3 неочаквани ползи за здравето от гледането на видеоклипове с котки

котка Снимка: iStock

К отките са царете на интернета и не случайно са си спечелили това прозвище. От години видеоклипове, снимки и мемове на котки се разпространяват по-бързо от скоростта на светлината, подсилвайки нашето обожание към тези животни и разбира се - забавление. Но освен да ни развличат, котешките видеоклипове допринасят ли за нашето здраве и психично състояние по някакъв начин? Някои изследвания показват, че гледането на видеоклипове с котки може да ви бъде от полза.

Колко популярни са котешките видеоклиповете

През 2015 г. проучване показва, че съдържанието за котки представлява около 15% от интернет трафика. Оттогава числата само растат. Това е обаче е вярно и поради увеличаването на хората през последните години, които трябваше да останат у дома за продължителен период от време. През 2020 г. търсенията в Google за „куче“ и „котка“ достигат исторически върхове. Думата за търсене „котка“ има над 50 милиона търсения на месец, надхвърляйки числата от 2015 г. значително.

Смята се, че в интернет има 6,5 милиарда снимки на котки. В YouTube има милиони видеоклипове с котки с гледания, достигнали десетки милиони. Да не говорим и за социалните канали и бумът на кратките видеа от 15-30 секунди. С други думи, котките са изключително популярни в интернет, както и техните видеоклипове. Така че, ако прекарвате малко повече време, отколкото трябва, за да гледате гальовни животни, не се притеснявайте - не сте сами!

коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Видеоклиповете с котки са сред най-популярното съдържание в интернет и повечето хора със сигурност са попадали на такова в даден момент. Според проучвания това може да е нещо добро. Твърди се, че видеоклиповете с котки осигуряват няколко предимства за зрителя.

1. Видеоклиповете с котки подобряват фокуса ви

Проучване, проведено в Япония, предполага, че гледането на снимки на котенца и кученца може да повиши вниманието и концентрацията на човек. Проучването показва на някои ученици сладки изображения на котки и кучета, преди да им се възложи задача, която изисква повишено внимание. Учениците, които виждат сладките снимки, се представят по-добре от тези, на които не са показани.

2. Видеоклиповете с котки могат да повишат енергийните ви нива

Друго проучване показва, че участниците, които са гледали видеоклипове с котки, се чувстват по-енергични от тези, които не са. Може да има връзка между хумора и по-високата енергия и тъй като котките могат да ни вдъхновят да се забавляваме, те също могат да увеличат нашата енергия.

3. Видеоклиповете с котки могат да подобрят настроението ви

Когато видите видео на сладко създание, което прави нещо интересно или дори просто спи очарователно, настроението ви ще се подобри. Проучванията показват, че когато видим нещо сладко, центровете за удоволствие в мозъка ни се активират поради повишените нива на на допамин.

Неочаквани ползи от притежаването на котка

коткаСнимка: iStock

Гледането на видеоклипове с котки има предимства, така че е логично, че притежаването на котка също има своите предимства и то не само за емоционалното ни състояние, но и за физическото.

Рискът от сърдечен удар може да бъде намален с до 30%, ако притежавате котка. Това се дължи на способността на гальовният приятел да облекчава стреса ви, което, ако не бъде контролирано, може да доведе до сериозни здравословни проблеми (като инфаркт) в бъдеще. Доказано е също, че притежаването на котка може да намали кръвното ви налягане.

Независимо дали гледате котка от екрана на компютъра си или в реалния живот само от няколко метра разстояние, тези животни могат да осигурят много големи ползи за нашето здраве. Нашето емоционално и психическо здраве може да се подобри само с натискането на един бутон, стига на екрана да се появи котка. И ако имате котешки приятел, който вече живее в къщата ви, може да сте извлекли повече ползи за здравето, отколкото сте предполагали!

Виж още