Как да накарам котката ми да ме хареса

сърдита котка Снимка: iStock

М ъркащите домашни любимци са мистични същества, с много трудни характери и често представляват истинска загадка за нас. Случва се собствениците на котки да се оплакват, че домашният им любимец не ги харесва. Все пак, дори и гальовните животни да са известни със своята вежливост, никой стопанин няма да е щастлив, ако мъркащият му приятел видимо го игнорира.

Имайте предвид, че хората често грешим в отношенията си с мъркащите приятели и неволно ги караме да не ни харесват, с различнини неща, които правим в ежедневието си. 

Ключът към сърцето на мъркащия ви приятел е да изучите езика на тялото му. Как да разберем дали правим котката си щастлива?

Да разчетем езика на тялото на гальовния ни спътник

Мяукането и мъркането са само малка част от общуването на котката с вас. За да говорите наистина на нейния език, трябва да наблюдавате езика на тялото и поведението ѝ. Някои от издайническите признаци, че мъркащият домашен любимец е в приятелско настроение спрямо вас са:

Dogsandcats.bg
 • Опашката е вирната нагоре и оформена като въпросителен знак
 • Ушите са напред или спокойни
 • Следва ви навсякъде или върви точно до вас

Проблеми между котки и хора

Както споменахме, хората често правим множество грешки и най-голямата от тях е да си мислим, че тези животни са плюшени играчки. Да, трудно е да устоим на сладостта им, но това не означава, че трябва да ги стискаме и гушкаме като бебета.

От изключителна важност, за да ви харесва котката ви, е да ѝ осигурявате лично пространство! Всички знаем, че тези животни не се славят с това, че прощават лесно, даже напротив. Те често се възмущават от нашите действия и нерядко предпочитат да бъдат оставени сами.

Изпробвайте някои от тези съвети, за да се сближите с мъркащия ви приятел и да го накарате да ви хареса малко повече:

 • Избягвайте директен контакт с очите

Понякога мъркащите приятели гледат на това като знак, че се опитвате да ги сплашите. В отговор те могат да станат страхливи, дори агресивни. Макар и да са много красиви, ако отношенията с мъркащия ви приятел не са най-цветущите по-добре избягвайте да го гледате дълго и продължително в очите, за да не го провокирате.

 • „Слушайте” котката си

Ако погалите мъркащия си приятел, но той изръмжи или си тръгне - не настоявайте. Важно е да го уважавате, тъй като така ще си спечелите доверието му. В случай че много очевидно гальовният спътник ви е показал, че иска да бъде оставен насаме, а вие продължавате да го галите - със сигурност няма да ви харесва.

 • Опитайте бавно мигане

Т.нар. „котешка целувка”, която мъркащите приятели ни „изпращат” когато мигат бавно към нас. Ако опитате това, можете да покажете на мъркащия си приятел, че го обичате на неговия език.

 • Не се насочвайте рязко към котката си

Гальовните домашни любимци се стряскат лесно от различни шумове или действия от ваша страна. Ако например, тръгнете рязко към мяукащия си приятел, може да разчете движенията ви като заплаха. Най-добре е да изчакате първо мъркащият ви приятел да дойде при вас, след което вие да предприемете действие и да го погалите.

 • „Попитайте” котката си дали може да я погалите

Най-лесно това става, когато насочите ръка или показалеца си към мъркащия приятел. Ако той ви подуши или пък натисне главата си към ръката ви - това е добър знак, можете да го погалите. Погалете го няколко пъти, след което спрете и го попитайте за съгласието му отново. Така ще покажете на мъркащия ви приятел, че го уважавате.

В случай че погледне на друга посока, вдигне лапа или понечи да ви захапе - най-добре се отеглете и опитайте по-късно пак.

 • Опитайте с лакомства

Когато давате на мъркащия си приятел лакомство, опитайте да го погалите за малко. Това може да помогне, защото като ще асоциира галенето с положителна емоция, тъй като получава награда заедно с него. Опитайте да правите това всеки ден, за да може мъркащият ви приятел да свикне.

 • Не повишавайте тон

Както споменахме, гальовните животни могат да се стреснат от редица неща. Ако говорите високо и заплашително - със сигурност няма да му е приятно около вас. Опитайте да сте спокойни покрай мъркащия си приятел, тъй като това ще го накара да иска да остане около вас.

 • Погалете гальовния спътник на любимите му места

Когато котката ви позволи да я милвате, придържайте се към сигурните места. Това обикновено са главата, под брадичката или бузите. Можете да стигнете и до раменете или по продължение на гърба. Все пак, ако забележите рязка промяна в опашката - например започва да маха силно или да блъска по пода - най-добре спрете, тъй като това е знак, че на мяукащия приятел не му е приятно. Избягвайте корема, тъй като мъркащите животни не обичат да ги пипат там. Само когато ви имат пълно доверие ще ви позволят да мачкате тази част на тялото, но не прибързвайте!

Не притискайте мъркащия си приятел и не го обсипвайте с твърде много любов. Тези действия от ваша страна ще го накарат по-скоро да стои далеч от вас, отколкото да ви се радва. Тези темпераментни същества имат нужда от уважение и лично пространство, така че спазването им е първата стъпка към това да започнат да ви харесват!

Вижте още:

10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 1

Наръчник как да погалим котка

Виж още