10 малки диви котки, които може да се отглеждат като домашни любимци (СНИМКИ)

Каракал Снимка: iStock

П о-големите и диви котки са изключително красиви и изящни същества, но за съжаление не са подходящи за отглеждане в домашна обстановка.

Проблемът с екзотичните породи котки е, че макар идеята да притежавате такава котка да е привлекателна, те често не са разрешени за отглеждане като домашни любимци. Има основателна причина за това, тъй като много от екзотичните породи далеч не са опитомени и освен, че за тях би било невъзможно да им се отнеме свободата, вашият живот е в риск, тъй като котките са хищници.

Въпреки това, ако просто проявявате любопитство към диви котки, които може да се отглеждат в домашни условия ще ви представим кратък списък с такива. Важно е да имате предвид, че различните държави имат различно законодателство за тези животни, така че в никакъв случай не се впускайте да търсите дива котка без да сте проверили дали има право да се отглежда като домашна в България.

1. Червен рис (Bobcat)

КаракалСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Бобкатите са популярни, защото когато се отглеждат от малки, те са склонни да се свързват силно със собствениците си, което ги кара да се държат като гигантски версии на обикновените домашни котки. Те също така се свързват с кучета, други котки и дори с други животни, стига да са отглеждани заедно с тях.

И все пак тази дива котка е напълно способна да ви нарани дори и по-лошо, ако им се прииска.

2. Сервал

КаракалСнимка: iStock

Сервалите приличат на миниатюрни гепарди. Те имат дълги крака и големи заострени уши, покрити са с черни маркировки и вероятно ще предизвикат паника у хората, ако ги видят навън.

Наблюдава се, че сервалите се интересуват много повече от птици и мишки - или от храната, която им е приготвена - отколкото към хора.

3. Канадски рис

КаракалСнимка: iStock

Канадският рис много прилича на риса, но има две основни разлики: те не се привързват толкова към стопаните си, но също така не са толкова склонни към яростни изблици. Те просто искат да бъдат оставени на мира.

Те са невероятни катерачи, така че ще ви трябват няколко високи дървета за котки в двора ви. Те ще прекарват по-голямата част от времето си, излежавайки се на възможно най-високото място.

4. Евроазиатски рис или рис

КаракалСнимка: iStock

Като близък роднина на канадския рис, рисът е много по-голям от своя братовчед и може да тежи два до три пъти повече. За щастие, те се държат подобно на кучетата и могат да бъдат изключително общителни и привързани.

Те също така обичат да се тичат с висока скорост, като преобръщат всичко, което им се изпречи на пътя, без да се съобразяват с това колко ценно е то. За щастие, повечето от това тичане те правят късно вечер, тъй като породата е предимно нощна.

5. Котка рибар

КаракалСнимка: iStock

Тези диви котки са рядко срещани котки, които всъщност обичат да се плискат във водата, така че обикновено имат нужда от фонтан, езеро или вода наблизо, където да се забавляват. Видът е застрашен от изчезване и вероятно трудно може да се отглежда в домашни условия.

Макар че притежаването им е законно на повечето места, това не е добра идея. Те ни най-малко не са били опитомени и вероятно ще ви възприемат като заплаха, което да си го кажем направо - не е добре за вас.

6. Оцелот

КаракалСнимка: iStock

Най-известният оцелот е този, който Салвадор Дали е държал като домашен любимец, на име Бабу. Дали вземал тази котка със себе си навсякъде, където отивал, включително и в ресторантите. Той не приемал и опитите за дискриминация на неговата голяма котка. Дали имал голям късмет, че Бабу никога не е осакатявал никого, защото характерът на оцелота не е толкова мил, колкото външният му вид.

7. Котка на Жофроа

КаракалСнимка: iStock

Ако искате дива котка, която няма да представлява заплаха за семейството ви, котките на Жофроа са чудесен избор. Те са доста леки и малки, дори когато са напълно пораснали, и единственият начин, по който ще ви наранят, е с миловидност.

Те обаче не обичат хората - или когото и да било друг. Котките на Жофроа ще се държат колкото се може повече настрана, а вие можете да споделяте дома си с една от тях и почти никога да не я виждате.

8. Каракал

КаракалСнимка: iStock

Каракалите са нещо като кръстоска между сервали и рисове, въпреки че са по-приближени от двете породи. Те се държат като наистина големи домашни котки, което ги прави един от най-подходящите видове за отглеждане в домашни условия в този списък.

Въпреки това, всички игри и обич, които им предлагате, трябва да се предоставят при техните условия. Не можете просто да се приближите и да ги погалите, защото те бързо ще ви поставят на мястото ви. Освен това те съскат и звукът, който издават е наистина страшен.

9. Тръстикова котка

КаракалСнимка: iStock

Тези животни изглеждат като пораснали домашни котки. Те произхождат от Азия и Египет, но са изключително нервни същества, дори когато живеят в една и съща къща от няколко години. Очаквайте да избягат в най-близкото скривалище, когато се случи нещо неочаквано.

Най-добре се чувстват в затворени външни пространства, така че ако можете да оградите вътрешния си двор, това може да е най-доброто място, където да ги отглеждате.

10. Бенгалска котка (дива)

КаракалСнимка: iStock

Тези котки са много по-малки, приблизително с размерите на средностатистическа домашна котка, и са предшественици на популярната Бенгалска порода.

Дивите бенгалски котки могат да бъдат добри домашни любимци, но само ако са правилно социализирани от ранна възраст. Дори и при най-добри условия, те се нуждаят от много време за усамотение, затова се старайте да не ги затрупвате с обич.

Макар че всички тези екзотични котки със сигурност ще предизвикат интерес, повечето от тях са лоши домашни любимци и все пак биха предпочели да бъдат оставени сами на свобода. Почти сигурно е, че е по-добре да спасите обикновена котка от местния приют, отколкото да похарчите токлока мног опари, за да живеете с дива котка и да рискувате здравето и дори живота си.

Виж още