4 основни причини, поради които едната котка краде храната на другата

котка се храни Снимка: iStock

Р азочароващо е, когато вашата котка открадне храната на другата ви котка, особено ако те са на различни диети поради здравословни причини, години или друго. Възможно е котката ви да е гладна или храната на другата котка да е по-вкусна, но това също може да е и проява на известен тормоз.

Ако едната котка краде храната на другата, това не е добре за нито една от двете. При първата това може да доведе до наддаване на тегло, затлъстяване и множество свързани здравословни проблеми, но също така може да доведе до стрес и поведенчески проблеми. Втората пък може да остане недохранена и вечно гладна. Нека да разгледаме защо вашата котка краде храната на друга котка, за да може да реагирате навреме.

1. Опазване на ресурсите и тормоз

котка се храниСнимка: iStock

Домашните котки по своята същност са самотни животни, като цяло предпочитат да живеят сами, на добре определена територия. Въпреки че няколко индивида са щастливи в тясно свързани двойки или групи, повечето съюзи ще се провалят, ако котките възприемат, че няма достатъчно ключов ресурс - като храна. Това е инстинкт, който им позволява да оцелеят като самотни ловци.

Dogsandcats.bg

Конфликтът между котки, които живеят заедно, често е фин и лесно се пропуска от човешкото семейство или се приема като игра. Един признак на проблем, който може да забележите обаче, е котка, която краде храната на друга котка.

Ако в котешкото домакинство не всичко е наред, една котка често блокира достъпа на другата котка до важни ресурси, като храна.

2. Храната на другата котка е по-вкусна

Ако една храна е по-вкусна от другата, котката ви може да иска да си помогне с по-добрата храна.

Ако вашите котки са на различни диети поради медицински причини или защото са на различна възраст, възможно е храната на другата ви котка да е по-интересна или вкусна. Храната за котенца е с по-високо съдържание на протеини от храната за възрастни котки и това прави храната им по-вкусна. Ако вашата възрастна котка краде храната на вашето коте, това може да е причината.

котка се храниСнимка: iStock

Котки със затлъстяване, диабет, бъбречно заболяване и други медицински състояния може да са на диети, които са специално съобразени с техните хранителни нужди.

Въпреки това, тези диети може да са с по-малко протеини (като диети за бъбреци) или мазнини (като диети за затлъстяване), което ги прави по-малко вкусни от храната на другата ви котка. Това може да бъде разочароващо, тъй като тези диети могат да бъдат скъпи и в повечето случаи те трябва да се хранят изключително за работа. Вашата котка може да си навреди, като краде храна от другата ви котка.

От друга страна, може да се окаже, че другата ви котка има медицински проблем - някои храни са предназначени да бъдат изключително вкусни, особено тези за котки с проблеми с червата, диети за възстановяване или диети за възрастни котки.

В този случай котката на типична диета може да се опитва да открадне храна от котка със заболяване. Въпреки че е по-малко вероятно това да причини проблеми, отколкото обратното, все още е скъпо - и може да означава, че другата ви котка не получава храната, от която се нуждае.

3. Котката предпочита купата или мястото на другата котка

котка се храниСнимка: iStock

Ако котките ядат от различни купи или в различни зони, те може да решат, че тази на другата котка е по-добра от тяхната.

Гальовните животни могат да се превърнат в създания на навик и рутина и да се чувстват най-сигурни, ако нищо не се промени. Те също така формират предпочитания в ранна възраст и може да се затрудняват да се отклонят от тях. Ако вашите котки използват различни купи или ги храните на различни места в къщата, може да се окаже, че вашата котка предпочита купата или зоната, която използва другата котка.

4. Котката още е гладна

Възможно е котката ви да е все още гладна, особено ако сте я поставили на диета. Дори и да не са довършили храната си, те може да хапнат от храната на другата ви котка, особено ако купата изглежда по-пълна.

Дори гальовният спътник да не е на диета, гладът може да е причината да крадат храна от другата ви котка. Заболявания като хипертиреоидизъм и диабет карат котките да се чувстват по-гладни и е по-вероятно да крадат храна.

По същия начин, заболявания на стомаха или червата (като някои видове диария) или голямо натоварване от паразити може да означава, че те не усвояват хранителни вещества, което ги кара да се чувстват гладни, въпреки че ядат много.

Въпреки че повечето от тези състояния идват с други симптоми (като повръщане, диария, непрекъснато мяукане или жажда), не можете да ги изключите без посещение при ветеринар, така че трябва да ги имате предвид, особено ако това поведение се е появило наскоро.

Виж още