15 забавни неща, които да правите с котката си вътре и навън

котка играе Снимка: iStock

А ко скучаете и се чудите дори какво да правите със себе си днес, имаме много идеи за вас и мъркащия ви приятел! Събрахме 15 неща, които можете да правите с котката си - както навън, така и у дома!

Ако нямате играчките или аксесоарите, от които се нуждаете, за да започнете, сега е чудесен момент да импровизирате или да измислите дори още по-забавни неща с наличното.

1. Инвестирайте в нови играчки или изобретете такива

Много котки обичат да изследват нови играчки, така че вижте дали не можете да намерите няколко на разпродажба, за да зарадвате гальовния приятел. Котките обичат разнообразни играчки - от ритащи играчки до въдици, интерактивни такива на батерии и добрите стари топки със звънчета в тях, вижте какво най-много харесва вашата котка!

Не пречи и да потърсите видео в интернет, където може да измайсторите играчки с подръчни, безопасни материали.

Dogsandcats.bg

2. Намерете картонени кутии

котка играеСнимка: iStock

Не изхвърляйте кутиите, в които са пристигнали новите ви стоки. Котките обичат да си играят с кутиите, понякога повече, отколкото да се наслаждават на играчките, които са били в тях. Разположете празни картонени кутии из къщата, сложете в тях лакомства или поръсете малко котешка мента на дъното и наблюдавайте как котката ви се радва да изследва новите си скривалища.

3. Купете котешка мента

Ако никога не сте използвали котешка мента с котката си, сега е моментът! Много гальовни животни обичат тази естествена билка, която може да ги направи или супер енергични, или малко по-спокойни от обикновено. Може да купите играчки с пълнеж от котешка мента или в насипен вариант.

4. Купете или постройте дърво за котки

Котките обичат да се катерят, да разтягат мускулите си на нещо високо и да спят на високи места. Ако вашата котка все още няма котешко дърво, вероятно ще се зарадва на възможността да се катери на такова.

5. Направете времето за хранене забавно

котка играеСнимка: iStock

Вместо просто да нахраните котката си от купичката и да си тръгнете, помислете дали да не добавите забавление към времето за хранене на котката си. Може да скриете малки порции храна из къщата - макар че това вероятно е най-добре да се прави със сухи гранули, а не с мокра храна! Можете също така да купите играчки, в които да скриете храна, за да насърчите ловните инстинкти на гальовния приятел.

6. Използвайте хранителен пъзел

Можете да направите хранителни пъзели с помощта на лакомства. Направете малко дупки в картонена кутия и скрийте в тях лакомства. Вижте колко време ще отнеме на котката ви да разбере, че трябва да влезе в кутията, за да намери лакомствата!

7. Научете котката си на трикове!

Мъркащите животни са доста умни и ако им дадете възможност, те могат да станат усърдни ученици! Научете котката си да играе да сяда или да дава пет и впечатлете приятелите и семейството си, когато ги видите следващия път. Използването на малки лакомства с висока стойност, които давате на котката си веднага щом извърши търсеното от вас действие, ще я мотивира. Кликер също ще ви помогне в обучението.

котка играеСнимка: iStock

8. Поставете играчки на дръжките на вратите си

Въдиците са чудесни за игра с котките, но не винаги имаме възможност да обърнем повече внимание на гальовния приятел. Ако котката ви е много активна и иска да играе, но вие работите, може да поставите въдиците на дръжките на вратите. Изберете няколко от любимите играчки на котката си и ги закачете. Вижте дали котката ви ще започне да подскача в опит да ги улови!

9. Купете на котката си фонтан за вода

Някои мяукащи животни може да бъдат капризни, когато става въпрос за пиене на вода, и всичко, което можем да направим, за да насърчим нашите котки да останат хидратирани, е добра идея! Много котки предпочитат да пият от движещ се водоизточник, така че да подарите на котката си фонтан за вода може да бъде чудесен начин да се уверите, че тя пие възможно най-много.

котка играеСнимка: iStock

10. Вземете на котката си приятел

Ако имате само една котка, помислете дали да не ѝ осигурите приятел! Котките обичат да си играят заедно и стига да запознаете внимателно новия котарак, възрастната ви котка вероятно ще се радва да има другар в къщата.

11. Направете на заграждение за котки на балкона си

Ако котката ви е живее у дома, постройте ѝ заграждение за котки на балкона и я наблюдавайте как се наслаждава на свежия въздух от безопасна среда! Независимо дали търсите малка самостоятелна конструкция или огромно заграждение, което се свързва с прозорец на къщата ви, има от какво да избирате.

12. Научете котката си да ходи на каишка

Да научите котката си да се разхожда безопасно на каишка е чудесна идея. Ще ви е необходима каишка, която да е с подходящ размер за вашата котка. Прекарайте време с нея у дома, за да се научи да се чувства удобно, носейки нагръдник и каишка преди да започнете с кратките разходки сред природата.

13. Вземете котката си на пътешествие

Някои котки обичат приключенията на пътуването! Ако вашата котка не го прави, тогава може би пропуснете това занимание. Ако е така, те ще се радват на възможността да се отправят на открит път и да изследват някое различно място. Уверете се, че използвате каишка и имате удобна транспортна чанта, за да може гальовният приятел да пътува безопасно.

котка играеСнимка: iStock

14. Поставете на рафтове за котки

Котките обичат да седят нависоко и да наблюдават света. Добавете рафтове към прозорците, като използвате различни височини, за да може котката ви да избере коя от тях да й осигури най-добра гледна точка.

15. Направете къща за котки навън

Ако имате остатъци от дървен материал и живеете в къща, може да създадете външна котешка къщичка за вашата котка. Включете сенчести вътрешни места, където те могат да се подслонят от слънцето или дъжда, както и зона отгоре, където могат да седят нависоко и да се пекат на слънце.

Надяваме се тези идеи да са ви вдъхнали вдъхновение и желание да се забавлявате с гальовния приятел!

Виж още