9 от най-бързите диви котки в света през 2023 г.

дива котка Снимка: iStock

А ко сте били свидетели на бягаща котка, знаете колко бърза може да бъде! Те могат да се нахвърлят върху плячката си и да се стрелят през стаята с едно наше намигване. Светът на котките включва диви и домашни котки и въпреки че нашите домашни любимци са по-малки и по-малко плашещи, те могат да бъдат също толкова умели, колкото техните диви роднини.

Докато всички котки са бързи, дивите котки държат рекорда като най-бързи в света. В тази статия ще споделим интересна информация за най-бързите диви и най-бързите домашни котки в света.

Започваме с дивите котки.

1. Гепард

Гепардите са най-бързите котки и най-бързият бозайник в историята. Тази бърза котка достига скорост до 120 км в час!

Dogsandcats.bg

Гепардите имат висок мускулен тонус и леки кости, което ги прави пъргави в краката. Те също имат дълга и мощна опашка, която осигурява невероятен баланс по време на високоскоростна навигация и удивително гъвкав гръбначен стълб, който им помага да се обръщат бързо и да променят посоката. Техните дихателни пътища се разширяват по време на преследване, за да доставят кислород, което позволява на гепардите да поемат до 150 вдишвания за 1 минута! Всички тези невероятни черти допринасят за способността им да достигат високи скорости.

2. Ягуар

дива коткаСнимка: iStock

Ягуарът е друга дива котка, която се приближава към плячката си с невероятна скорост. Ягуарът може да достигне скорост до 80 км в час. Като се има предвид, че тежат до 100 кг, това е невероятно постижение. Тази великолепна котка не само е една от най-бързите котки, но също така е известна със своите умения за скачане и е енергичен катерач и плувец. Това също ги поставя на върха на хранителната верига в заливните низини, блатата и тропическите гори. Въпреки това, те са по-скоро като спринтьори, достигайки максималната си скорост за къси разстояния, но не могат да поддържат тази скорост за дълги разстояния.

Ягуарите са страхотни на скорост благодарение на своите мускулести и мощни крака, които им позволяват да спринтират с висока скорост и да правят внезапни завои, докато са в преследване. Те също имат опростени тела, дълги, елегантни опашки, които помагат за баланса, и прибиращи се нокти, които осигуряват допълнително сцепление.

3. Лъв

дива коткаСнимка: iStock

Лъвовете са едни от най-големите котки в света и често са наричани царете на джунглата. Тези величествени и мощни котки могат да достигнат скорост до 80 км в час. Въпреки това, тъй като им липсва издръжливост, този прилив на скорост може да се поддържа само за кратки периоди.

Въпреки едрото си тяло, те имат дълги, мощни крака, които допринасят за способността им да тичат бързо. Предните им крака са малко по-дълги от задните, което ги прави по-добри спринтьори от бегачите на дълги разстояния. Докато лъвът спринтира, тялото му остава ниско до земята, докато краката му се движат в действие. Лъвовете дебнат плячката си и правят последен бърз спринт, когато се приближат достатъчно.

4. Пума

Пумите са по-пъргави от другите си роднини диви котки и са също толкова бързи. Те могат да достигнат скорост от 60-80 км в час и са отлични скачачи, които играят съществена роля при улавянето на плячка. Техните големи лапи и мощни задни крака допринасят за техните способности за спринт и скачане. За разлика от някои от своите конкуренти, пумите са умели в катеренето.

Те не се срещат често в дивата природа, тъй като са добри в криенето, но могат да бъдат разпознати по котешкия им външен вид, тен цвят на тялото и дълга опашка, която достига почти 1 метър дължина.

5. Сервал

дива коткаСнимка: iStock

Сервалите са сред по-малките диви котки, може би най-известни като дивата котка, използвана за развъждане на савана. Въпреки по-малкия си размер, те са едни от най-бързите. Сервалите могат да достигнат скорост от 70 км в час, което е няколко км по-малко от скоростта на лъва. Те са силни и пъргави котки, които поддържат бързите си скорости. Тяхната малка фигура и дълги, мускулести крака също ги правят отлични скачачи.

Те са самотни ловци, насочени към по-малки животни като жаби, птици и гризачи. Те приличат на малки гепарди, но имат огромни уши, по които няма как да ги сбъркаме. Те също имат много дълги крака спрямо размера на тялото си.

6. Тигър

дива коткаСнимка: iStock

Тигрите са грациозни, но мощни диви котки с невероятен атлетизъм. Тигърът може да тича с максимална скорост от 50-60 км в час, но само на къси разстояния. Тази скорост обаче е забележителна за котка с тегло над около 200 кг! Поради липсата на издръжливост, те са ловци от „засада“, за разлика от преследващите ловци. Въпреки че са големи и тежки котки, те могат да достигнат забележителна скорост поради дългите си, мускулести крака и гъвкавия гръбнак. Освен това имат допълнително сцепление със земята благодарение на прибиращите се нокти.

7. Евразийски рис

дива коткаСнимка: iStock

Евразийският рис е дива котка, живееща в Скалистите планини на Северна Америка и е най-големият вид рисове. Тази котка може да достигне скорост до 45 км в час и да унищожи плячка, по-голяма от нея. Те са силни и пъргави котки с мощни крака и като лъва могат да поддържат скоростта си само на къси разстояния. Поради това те трябва да изненадат плячката си, като стоят близо до земята и се нахвърлят неочаквано от малко разстояние.

8. Леопард

дива коткаСнимка: iStock

Леопардите са едни от най-разпознаваемите и обожавани диви котки. Те са невероятно атлетични и са изключителни катерачи. Те могат да достигнат скорост до 55 км в час и да носят плячката си по дърветата, за да избегнат загубата на обяда си. Те също са великолепни скачачи и могат да извършват дълги скокове, за да уловят плячката си.

Освен това, за разлика от много диви котки, леопардите също са силни плувци. Въпреки че е лесно изпреварен от други диви котки, невероятната му способност да скача, да се катери, да плува и да бяга, го прави изключително находчив хищник. За съжаление, всички леопарди са застрашени или застрашени поради човешка дейност, като урбанизация и бракониерство.

9. Ръждивопетниста котка

дива коткаСнимка: iStock

Ръждивопетниста котка е един от най-малките видове котки в света и е най-малката котка в дивата природа. Но това, което им липсва като размер, те компенсират със скорост! Тези малки котки могат да достигнат максимална скорост до 80 км в час!

Те са невероятно пъргава и активна порода, но тъй като са самотни и донякъде неуловими, не се знае много за техните способности.

Дивите котки са забележителни същества, много красиви и разбира се - за любуване от далеч. Те са хищници, които бързо достигат до плячката си, разкъсват я и си правят невероятен пир. Освен да им се възхищаваме от разстояние или на снимки - друго не можем да направим!

Виж още