10 начина да покажете на котката си, че я обичате

доволна котка Снимка: iStock

М акар че на никой собственик на котка не са му необходими инструкции как да обича котката си, все пак ще ви дадем няколко идеи как можете да покажете на гальовния спътник колко много той значи за вас!

1. Отделяйте специално внимание на котката си

Специалното внимание може да включва всяка една стъпка или съвкупност от всички изброени в тази статия. Важно е да знаем, че гальовните животни не са просто красив и пухкав аксесоар за дома, а са живо същество, което има нужа от грижи и внимание. Отделяйте време на гальовния домашен любимец за игри, гушкане или просто го „поканете“ да дойде при вас и да се свие на кравайче докато гледате филм или четете книга.

2. Галете котката на любимите ѝ места

доволна коткаСнимка: iStock

 Обърнете специално внимание на местата, които мъркащият приятел най-много харесва като бузите, под брадичката, главата, врата и гърба. Мъркането със сигурност няма да закъснее!

Dogsandcats.bg

3. Обучавайте котката си и правете ежедневието ѝ интересно

Много голяма част от домашните приятели са отегчени в нашия дом, което води до редица поведенчески проблеми - „полудели“ котки, които се люлеят на завесите, точат ноктите си в дивана, играят с наши чупливи предмети и т.н.

Мислете за обучението като за отдих, забавление, предизвикателство и възможност да тренирате естествените умения на мяукащия домашен любимец.

4. Научете как котката ви комуникира с вас

След известно време съжителство с гальовния домашен любимец, вие ще научите неговите реакции и ще свикете с езика на тялото му. Важно е да разпознавате когато котката ви е уплашена, болна или има нужда от вас. По този начин вие ще реагирате и ще ѝ помогнете, ако се налага. Също така - следете и кои са нейните любими играчки и какво обича да прави, което ѝ носи забавление.

5. Грижете се за козината

Котките прекарват половината часовете в будно състояние като се почистват. Някои прекаляват с грижата, но повечето се нуждаят от помощ, за да се отстрани по-ефективно мъртвата козина. Още повече че голяма част от мяукащите животни обичат усещането на четката, която ги масажира и разресва козината им.

6. Награждавайте котката си с лакомства

Лакомствата са прекрасен начин да покажете, че обичате мъркащия домашен любимец. Добре е те да се използват при добро поведение, обучение или в моменти, в които вие почувствате, че мъркащият приятел може да получи лакомство.

7. Използвайте коча билка

доволна коткаСнимка: iStock

Тази безвредна билка вдъхва настроение на много котки. Комбинирайте коча билка със специална играчка и наистина ще подсилите забавлението на вашия домашен любимец.

 8. Играйте с котката си

Всеки домашен любимец има любима игра. Интерактивните игри подсилват връзката, която споделяте и изграждат увереност в срамежливите домашни любимци.

Някои котки се радват на пъзели, в които можете да скриете лакомства, защото това им позволява да използват мозъка, зъбите и носа си.

9.Не стресирайте котката си

Ако знаете, че нещо което правите или определен шум стресира вашия мъркащ приятел - постарайте се да го ограничите, стига това да е възможно. Ако котката ви много се страхува от пералнята, ясно е, че няма как да спрете да перете дрехите си. Но бихте могли да затваряте вратата на пералното помещение или да преместите всички котешки аксесоари далеч от това място.

10. Обособете ѝ собствено място у дома

Макар че мъркащите животни се разпростират навсякъде в нашите домове, маркират жилището като свое и обичат са спят на различни места - столове, дивани, възглавници, килими и т.н. - все пак, те имат нужда от пространство, което е само и единствено за тях. Това може да е котешко дърво, легълце, хамак за котки или възглавници.

Важно е да наблюдавате гальовния домашен любимец и да мислите за неговите нужди. Все пак, домашните котки разчитат изцяло на нас и сме отговорни за тяхното здраве и щастлив живот, изпълнен с игри!

Вижте още:

Как котката показва, че ви обича

10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 2

7 съвета за отглеждане на здрава котка

Виж още