5 често срещани проблема с котешките лапи и как да подходим

котешки лапи Снимка: iStock

Л апите на нашите котешки приятели се различават от краката на хората по няколко важни начина (освен че са много по-сладки и меки от нашите крака):

 • Котките ходят на пръсти, а не на стъпалата
 • Те имат остри, извити нокти, които са добри за катерене, самозащита и улавяне на плячка
 • Предните им нокти обикновено седят в прибрана позиция, но могат да бъдат удължени, ако е необходимо

Повечето котки имат пет пръста на предните лапи и четири на задните, освен ако не са полидактил и имат повече пръсти на лапите си. В тази статия ще обсъдим някои от често срещаните проблеми, които засягат лапите на котките, как се лекуват и какво може да направите, за да поддържате лапите на мяукащия домашен любимец здрави.

1. Прекалено дълги или врастнали нокти

Точно както нашите нокти, тези на котките винаги растат. Интересно е, че ноктите на мяукащите приятели износват до известна степен при нормални дейности (напр. ходене), но предните нокти обикновено не се износват толкова, колкото задните. Естествената форма на котешките нокти означава, че те могат да се свият и да врастнат навътре, ако станат твърде дълги.

котешки лапиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ноктите, които са твърде дълги, могат да се забият в меки материали (напр. килим), което може да доведе до нараняване. Ако се врастнат, това е болезнено и може да причини инфекция.

 • Как да подходим?

Ако забележите, че ноктите на гальовния домашен любимец са станали твърде дълги, може просто да ги подкъсите у дома. Ако не се чувствате комфортно да правите това сами, ветеринарна клиника или грумър могат да ви покажат как се прави, но със сигурност ще трябва да се научите, тъй като ноктите се подрязват поне на всеки две седмици или всеки месец и едва ли ще може всеки път да посещавате ветеринаря за това.

Ако подозирате, че един или повече от ноктите на вашата котка са пораснали в възглавничките им, незабавно потърсете ветеринарна помощ. Това може да е болезнено за мъркащия приятел, затова е необходимо ветеринар да се погрижи за ситуацията и да почисти мястото.

2. Мускулно-скелетни травми

Мускулно-скелетните наранявания са всичко, засягащо мускулите, сухожилията или костите. Те често са резултат от злополука, като например - дългите нокти на котката се захващат за килим, мебел или дреха, а това води до нараняване, ако мъркащият приятел се отдръпне рязко, докато нокътят му е закачен. Скачане или падане от високо място, също може да причини натъртвания или фрактури.

„Хубавото“ на тези проблеми е, че са доста очевидни - веднага ще разберете, че нещо не е наред с лапата на котката си, тъй като те или ще я облизват, държат вдигната или ще накуцват.

котешки лапиСнимка: iStock

 • Как да подходим?

Също както горния случай - посетете ветеринарния си лекар. Може да има счупване и да се наложи превръзване на раната или обездвижване на мястото.

3. Рани

Котките, които се разхождат навън обикновено имат по-голям шанс да получат разкъсвания (порязвания) и рани, ако стъпят върху нещо остро, нападнати са от друго животно или друга котка, паднат от дърво или високо място и т.н.

Всяка рана може да се инфектира, но раните от ухапвания са особено податливи на инфекция поради бактериите, открити в устата на повечето животни.

 • Как да подходим?

Ако забележите рана или пробиване на лапата на вашата котка, най-добре е да потърсите ветеринарна помощ. Ветеринарният лекар ще почисти засегнатата област и ще определи дали е превръзка ще свърши работа или са необходими шевове (това често изисква седация или обща анестезия). Те вероятно ще предпишат антибиотици, болкоуспокояващи и ще дадат инструкции за грижа за раната, докато не заздравее. Много котки ще се нуждаят от конус, за да им попречат да оближат засегнатата област.

4. Ухапвания/ужилвания от насекоми

котешки лапиСнимка: iStock

Не е необичайно любопитните котки да преследват насекоми, да безпокоят кошерите и случайно да настъпват гнезда. Котките са изложени на по-голяма опасност от ухапване или ужилване, но насекомите могат да си проправят път и във вашия дом. Честите виновници включват пчели, оси, стършели, хапещи мравки и паяци. Улика, че вашата котка може да е била ужилена, е внезапното чесане или дъвчене на определена част от тялото.

Котките също могат да получат анафилактични реакции. Това са спешни случаи! Признаците на анафилаксия често се появяват в рамките на 20 минути след ухапването/ужилването, но трябва да наблюдавате котката си внимателно няколко часа, за да сте в безопасност.

 • Как да подходим?

Ако подозирате, че вашата котка е била ухапана или ужилена, свържете се с ветеринарен лекар за съвет. Ако няма доказателства за сериозна реакция (анафилаксия), те могат да препоръчат даване на противовъзпалително или антихистаминово лекарство.

Наблюдавайте котката си за зачервяване, подуване, усещане за топлина при допир, накуцване и пазене на лапата. Също така следете и за секреция.

5. Охлузвания (ожулвания) и изгаряния

Котките могат да наранят или изгорят лапите си по различни начини. Те могат да скочат върху нещо горещо (напр. печка) или да ходят на място, което е било почистено с препарат - белина, прерат за отстраняване на ръжда и други.

 • Как да подходим?

Потърсете ветеринарна помощ, ако забележите зачервяване, сурова кожа или мехури по краката на вашата котка. Те може да изискват превръзка, локален мехлем или антибиотици.

котешки лапиСнимка: iStock

Като се има предвид любопитната природа на котките, няма как да не се случат инциденти. Въпреки това, има някои неща, които можете да направите, за да поддържате лапите на вашето коте в перфектна форма:

 • Подрязвайте редовно ноктите им
 • Помислете да държите котката си у дома, за да намалите риска от нараняване.
 • Дръжте мяукащият приятел далеч от горещи уреди и, когато използвате корозивни домакински продукти, се уверете, че не стъпват върху третираната зона, докато продуктът не бъде изплакнат и избърсан.
Виж още