10 признака, че котката ви е свръхстимулирана

котка и стопанин Снимка: iStock

А ко сте родител на котка, знаете, че котките са не само любопитни, но и от време на време проявяват любопитно за нас поведение. Рядкост е собственикът на котка, който гали котката си, когато изневиделица косматият му приятел решава да го захапе, удраска или зашлеви с лапа. Ако това ви се е случвало, преживяното от вас е било нещо, което често се случва на домашните котки: свръхстимулация.

Почти всички котки в един или друг момент стават свръхстимулирани. Това може да се случи, ако сте ги галили твърде дълго¡ Всички котки реагират на свръхстимулацията по различен начин. Повечето мъркащи приятели също така дават на стопаните си един или няколко знака, че са свръхстимулирани и, ако разбирате кои са те ще спрете навреме преди котката да се е ядосала. И така - как да разберем, че гальовният приятел е свръхстимулиран?

1. Зениците на очите на котката ви са разширени

котка и стопанинСнимка: iStock

В дивата природа, когато котката е застрашена, зениците ѝ се разширяват или се уголемяват. Причината е, че когато са по-големи, те могат да виждат по-добре заобикалящата ги среда и при необходимост да се защитят или бързо да избягат. Въпреки че действията ви може да не са заплашителни, котката ви може да се почувства така, ако е прекалено стимулирана, и зениците ѝ ще се разширят. Ако видите това да се случва, това е сигурен знак, че котката ви наистина е свръхстимулирана. Също така е добре да се отдръпнете и да я оставите да бъде, докато се успокои.

Dogsandcats.bg

2. Ушите на котката се сплескват назад

Когато котката е застрашена и знае, че ще трябва да се бори за излизане от ситуацията, ушите ѝ автоматично се сплескват назад. Причината е да защити деликатните си уши от зъбите и ноктите на нападащото ги животно. Когато са свръхстимулирани, котката също сплесква ушите си, защото приема свръхстимулацията за реакция „борба или бягство“. Котка със сплескани уши е котка, която ви казва: „Отдръпни се!“

3. Котката ви блъска с лапи

котка и стопанинСнимка: iStock

Този признак на свръхстимулация, за съжаление, не ви дава време да реагирате, тъй като котката ви вече най-вероятно е замахнала с лапа към вас! Причината е, че повечето котки протягат нокти, когато замахват. Това означава, че получавате не само котешки удар, но в някои случаи и неприятна рана. Ако котката ви замахне, най-доброто, което трябва да направите, е да я оставите на мира, докато се успокои.

4. Котката ви заема приклекнала позиция

През хилядолетията котките са били принудени да се защитават от хищници. Когато това се случи, те обикновено се привеждат в клек, за да могат при нужда да се изправят и да ударят нападателя бързо и силно. Превъзбудената котка ще направи същото, защото смята, че е нападната. Ако котката ви заеме приклекнала позиция, отдръпнете се и ѝ дайте пространство. Ако не го направите, може да се наложи да се справите с нападение на котка, което може да ви остави няколко неприятни драскотини.

5. Котката маха с опашка

котка и стопанинСнимка: iStock

Котешките опашки се движат по много различни начини и са чудесен ориентир за това да разберем в какво състояние се намира гальовния приятел. Ако обаче видите, че опашката на котката ви се размахва силно, това е добър знак, че тя е свръхстимулирана и е време да спрете да я галите. Всъщност колкото повече и по-бързо се размахва опашката, толкова по-разстроена е котката. Както и при другите признаци от днешния списък, ако котката ви върти или маха с опашка, спрете да я галите и я оставете сама, докато се успокои.

6. Котката ви ръмжи или съска срещу вас

Ръмжащата или съскаща котка е недвусмислен знак, че не е в настроение да се занимава с вас. Пренебрегването на този знак не е добра идея и може да доведе до драскане или хапане. Ръмженето или съскането е един от отличителните признаци на котка, която е била свръхстимулирана, и ясен знак, че каквото и да правите, то не ѝ харесва. Също така е ясно, че трябва да се отдръпнете и да я оставите на мира, докато гневът и страхът ѝ премине.

7. Котката ви хапе

котка и стопанинСнимка: iStock

Когато котката е свръхстимулирана, тя не прави разлика между човек, който иска да я обича, и друго животно, което иска да ѝ навреди. Свръхстимулацията може да доведе до объркване, понякога силно, и обърканата котка ще се нахвърли да се защити с едно от най-добрите си оръжия - зъбите. Обикновено свръхстимулираното коте първо захапва, което ясно показва, че не му е забавно. В някои случаи обаче те могат да преминат направо към хапане, ако се чувстват открито застрашени. Независимо от случая, ако котката ви започне да използва зъбите си, бързо се отдръпнете и я оставете да се успокои.

8. Мускулите на котката ви изведнъж стават напрегнати и сковани

В една секунда мъркащите приятели са толкова меки и гъвкави, но в следващата секунда може да усетите как мускулите им се напрягат и стават твърди! Ако някога сте усещали как котката ви се напряга като кожата на барабан, значи сте усетили какво е, когато са прекалено стимулирани. С други думи, те се усещат твърди, сковани и стегнати. Ако това се случи, когато седи в скута ви, незабавно спрете да я галите и оставете котката да си тръгне, преди да ви е замахнала, нахапала или ухапала. Ако не го направите, те ще го направят и резултатът може да е неприятна рана.

9. Кожата на котето ви започва да трепери

котка и стопанинСнимка: iStock

Има няколко причини, поради които кожата на котката ви, особено на гърба ѝ, може да потрепва. Една от тези причини е, както се досещате, свръхстимулацията. Ако сте в процес на галене на котката си и гърбът ѝ започне да потрепва, трябва да спрете да я галите и да я оставите да се отдалечи (или да избяга), докато потрепването спре. Треперенето може да е реакция и на насекоми, като комари, които притесняват котката ви. По-добре е обаче да бъдете предпазливи и да ги оставите на мира за известно време.

10. Котката ви внезапно обръща глава към вас

Един от сигурните признаци, че котката ви е свръхстимулирана, е, че внезапно обръща глава към ръката, с която я галите. Ако го направи, това вероятно е, защото обмисля дали да ви ухапе. Ако това се случи, незабавно спрете да разтривате котката си и преместете ръцете си от обсега на устата и зъбите ѝ. Ако искат да напуснат скута ви, позволете им, за да може да премине страхът или тревогата им от прекалената стимулация.

Повечето котки обичат да бъдат галени, но само до един момент. Котките имат склонността да бъдат свръхстимулирани и това е моментът, в който трябва да  спрем инеракцията си с тях, иначе ще изпитаме гнева им. В тази статия обсъдихме 10 признака, по които да познаете, че котката ви се е наситила на вашите ласки и трябва да спрете.

котка и стопанинСнимка: iStock

Виж още