4 лесни начина да се погрижим за падащата козина на котката през лятото

котка четкане Снимка: iStock

В горещите месеци някои котки буквално ни заливат с козината си. Чистим с прахосмукачка много по-често отколкото ни се налага, но не спираме да откриваме котешки вълма из целия ни дом. Това е съвсем нормално за мяукащите животни, особено тези с по-дълга козина, които имат нужда да я сменят поради жегата. Както ние връзваме косите си или носим леки, летни дрехи, така и мяукащите животни отделят излишната си козина, за да им стане поне малко по-прохрадно.

Ако козината на котката ви пада непрестанно, в тази статия ще ви дадем 4 лесни съвета как да подходите.

1. Почиствайте дома редовно

Колкото и да е досадно, че трябва да го правим по-често - нямаме друг избор. Почистването с прахосмукачка винаги помага за отстраняването на котешката козина от пода или мебелите. Ако имате парочистачка - тя много би могла да помогне за диваните и меките мебели, на които котката ви обича да се излежава. Още един лесен метод за почистване е да покриете диваните си с протектори или покривала, които можете да перете лесно на определени периоди.

2. Доброто старо четкане

Четкането ще помогне за „разхлабването“ на козината на вашата котка и ще позволи на хладния въздух да циркулира по-добре през нея. За дългокосместите котки е важно да изчеткате всички заплитания, които биха могли допълнително да ограничат циркулацията на въздуха. Четкането не само ще помогне за премахване на падащата козина, преди да се е разпръснала из дома ви, но времето, прекарано в грижа на вашата котка, е отлична възможност да се свържете с вашия космат спътник. Ако обикновено решите мъркащия домашен любимец по един или два пъти седмично - може би ще се наложи да зачестите.

Dogsandcats.bg

котка четканеСнимка: iStock

3. Къпане

Преди да се потопите във ваната, изчеткайте всички заплитания в козината на котката си и не забравяйте да добавите постелка за баня на дъното на ваната, за да може котката ви да се захване. Ако котката ви не е склонна да влезе влиза във вода, можете да я поставите в мивката и нежно да я поливате.

Къпането значително ще помогне да се отървете от излишната козина, а заедно с котешки шампоан - ефектът става още по-добър. Все пак, ако не сте сигурни дали е добра идея да къпете котката си - поговорете с ветеринарния си лекар дали това е добра идея. Като цяло, за повечето дългокосмести приятели се препоръчват бани няколко пъти в годината, за да се премахне излишната им козина, която иначе биха могли да погълнат.

4. Потърсете грумър, който да подстриже котката ви

Ако положението е много тежко и сте сигурни, че дори и за котката ви тази ситуация е силно дискомфортна - можете да се обърнете към професионален грумър, който да се погрижи за фризурата на мъркащия домашен любимец през лятото. Макар че подстригването е по-рядко срещано за котките, не е толкова необичайно и си заслужава да опитате.

Летният сезон може да се окаже доста тежък за вас и за вашата котка и жилището ви да се напълно бързо-бързо с козина, но нямате друг избор освен да почиствате редовно и да четкате котката си. Това ще облекчи и вас, и мяукащия спътник, за да му бъде по-хладно.

Вижте още:

Как да изкъпя котката си

Как да се грижим за козината на дългокосместите котки

Как да се погрижа за котката ми през лятото

Виж още