14 от най-новите породи котки

Американски кърл Снимка: iStock

М ного малко котки днес са чистокръвни породи и за разлика от хилядите породи кучета, съществуват по-малко от 100 породи котки, в зависимост от това към коя група се присъединяват. Международната асоциация на котките (TICA) признава 71 породи, Асоциацията на любителите на котки (CFA) изброява само 44, а Международната федерация на котките (FIFE) има най-краткия списък от едва 43. Дори ако включите и породите за развитие и експерименталните породи, списъкът е много ограничен.

Преди да бъде приета в някой от регистрите, може да е необходимо много развитие, което да гарантира, че породата е генетично стабилна и стандартите са спазени. Въпреки това, колкото и рядко да се случва, новите породи се признават и има много развъдчици, които работят по разработването на нови и необичайни породи. По-долу са представени 15 нови породи, някои от които са най-скорошните, приети за стандартни, а други все още не са официално признати.

1. Хайлендър

Американски кърлСнимка: iStock

Първоначално наречена „Хайлендър рис“, породата Хайлендър и в късокосместия си вариант още е експериментална порода. Тези гальовни приятели имат маркировката на Пустинния рис с навитите уши на Кърл котките и усъвършенстването на породата е напреднало. Понастоящем тя е приета от TICA като напреднала нова порода и скоро може да се появи на подиумите на шампионатите.

Dogsandcats.bg

2. Серенгети

За разлика от Хайлендър, Серенгети е получила статут на стандарт в TICA, което означава, че може да участва в шампионати. Тя е създадено чрез кръстосване на Бенгалска и Ориенталска късокосместа порода. Тази котка е развъждана за първи път през 90-те години на миналия век. Породата е петниста с дълги крака и големи уши. Мъжкият екземпляр обикновено е по-едър от женския, а стандартите за породата допускат различни цветове.

3. Афродита

Котката Афродита, или Кипърска котка, е късокосместа котка, която е енергична и много жизнена. На територията на Кипър се срещат диви популации на тази котка, а опитомената версия се развъжда от развъдчици, които се стремят тя да бъде приета за стандарт на породата. Породата вече е известна с това, че е социална и любвеобилна, а TICA я описва като подобна на куче в отношенията си с човешките си стопани.

4. Минскин

Минсинът е нова порода, която е развъдена за първи път през 1998 г. и е приета като стандартна порода от TICA. Тя е създадена чрез смесване на Минкин и Бирманска котка, както и комбинирани елементи от Сфинкс и Девон Рекс. Често я описват като Корги от света на котките заради късите крака. Въпреки че е енергична, тази порода не може да достигне физическата височина на другите котки поради размера на краката си. Те са привързани и любвеобилни, игриви и процъфтяват в общуването с хора.

5. Манчкин

Американски кърлСнимка: iStock

Тези мъркащи приятели подобно на горната порода имат къси крака. Въпреки че много регистри са отказвали да приемат породата поради потенциални опасения за здравето (все пак късите крака са генетична мутация), TICA я приема в регистрите си през 1995 г.

6. Тенеси Рекс

Открит през 2004 г., Тенеси Рекс е естествена мутация и породата се разпознава по къдравата си козина със сатенен завършек. Тенеси е много любвеобилна котка, която с удоволствие ще прекарва времето си в скута ви. Те са тихи котки, въпреки че могат да вдигат шум, когато искат да се хранят. Необходимо им е време, за да се адаптират към нова среда, въпреки че скоро може да им се наложи да се адаптират към официалните шампионати.

7. Тойбоб (Toybob)

Тези котки са много малки на размер. Това е уникална порода, която произхожда от Русия. Тя е напълно призната от CFA и се счита за любяща и вярна котка. Тя е интелигентна и социална и ще се разбира с всички членове на семейството, включително с децата и дори с кучето.

8. Тойгър

Американски кърлСнимка: iStock

Тойгър е „дизайнерска“ порода, което означава, че маркировката ѝ е целенасочено разработена от развъдчиците. Първоначалните развъдчици са възнамерявали да създадат домашна котка с вид на тигър и със сигурност са успели. Тя е призната от TICA, но не и от други регистри. Въпреки че има вид на тигър, тази опитомена порода е известна с това, че е любвеобилна и привързана, и е още една порода, която ще се съчетае добре с всички членове на семейството от всички възрасти, двукраки и четирикраки.

9. Ликой

Американски кърлСнимка: iStock

Името на тази котка се превежда като „вълча котка“, което веднага ви дава представа за външния вид на тази порода. Това е безкосместа котка със заострени уши. Въпреки че няма козина, тя има петна от козина. Понастоящем се счита за експериментална порода, възникнала в резултат на генетични мутации в домашните котки. Този вид котки са отгледани така, че да бъдат дружелюбни към хората, но въпреки това запазват някои диви качества. Те са много активни, обичат да прекарват времето си на открито и все още имат силен стремеж към плячка, затова не се смятат за безопасни в близост до малки животни. Освен това те са по-резервирани от другите мъркащи животни, или ако попаднат в нова среда и с нови хора.

10. Американски кърл

Американският кърл е средно голяма котка. Тя е атлетична на ръст и телосложение и има дълга опашка. Най-отличителната ѝ черта обаче, разбира се, са навитите уши, откъдето идва и името ѝ. Породата не само изглежда атлетично, но и притежава значителни спортни качества. Тя ще се радва да има котешко дърво, на което да се катери и високите пространства.

11. Ла Перм

Ла Перм е наречена така заради невероятната си прическа с къдрава козина. Тя е развъдена за първи път през 1982 г. и е признат от регистрите на TICA и CFA. Породата е малка котка и собствениците смятат, че Ла Перм е не само интелигентна, но и с чувство за хумор. Те може да бъдат доста пакостливи и забавни. Те са еднакво приятелски настроени към непознати и други котки.

12. Наполеон

Котката Наполеон е получила тази марка, защото е ниска като Наполеон, и е една от няколкото „породи джуджета“, които са въведени наскоро. Наполеон е създаден чрез кръстосване на Манчкин с Персийска котка. Той е любвеобилен, сладък и спокоен. Тези мъркащ приятел е любвеобилен с всички членове на семейството и ще се социализира с непознати. Може да живее щастливо с други котки, както и с кучета, въпреки че те имат доста енергия, която ще трябва да им помогнете да изгорят.

13. Ojos Azules

„Ojos Azules“ означава сини очи на испански език и е лесно да се разбере откъде е дошло името им, защото тази порода има поразителни очи. Те са средно големи котки, които започват да се появяват през 80-те години на миналия век. Тази котка остава много рядка, тъй като е известен генетичен дефект, който тази порода носи и който води до черепни дефекти. Поради това развъждането е преустановено, поне засега. Въпреки това все още съществуват някои екземпляри, за които се знае, че са дружелюбни, сладки и любвеобилни.

14. Петерболд

Котката Петерболд е наречена така, защото за първи път е развъдена в Санкт Петербург, а най-яркият ѝ физически белег е, че е плешива, въпреки че има различни степени на оплешивяване. Може да ви бъде простено, че си мислите, че безкосместата котка ще изисква по-малко време и усилия, и макар да е вярно, че няма да има нужда или да иска да се четка, ще има нужда от ежеседмично къпане. Освен това те трябва да ядат повече заради по-бързия метаболизъм, но пък се лекуват по-бързо. Питърбалдът е толкова близък до кучешкия компаньон, колкото можете да получите. Той ще си играе, ще седи с вас и дори ще се радва на добра разходка.

Непрекъснато се разработват нови породи котки, въпреки че очевидно става все по-рядко да се открие нова естествена порода. Развъдчиците работят със съществуващи породи, за да ги комбинират и да получат най-добрите черти на всяка от тях. Съществуващите породи също се усъвършенстват с надеждата да бъдат включени в един или повече световни регистри на породите котки.

Виж още