10 прости начина да бъдем по-добри собственици на котката ни

котка у дома Снимка: iStock

И ма голяма разлика между това просто да имаме котка и да сме добри собственици на домашни любимци. Да бъдем добри собственици на котка е много повече от това просто да сложим храна в тяхната купа и да им купим легло. Така че със сигурност искате да сте прекрасен собственик на мъркащ приятел и да осигурите най-доброто за него.

В тази статия ви даваме 10 съвета как да бъдете по-добър собственик на мъркащ приятел!

1. Отделете време за тях

котка у домаСнимка: iStock

Котките имат репутация на отчуждени и антисоциални, но това не е напълно заслужено. Разбира се, някои мъркащи личности ще са по-независими от други, но всички се възползват от качествено време със своите собственици. Социалното взаимодействие и времето за игра са важни за свързването, упражненията и умствената стимулация, особено когато са котенца.

Dogsandcats.bg

Котките също имат полза от социализацията в ранна възраст. Излагането на нови хора, ситуации и други животни ще ги направи по-уверени, добре приспособени и по-щастливи възрастни.

2. Организирайте пространството

Ако имате нова котка, можете да подготвите стаята ѝ, преди да я доведете у дома. Може да поставите всичко необходимо, като легло,тоалетна, храна, играчки.  и котешко дърво. Със сигурност ще прояви интерес и ще започне да изследва пространството, когато мяукащият приятел пристигне във вашия дом.

3. Поставете драскалки

Драскането е естествено поведение, точно като катеренето, и ако не осигурите стълб за драскане, котката може да се насочи към любимия ви стол. Гальовните животни също драскат, за да маркират своята територия и да се грижат за ноктите си. Вашата котка и мебелите ще ви благодарят, че сте инвестирали в драскалки.

4. Купете забавни играчки

котка у домаСнимка: iStock

Дори ако вашата котка е малко по-мързелива и предпочита да дреме на слънце, трябва да купите играчки. Също както при хората, движението намалява риска от развитие на състояния като артрит, диабет и затлъстяване. Упражненията също така ще попречат на котката ви да се отегчи и ще ѝ позволят да прояви нормално поведение като дебнене, катерене и скачане.

Времето за игра е чудесен начин да насърчите упражненията, но не забравяйте, че котките също могат да бъдат придирчиви, така че може да се наложи да опитате различни играчки, за да видите какво харесват най-много. Можете да опитате да сменяте различни играчки, за поддържате разнообразието.

5. Поддържайте тоалетната чиста

Това може да изглежда очевидно, но има голямо значение за вашата котка. Това не е най-приятната работа, но е от решаващо значение. Поддържането на тоалетната на вашата котка чиста е полезно за тяхното здраве и намалява вероятността тя да ходи до тоалетната на други, по-малко подходящи места. Котките също са създания на навика, така че опитайте се да не променяте вида на тоалетната или ароматите, след като намерите такива, които харесват.

6. Изберете добър ветеринарен лекар

Ще прекарате известно време при ветеринаря, дори котката ви да е напълно здрава, защото ще трябва да отидете на рутинни прегледи и да ги заведете за ваксинации. Установяването на добри отношения с вашия ветеринарен лекар е жизненоважно, защото искате да се чувствате уверени с човека, който ще се грижи за вашата котка през годините!

Ако не сте сигурни откъде да започнете, попитайте приятели и семейство с домашни любимци в коя клиника посещават.

котка у домаСнимка: iStock

7. Инвестирайте във висококачествена храна

Отделете време, за да прегледите на храната за домашни любимци и списъците със съставки. Потърсете марки, които съдържат месо като първа съставка. Можете също така да попитате вашия ветеринарен лекар за препоръки. Диетата на вашата котка е невероятно важна и жизненоважна за нейния растеж, развитие, здраве и щастие.

8. Отделете време за грижи за козината

Котките са чисти, но това не означава, че са напълно самодостатъчни, така че собствениците трябва да помогнат, за да поддържат козината им здрава. Разресването на козината премахва разхлабената коса, прахта и мъртвата кожа и предотвратява сплъстяването и заплитането; може също така да подобри кръвообращението им. Някои котки се нуждаят от повече грижи от други, особено дългокосместите породи.

Може да инвестирате във висококачествена четка и нокторезачка, за да се грижите за котката си, но можете също да получите помощ от професионален грумър, ако котката ви не е склонна да се подчини на рутинна грижа. Зъбите на вашата котка също ще се нуждаят от вашето внимание; здравето на зъбите е изключително важно за цялостното здраве на вашата котка и редовната проверка ще спаси вас и вашата котка от болезнени проблеми със зъбите.

9. Опознайте котката си

котка у домаСнимка: iStock

Понякога котките получават лоша репутация, защото не обичат стопаните си толкова, колкото кучетата. Но котките просто имат различен начин да покажат как се чувстват. Научете езика на любовта на вашата котка, за да ѝ покажете колко много означава за вас. Тълкуването на езика на тялото и гласовите сигнали също ще помогне, ако нещо се обърка; ако вашата котка се държи неочаквано агресивно, ще забележите, защото знаете, че поведението е необичайно.

10. Вие наистина можете да обучите котката си

Ще ви простим, ако мислите, че котките не могат да бъдат обучени, но това не е вярно. Ключът към обучението на котка е използването на положителни методи, което означава да възнаграждавате доброто поведение, вместо да наказвате лошото. Вашата котка бързо ще научи, че доброто поведение носи лакомства, гушкане или време за игра и след като това стане, е по-вероятно да се държат относително „прилично“.

Въпреки че котките са по-независими от кучетата и често изглежда, че следват собствените си правила, те се нуждаят от нашата помощ и любов, за да останат щастливи и здрави. Независимо дали са дружелюбни, вокални и енергични или резервирани, мързеливи и мълчаливи, те се нуждаят от повече от храна и подслон. Собствениците на котки трябва да прекарват време в игри с котките си, да ги разресват и да поддържат околната среда чиста, за да гарантират, че живеят дълго и щастливо.

Ако никога преди не сте се грижили за котка, може да изглежда, че има много неща за запомняне, но не отнема много време, за да установите рутинна грижа за вашия домашен любимец.

котка у домаСнимка: iStock

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Защо котката ми вече не идва при мен

Как да накарам котката ми да ме хареса

Виж още