Как се развива малкото коте в първите 3-6 месеца

малко коте Снимка: Pixabay

М ного промени настъпват в първите месеци от живота на мъничкото коте. Бебетата се раждат слепи и глухи и могат да оцелеят и да се развият само с помощта на майката или човек, който има възможност да се грижи почти денонощно за беззащитното сладко коте.

Какви промени настъпват от третия до шестия месец в растежа на котето, ще научим сега!

Физическо развитие

  • Млечни зъби

На тримесечна възраст котето вече ще е развило всичките си млечни зъби и те дори ще започнат да падат, за да направят място на постоянните. В случай че зъбите не паднат, докато котето навърши около шест месеца, ще трябва ветеринарен лекар да ги прегледа. Като цяло, в този период можете да откривате зъби тук-там в дома си, но в повечето случаи мъничетата ги изяждат (не се стряскайте, те за хищници и това е нормално поведение).

Вижте още: Кога котките сменят зъбите си и как да им помогнем

Dogsandcats.bg
  • Зрение и цвят на очите

малко котеСнимка: Pixabay

На три месеца котетата вече отдавна са прогледнали и изучават света с най-голямо любопитство. След като прогледнат, всички малки котета имат сини очи, които започват да променят, когато навършат около 6-7 седмици. Това означава, че на третия месец котето вече отдавна е с цвета на очите си, които ще запази за ця живот.

Вижте още: Кога очите на котенцата променят цвета си

  • Цялостен растеж

Между три и шест месеца, мъничето ще расте много бързо, дори с дни. То започва да става по-голямо, по-мускулесто да развива своите умения в скачането, преследването и тичането из дома. Коремчето започва да става по-кръгло и мекичко (без да напълнява), козината става по-дълга и пухкава (предимно при дългокосместите представители). Към шестият месец, котето започва да придобива „по-сериозен“ вид на коте и няма да изглежда толкова некоординирано, както когато е мъничко.

  • Полова зрялост

Повечето котенца са полово зрели, когато навършат около шест месеца, но това може да варира от котка до котка, като някои породи се развиват по-бавно или по-бързо. Някои представители могат да се разгонят за първи път, когато навършат четири месеца и дори да забременеят, ако се чифтосат с мъжки котарак, като това не е препоръчително и дори може да е опасно за мъничкото коте-майка.

Ако вашето животинче се развива по-бързо, то първите признаци на разгонване могат да се проявят преди шестия месец. Мъжките котки обикновено започват да маркират предмети с урината си и да се опитват да избягат от дома ви, за да потърсят женска. А те от друга страна - могат да мяукат силно, да се премятат и търкат във вас или предмети и да стават силно несамостоятелни и искащи внимание от вас непрестанно.

Вижте още: Кога се разгонват котките

Промени в поведението

Котенцата спят много, когато се раждат, но докато растат, те ще прекарват малко по-малко време в сън и повече време в игра и изследване. На възраст от три до шест месеца котето е достатъчно смело, за да изпробва физическите си граници, да опитва различни предмети в устата си (за което трябва много да внимавате) и да се приближи до други животни, за да види какво се случва, ако има тази възможност.

малко котеСнимка: Pixabay

Това е важен период, в който котето трябва да се социализира все повече и повече със своите стопани и други животни, ако имате у дома. В случаите, в които котето не е добре социализирано, то може да стане много плашливо или агресивно.

Предвид, че в този момент зъбите на котето растат, нормално е то да дъвче различни предмети у дома. Освен играчките си, то може да прояви интерес към кабели, вашите дрехи, килима, пантофи и най-различни ваши вещи, които му се изпречат, затова трябва да бъдете много предпазливи и да прибирате предметите, които биха представлявали интерес.

Здраве и грижи

На третия месец, котето вече трябва да е преминало през първата си ваксинация, която обикновено се поставя на втория месец. Въпреки това, не е проблем да се движите с малко закъснение, ако сте го осиновили по-късно и то все още не е ваксинирано.

На първия преглед ветеринарните лекари ще ви дадат ваксинационен план и инструкции за обезпаразитяване, които да следвате в следващите месеци.

През тези три месеца вашият ветеринарен лекар може също да обсъди други възможности за ваксинация с вас в зависимост от начина на живот на вашето коте Например, ако живеете в къща или планирате да го разхождаме навън - обезпаразитяването със сигурност ще трябва да е по-често.

Първата година на котето е единствената, в която то има нужда от втора ваксина, за да може неговата защита да е ефективна. През следващите години поставянето на ваксината се случва веднъж годишно.

Кастриране на котето

малко котеСнимка: Pixabay

Възрастта от три до шест месеца обикновено е ранна, за да се кастрира животинчето, но както споменахме по-горе - някои представители се развиват по-бързо от други. Най-добре обсъдете с ветеринарния си лекар кога е подходящата възраст за вашето коте. Стандартно това е от шестия или седмия месец нататък.

Обучение

Докато котето е още малко е важно да отделяте време и да го обучавате. В тази възраст, котките вече могат да ходят до тоалетната си, затова можете да преминете към по-сложни дресировки като например да го учите да сяда, да му показвате къде може да драска (по драскалките) и, че мебелите не са подходящи за това.

Също така, не бива то да свиква да играе с ръцете ви, защото когато порасне това може да е много болезнено за вас. Инвестирайте или изобретете играчки и го учете да играе с тях, а не с ваши вещи или пръстите ви. Не забравяйте да го поощрявате с окуражителни думи и лакомство за добро поведение.

Можем да кажем, че този период от растежа на котето е доста интензивен. Това е и моментът, в който мъничетата са много игриви, могат да тичат с часове, да правят бели и да изследват всяко кътче на дома. Бъдете сигурни, че ще подушат и ще се заврат във всяко едно пространство, в което могат да влязат. Макар и тези месеци да са предизвикателни, те са и много забавни и пълни с невероятни моменти!

Вижте още:

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Кога котките навлизат в пубертета

Виж още