4 причини защо котките обичат да преследват

котка дебне Снимка: iStock

С лучвало се е на всички родители на котки – вървите през къщата, гледайки си работата, когато забелязвате, че вашето коте ви дебне напрегнато, преди внезапно да ви ударят, атакувайки глезените ви! Виждали сте също как вашата котка дебне своите играчки, буболечки и всичко, което се мърда достатъчно бързо. Но защо котките дебнат нещата?

Оказва се, че има няколко причини, но голяма част от тях е, че това е просто в тяхната природа. Искате ли да научите повече за дебненето на котки и защо се случва? Ще споделим причините котките да са склонни към това поведение и как можете да го обезсърчите, ако води до постоянно нападение на глезените ви.

Вашата котка има няколко причини за поведението си на дебнене, но голяма част от причината е, че това е в ДНК на вашия домашен любимец и инстинктите са трудни за пренебрегване.

1. Естествен инстинкт

котка дебнеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Знаете ли, че вашето коте споделя 95,6% от ДНК с тигрите? Вярно е! Теоретизира се, че опитомените и големите диви котки произлизат от един и същи прародител, но домашните котки са се отделили от родословното дърво преди около 10,8 милиона години. Но тази споделена ДНК означава, че вашето сладко малко коте все още има инстинктите на див хищник.

Бихте си помислили, че тъй като котката ви не трябва да дебне и да преследва плячка, за да бъде нахранена, тя би загубила желание за поведение, но не е толкова просто. Тялото на мъркащия ви спътник е създадено да бъде хищник, а мозъкът му е естествено настроен към дебнене, лов и нахвърляне. Така че, когато вашето коте дебне вас или някоя от играчките си, това е защото този древен инстинкт се е включил.

2. Разочарование

Котките могат да се разочароват точно като нас. Но за разлика от нас, те нямат много начини да изразят това разочарование. Докато ние бихме удряли с юмрук възглавница, ходели на фитнес или дори крещяли, вашата котка е много по-ограничена във възможностите си за освобождаване на разочарованието. Така че понякога, когато видите котето да дебне предмет, вашият домашен любимец е разочарован от нещо и трябва да изпусне тази задържана енергия.

2. Научено поведение

Нашите котешки приятели са доста интелигентни и се учат, като ни наблюдават. Така че, ако вашата котка рутинно дебне и напада глезените ви, вижте реакцията си на това поведение. Ако обръщате внимание на котето си, след като направи това (положително или отрицателно) или започнете да си играете с него, това е положително насърчаване на поведението и вашият домашен любимец ще продължи да ви преследва. Същото важи и за всяко насърчение, което вашата котка получава, докато дебне своите играчки или летящо насекомо.

3. Скука

котка дебнеСнимка: iStock

И понякога вашето коте преминава в режим на преследване, защото му е скучно. Ако котката ви не получава достатъчно умствена и физическа стимулация, това лесно може да доведе до това, че вие или други неща ще бъдете преследвани. Може би си мислите, че вашата котка не се нуждае от много упражнения - в края на краищата, котките прекарват по-голямата част от деня в сън - но това не е вярно.

Нашите котешки приятели се нуждаят от ежедневна активност и се нуждаят от умствена стимулация. И ако не получат достатъчно от нито едно от двете, могат да направят пакости. Затова се уверете, че играете с котката си поне 15 минути всеки ден, за да получи стимулацията, за която жадува.

Как да разубедите котката си да дебне

Не забравяйте, че дебненето е естествен инстинкт за нашите котки, така че не искате да го предотвратявате изцяло. Но ако вашето коте е започнало да дебне глезените ви всеки път, когато се движите, можете да го разубедите да прави това.

Най-добрите начини да направите това са:

  • Пренасочване на вниманието на вашия домашен любимец с играчка, която котката ви да атакува
  • Уверете се, че вашата котка получава много упражнения и забавления
  • Игнориране на котката, когато напада, така че няма насърчаване на нежеланото поведение

Всеки (или всички) от тези съвети ще помогне на вашата котка да научи, че дебненето и нападането на глезените не е приемливо поведение и че трябва да запази това за играчките, насекомите и мишките.

котка дебнеСнимка: iStock

Въпреки че има няколко причини, поради които котките обичат да дебнат, най-голямата причина е, че това е просто част от тяхното ДНК. Тъй като нашите опитомени котенца споделят толкова много ДНК с големите диви котки, дебненето е инстинктивно поведение, в което те трябва да участват. Вашата котка може също да практикува изящното изкуство на дебнене по други причини, като скука, чувство на неудовлетвореност или защото иска вашето внимание.

Независимо от причината обаче, това е естествено поведение на коте. Въпреки че не искате да го предотвратите, може да искате да обезсърчите домашния си любимец да ви дебне, докато се движите из къщата, ако това се превърне в проблем. Най-добрите начини да направите това са чрез пренасочване, много упражнения за котето и без да давате на котката си положително подкрепление.

В противен случай седнете и се насладете да гледате как котката ви дебне „плячката“ си!

Виж още