4 причини защо котката ми се изхожда на пода

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

К отките са забавни, игриви и обикновено чисти. Те се мият с езика си и като цяло внимават да не посещават кални или мръсни пространства. Освен това обикновено не обичат да оставят урина или изпражнения където и да било, поради което са толкова лесни за обучение. Понякога обаче котката може да се изходи на пода. Това може да е нормално поведение за малките котета, които все още се учат да ходят до тоалетва.

Но защо една възрастна котка би направила това? По-долу ще изброим четири често срещани причини, поради които котката се изхожда на пода, и какво може да се направи по въпроса.

1. Тоалетната е нежелана

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Една от основните причини котката ви използва пода за тоалетна е, че намира средата в тоалетната си кутия за нежелана. Сменяли ли сте напоследък вида на постелката? Ако е така, това може да е проблемът. Връщането към старата марка или изпробването на нови варианти, докато намерите такъв, който котката ви харесва, би трябвало да реши проблема с акането на пода. Ако сте заменили отворената тоалетна с покрита, котката ви може да не харесва капака. Опитайте да свалите капака и вижте какво ще се случи.

Dogsandcats.bg

Проблем може да бъде и местоположението на котешката тоалетна. Преместете кутията на по-закътано място и котката ви може да реши да я използва по-често. Ако току-що сте довели новата си котка вкъщи и сте поставили тоалетна, проблемът с изхождането може да се дължи на някоя от тези причини. Каквито и промени да правите в дома си - не прекалявайте и проявявате търпение.

2. Прекалено много стрес от околната среда

Стресът в околната среда може да накара котката ви да прави необичайни неща, включително да се изхожда на неправилните места. Преместването в нов дом е достатъчен стрес, за да накара котката ви да не използва тоалетната си, поне временно. Нов домашен любимец в дома също може да причини проблеми с тоалетната за вашата котка и за вашето домакинство. Дори на пръв поглед малки промени в околната среда могат да се окажат голям проблем за вашата котка. Неща като промени в дневния график, пренареждане на мебелите и дори промяна на времето за хранене на семейството ви могат да бъдат източник на стрес за котката ви.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Когато котките се стресират, те могат да се опитат да се освободят от стреса, като уринират или се изхождат извън тоалетната. Ако смятате, че причината за проблемите с на котката ви е стресът, вашата задача е да определите източника на стрес и да се опитате да го отстраните. Например, ако проблемът е в нов домашен любимец, трябва да прекарвате време в ежедневно общуване с котката и новия домашен любимец в една и съща стая, докато свикнат с присъствието си.

Когато не сте там, за да ги наблюдавате, домашните любимци трябва да бъдат отделени в различни стаи. Ако сте се преместили, опитайте се да поставите котешката тоалета на същото място и по същия начин, както е била поставена в старата къща. Ако графикът ви се е променил, трябва или да се върнете към стария си график, или да направите промените бавно, за да може котката ви почти да не забележи.

3. Маркирането на територията

Ако вашата котка смята, че трябва да маркира територията си по някаква причина, тя ще го направи, като уринира на определени места в дома, независимо, че е кастрирана или стрерилизирана. Това се случва най-често, когато в къщата живеят други домашни любимци или се е родило ново дете. Навлизането на нови хора или животни в живота им може да накара котките да се чувстват застрашени, сякаш територията им ще бъде превзета, и те смятат, че урината и изпражненията им ще предупредят другите да стоят настрана.

Специални ензимни неутрализиращи спрейове могат да се използват на местата, където котката ви маркира най-много, за да я възпрат да го прави. Можете също така да опитате да поставите тоалетната и вещи като постелки и играчки в зоната, която котката ви най-много иска да защити. Тези неща трябва да намалят случаите на какане по пода.

4. Появили са се медицински проблеми

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Най-опасната причина, поради която котката ви може да ходи по голяма нужда на пода, е развитието на медицински проблеми. Ако другите причини не се отнасят за вашата котка и тя изведнъж е започнала да се изхожда на пода, има вероятност да е налице сериозен здравословен проблем. Трябва да се потърси ветеринарен лекар възможно най-скоро, за да може котката ви да бъде прегледана за възможни проблеми. Надяваме се, че вашият ветеринарен лекар ще може да помогне за отстраняване на проблема и котката ви бързо ще се върне към чистите си навици.

Има много различни причини, поради които котката ви може да сеизхожда на пода. Необходимо е време, ангажираност, търпение и изследователски ум, за да се открие правилната от тях.

Виж още