Защо котката ми вече не идва при мен

котка у дома Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да се чудите какво сте направили погрешно този път, за да си спечелите гнева на котката си? Всички знаем, че любимите ни котки понякога могат да бъдат капризни същества, но дали новооткритата им неприязън всъщност се основава нещо конкретно?

Ако котката ви проявява негативно поведение спрямо вас, вероятно се мъчите да намерите решение, но отговорите не винаги са толкова ясни. Всяка котка е индивидуална душа със свои собствени странности и предпочитания. Но ето няколко обяснения, които могат да направят нещата малко по-ясни.

Какво наистина се случва с вашата котка?

Има вероятност новото настроение на котката ви да не е започнало без причина - нещо е предизвикало реакцията. И честно казано, доста сме сигурни, че причината не е в това, че вече не ви харесва. Възможно е това да е някаква външна причина, която те проектират върху връзката ви.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че може да ви се струва, че са отмъстителни или упорити, по-скоро гальовните животни са раздразнени или притеснени от някаква промяна във вашия дом. От съществено значение е да разгледате всички различни фактори в ежедневието си, за да ви дадат повече улики.

Котешки език на тялото

За съжаление нашите котки не могат да ни говорят, за да обяснят внезапната си промяна. Въпреки това, ако можете да погледнете основния език на тялото им, той може да ви подскаже малко за това, което се случва. Ако котката ви се чувства разстроена, може да забележите поведение, като например:

 • Съскане
 • Ръмжене
 • Хапане
 • Атакуване
 • Игнориране

Всички тези прояви показват, че котката ви не е щастлива - независимо дали причината за това е нещо, което зависи от вас, или не. Сега причините са оставени за вас, тъй като вие познавате котката си по-добре от всеки друг. Но се запитайте дали някой от тези фактори по-долу играе роля:

1. Личност на котката

котка у домаСнимка: iStock

Също като хората, котките имат най-различни характери. Някои котки са по-привързани от други. Това не винаги означава, че не ви харесват, а че предпочитат различни нива на взаимодействие.

Ако котката ви е раздразнителна, това може и да не е нещо лично. Някои котки предпочитат да разполагат със собствено пространство без излишна намеса. Ако вие сте от любвеобилните, които искат да се гушкат с котката си, тя може да не желае същите неща като вас.

Разбирането и зачитането на границите на котката ви може да доведе до подобрение. Трябва да опознаете котката си и начина, по който тя взаимодейства и отговаря на желанията си, включително и на личното пространство.

2. Връзка с котката

Връзката е от решаващо значение, когато взаимодействате с домашните си любимци. Това може да означава различни неща в зависимост от това как котката ви реагира на вашите ласки. Връзката е необходим аспект на цялостната грижа. Просто трябва да откриете какво работи най-добре за вашия мъркащ приятел и да се опитате да го следвате.

3. Отрицателен опит

котка у домаСнимка: iStock

Ако котката ви е имала негативен опит с хора, това може да се отрази сериозно на отношенията ви. Например, ако някога котката ви е харесвала, но вие сте ѝ се скарали, че е направила нещо нередно, тя може да ви се сърди за няколко дни.

Животните могат да реагират въз основа на травма. Така че, ако преди това са живели в лоша домашна обстановка, може да им отнеме доста време, преди да се научат да изграждат доверие към новите си стопани. Просто не забравяйте, че може да не знаете цялата история.

4. Основно заболяване

Ако това поведение е внезапно, може да е вероятно да има скрито заболяване, което да го предизвиква. Ако котката ви изпитва болка или претърпява някакви промени в мозъка, това може сериозно да повлияе на типичните ѝ действия.

Проблемът може да е свързан с кости, стави или повърхности. Възможно е също така да е проблем с орган. Вашият ветеринарен лекар може да провери както външно, така и чрез изследване на кръвта.

Ако забележите някакви други съпътстващи симптоми, които ви се струват странни, трябва да ги заведете на преглед при ветеринарния си лекар.

5. Промени в средата

котка у домаСнимка: iStock

Котките са рутинни същества и много от тях не обичат, когато нормалността им се нарушава. Ако наскоро сте се преместили в друго жилище, родило се е бебе или сте посрещнали нов домашен любимец, котката ви може да показва признаци на неодобрение. Същото може да се отнася и за случаите, когато сте ги оставили сами за кратка почивка през уикенда. Те може да се почувстват оскърбени от изоставянето и да искат да се оттеглят в изолация.

Ако случаят е такъв, може да отнеме известно време, докато ви „простят“ или свикнат с новата обстановка в дома. Просто се уверете, че запознанствата са бавни и че всички страни са в безопасност и се чувстват комфортно по време на процеса.

Имаме потенциални решения

Все още не се отказвайте от мяукащия домашен любимец. Преди да започнете да го приемате лично, уверете се, че сте разгледали заобикалящите фактори на средата, за да прецените какво се случва. Дори да сте направили нещо, което да разстрои котката ви, в крайна сметка можете да възстановите връзката.

 • Време

Ако котето ви е раздразнително, просто му дайте малко време да се приспособи. Възможно е това да е просто фаза и те сами да трябва да се справят с нея. Освен това поставянето на малка дистанция между вас и вашата котка може да ви позволи да наблюдавате какво всъщност се случва, което може да бъде потенциален спусък за вашата котка.

 • Пространство

котка у домаСнимка: iStock

Всички ние се нуждаем от малко пространство, за да можем да презаредим батериите си, и нашите котки не са по-различни. Ако са прекалено стимулирани, те могат да се почувстват задушени. Опитайте се да ги отдалечите малко повече за няколко дни и вижте дали отново ще се обърнат към вас.

 • Положителни методи на обучение

Може би, без да знаете, влагате много негативизъм в отношенията с мъркащия приятел, когато направи нещо лошо. Може да крещите, в къщата да цари хаос или друго негативно явление да я кара да се държи настрана от вас. Всеки път, когато котката ви започне да се държи лошо, не забравяйте да използвате тактики с положителни методи, като например лакомства или други средства за привличане, след като сте я насочили към правилното действие.

 • Социализация

Това, до което може да се стигне, е, че котката ви е самотна. Уверете се, че тя има възможност за социализация. Ако мяукащия приятел е сам през деня, може би е време да осиновите нов котешки приятел.

 • Уважавайте котката си

Уважението е от първостепенно значение, когато притежавате котка. Мяукащите животни могат да бъдат много придирчиви по отношение на нещата, така че да им покажете, че ги оценявате, е изключително важен градивен елемент.

 • Играйте с котката си

Много пъти прекомерната натрупана енергия може да доведе до избухливост. Ако котката ви е отегчена и животът ѝ изглежда доста неспокоен, това може да предизвика агресия.

Както всяко друго нещо, и котките могат да изпаднат в униние или да се отегчат, ако в живота им липсват дейности. Не забравяйте да осигурите забавления за котката си - играчки и вашето време, за да играете заедно!

Не забравяйте, че ако котката ви изведнъж започне да се държи лошо и проявява други съпътстващи симптоми, много е възможно тази реакция да е причинена от заболяване или някакъв вътрешен проблем. Ако смятате, че това може да е свързано с медицински проблеми, винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар, за да разберете причината.

Виж още