Как да измия зъбите на котката ми

миене на котешки зъби Снимка: iStock

М иенето на зъбите е важна част от рутинната грижа за мяукащите приятели. То поддържа зъбите в добро здравословно състояние. Независимо от това, че вашата котка е домашна и си играе само с играчки, тя се нуждае от добра устна хигиена. Миенето на зъбите ще предпази гальовния ви домашен любимец от натрупване на плака, образуване на зъбен камък, гингивит и по-тежкото заболяване на венците – пародонтит.

Сравнително голяма част от породите котки са предразположени към зъбни проблеми, така че колкото по-рано започнете да се грижите за тях – толкова по-добре. Разбира се, някои котки може и никога да нямат нужда от почистване на зъбите, но ако ветеринарният ви лекар препоръчва честа грижа за тях – следва да го послушате.

Подготовка

Както споменахме – винаги е добре да започнете с миенето на зъбите на вашата котка колкото се може по-рано, за да може тя да свикне с това. Възрастните представители биха били по-неблагосклонни към това някой да им бърка в устата, но също могат да се научат стига да се въоръжите с повече търпение и да не се отказвате.

Като част от подготовката ви трябват следните аксесоари:

Dogsandcats.bg
  • Котешка паста за зъби, препоръчана от ветеринар. Обикновено те имат различни вкусове – пиле, риба или някоя друга вкусна котешка гозба.
  • Четка за зъби. Можете да изберете между различни видове – мъничка четка с различна форма или такава, която се слага на пръста.
  • Лакомства, за да възнаградите мяукащия приятел за доброто му поведение.

Никога не използвайте човешка паста за зъби, за да измиете зъбите на котката си, защото е опасна за тях!

миене на котешки зъбиСнимка: iStock

Ключът е да изградите навика постепенно

Процесът може да отнеме известно време, но е важно да не насилвате гальовния приятел и да подхождате плавно към тази процедура.

  • Първата стъпка е да изберете момент, в който котката ви е спокойна и в добро настроение.
  • Изстискайте малко количество паста за зъби на пръста си и позволете на гальовния приятел да я оближе. Повторете това няколко дни подред, за да му дадете възможност да свикне с вкуса. По възможност изберете един и същи час, в който да правите това, за да започнете да изграждате навика.
  • Втората стъпка е да вземете четката за зъби, да поставите малко количество паста върху нея и да позволите на котката ви да я оближе от четката за зъби, за да свикне с власинките на този уред. Отново – повторете това няколко дни.
  • Трета стъпка е да поставите паста върху четката, да хванете нежно котката си, да отворите устата ѝ и да допрете четката до зъбите ѝ. Идеята на това упражнение е, мъркащият приятел да свикне с усещането да има четка за зъби в устата си, която се допира до зъбите му. Опитайте да го направите и от двете страни на зъбите.
  • Четвърта стъпка – миене на зъбите. Когато мяукащият ви приятел вече е изпълнил всички задачи, горе-долу е свикнал с усещането за четка и паста за зъби – опитайте да измиете нежно зъбите му. Четката трябва да е с наклон около 45 градуса, и се опитайте да миете нежно зъбите в посока от горе надолу, като започвате точно под венеца.

Не забравяйте да награждавате мяукащия притятел с мъничко лакомство всеки път, за да свързва преживяването с положителни емоции. Винаги когато гальовното животинче изглежда очевидно некомфортно и стресирано не го насилвайте, а опитайте друг ден. Винаги можете да помолите ветеринарния лекар за съвети, ако не постигате успех.

С повече тренировки, лакомства и търпение от ваша страна – със сигурност ще постигнете успех и котката ви ще свикне с грижата за зъбите!

Вижте още:

Как да подкъся ноктите на котката ми

Виж още