4 причини защо котката ви се търкаля по гръб, когато ви види

котка по гръб Снимка: iStock

В ъпреки несправедливата репутация на студени и дистанцирани домашни любимци, котките изграждат силни връзки със своите стопани. Чудесен пример за това е щастието, което котките показват, когато видят, че се прибирате от работа. Забелязвате ли как мъркащият ви спътник често се преобръща по гръб, когато се приближавате?

Котките се търкалят по гръб, за да поздравят собствениците си и да изразят щастието си, че ви виждат.

Разбира се, не е изключено гальовният спътник да иска внимание или пък да си поиграете с него. Какво още ни казва това сладко котешко певедение - ще научим в настоящата статия!

Dogsandcats.bg

1. Котката ви поздравява

Ако се грижите добре за котката си, тя ще ви обича и ще се привърже силно към вас. Това означава, че тя ще бъде развълнувана да ви види след период на раздяла, дори и той да не е толкова дълъг, като например връщане от работа.

котка по гръбСнимка: iStock

2. Маркиране на територия

Чрез триене, котката нанася аромата си върху дрехите ви и ви маркира като своя територия. Котките имат потни жлези по бузите, устните, брадичката, възглавничките на лапите, ануса и горната част на главата. Колкото повече една котка се търкаля наоколо, толкова по-широко разпространява миризмата си, което е послание към другите котки, че тази собственост е тяхна. Вие и целият ви дом сте маркирани с аромат от гальовния приятел.

3. Котката иска внимание

Ако котка се преобърне, когато се върнете у дома от работа, тя вероятно иска да ѝ обърнете внимание, все пак цял ден сте отсъствали. Възможно е и това преобръщане да е покана за игра, така че вземете близката въдица или топка и се позабавлявайте с гальовния си спътник.

4. Котката ви е разгонена

котка по гръбСнимка: iStock

Ако вашата котка е женска и не е стерилизирана, влизането в разгонване често предполага преобръщане по гръб и търкаляне. Това действие е съчетано със силно мяукане, което често може да е доста натрапчиво и дори досадно.

Търкалянето по гръб от страна на котката, когато ви види обикновено е хубав знак. Често котката ви просто показва любов и привързаност и изразява радост от това, че сте се върнали.

Виж още