4 естествени начина да накарате котката си да мирише добре

котка се мие Снимка: iStock

А ко долавяте неприятни миризми, докато котката ви минава покрай вас, може би е време да направите бърз преглед на гальовния приятел. Котките се справят чудесно с почистването на козината си и затова рядко имат нужда от къпане. Обикновено гальовните животни не би трябвало да имат натрапчива миризма, но ако усетите такава - значи трябва да помислите причината за нейната поява.

Понякога тя може да е свързана с това, че котката ви е била навън или е била скрита на прашно и мръсно място в дома ви, но друг път може да става дума за медицински проблем.

Нека да видим какво е необходимо да направим, за да сме сигурни, че гальовният приятел мирише приятно (или по-скоро на нищо конкретно, както е нормално за него).

1. Проверете диетата

котка се миеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако котката ви има миризлив дъх или изпражнения, това е добър показател, че диетата ѝ може да не е съвсем подходяща. Преминаването към сурова храна или храна без зърно може да помогне за изчистване на храносмилателните проблеми. Някои котки могат да развият алергии, затова е добре да се обърнете към ветеринарния си лекар и да го помолите да изготви хранителен план за вашата котка.

2. Проверете навиците на вашата котка за миене на козината

Повечето котки са прилежни към поддържането на чистота, но някои от тях, особено възрастните или дългокосместите породи, могат да имат проблеми с поддържането на чистота. Може да се наложи да почиствате котката си малко по-често, за да помогнете на гальовния приятел. Възрастните котки, които страдат от артрит често изпитват болка да се извиват на всички посоки, за да се оближат, затова е важно да им помагате.

котка се миеСнимка: iStock

3. Проверете зъбите на котката си

Ако знаете, че диетата на котката ви е изрядна, но тя все още има лош дъх, проблемът може да е в плаката или нещо друго. Заведете котката си на преглед при ветеринарен лекар. Можете също така да почиствате зъбите на котката си или да ѝ давате естествени лакомства, които помагат за контролиране на зъбната плака.

4. Изкъпете котката си

Ако именно козината на котката ви е малко миризлива, подайте ѝ ръка, като я изкъпете. Най-добрата идея е да използвате хипоалергенен шампоан, предназначен специално за котки. Не се изкушавайте да използвате човешки шампоан, тъй като кожата на котката е много по-чувствителна от нашата и има различно ниво на pH.

Ако котката ви мирише неприятно и необичайно без да е била навън, нито да се е изцапала, това е знак, че е налице проблем със здравето. В такава ситуация потърсете ветеринарния лекар, за да я прегледа и да установи причината.

котка се миеСнимка: iStock

Виж още