за подстригването точно преди да дойде зимата. Колкото по-плътно и дълго е кожухчето на животното, с толкова повече допълнителна топлина ще разполага. Независимо от породата, инвестирайте в подходящо палто и/или пуловер, които да са удобни и топли. Обувки за лапите също са добър вариант, стига да започнете да приучвате четириногото към тях няколко месеца по-рано. 

куче зимаСнимка: iStock

Не ходете на дълги разходки, ако навън е твърде студено. Това е особено важно, ако домашният ви любимец страда от определено здравословно състояние като артрит, чиито симптоми се обострят при студено време. 

Винаги, когато се приберете вкъщи от разходка, подсушете животното с кърпа и се уверете, че сте отстранили снега, който се е натрупал по лапите му. Топла вана би повишила телесната температура на четириногото – просто не използвайте шампоан всеки път, за да не причините прекомерна сухота на кожата му.

Може да се наложи да коригирате диетата на домашния си любимец, тъй като вероятно ще гори повече калории, опитвайки се да поддържа телесната си температура в студените дни. Преди да направите това обаче, важно е да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Предпазни мерки при сняг и лед

Снегът и ледът навън могат да бъдат особено опасни за кучетата ни поради няколко причини. Като начало – избягвайте да се разхождате по заледени водни повърхности. 

куче зимаСнимка: iStock

Снегът и ледът имат потенциала да оставят лапите на кучето ви напукани, сърбящи и сухи. Каменната сол, която се разпръсква по улиците на градовете, може да заседне между възглавничките на лапите на животното, причинявайки му болка и изгаряне. За това винаги, когато излизате на разходка, добра идея е да нахлузите ботуши на кучето си, за да предпазите лапичките му.

Признаци на хипотермия и измръзване

Излагането на студеното време може да причини измръзване при кучетата. Обичайната телесна температура на вашия домашен любимец е около 38 градуса по Целзий. 

куче зимаСнимка: iStock

Кутретата и възрастните кучета са по-податливи на хипотермия. За това, ако забележите, че кучето ви трепери, отказва да се храни, държи се летаргично, има нисък пулс или затруднено дишане, то може да има хипотермия и трябва да го заведете на ветеринарен лекар възможно най-скоро. Специалистът ще измери температурата му и ще направи някои тестове, за да определи дали се касае за хипотермия.

Ако вашето куче има измръзване, кожата му може да е обезцветена и подута и може да видите кожни язви или мехури по засегнатите области. Ако забележите някой от тези симптоми, можете да поставите на засегнатите места топли кърпи, както и да увиете животното с одеяло, докато пътувате към ветеринарния си лекар. 

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още: 

8 важни неща при зимен туризъм с кучето ви

3 неща, които експертите искат да знаете за грижите за кучетата през зимата

Виж още