5 идеи за здравословни лакомства за котки

котка лакомства Снимка: iStock

С лед дълъг работен ден вероятно искате да се развлечете като се приберете вкъщи и да поиграете с мъркащия си приятел. Всички искаме да направим нашите домашни любимци щастливи, така че времето за свързване може да включва няколко допълнителни лакомства. Въпреки това - трябва да сме наясно, че даването на твърде много лакомства на котката може да доведе до наднормено тегло и пристрастяване към тях. В резултат - мъркащият приятел няма да иска да се храни със стандартната си храна.

Затлъстяването е огромен проблем както при кучетата, така и при котките. Доказано е, че затлъстяването е свързано с големи медицински проблеми включително рак, дегенеративни ставни заболявания, диабет, високо кръвно налягане и намалена продължителност и качество на живот.

Най-често срещаната причина за затлъстяване при домашните любимци е прехранването – особено с лакомства.

Dogsandcats.bg

Това не означава, че никога не можете да давате лакомства на вашия домашен любимец, но трябва да мислите за тяхното количество. Даването на здравословни лакомства на котка може да е отличен избор стига да откриете подходящите за вашия мяукащ приятел. Затова ви даваме няколко идеи за здравословни лакомсва, които да пробвате с вашия гальовен приятел.

1. Малки парчета месо

котка лакомстваСнимка: iStock

Котките се нуждаят от аминокиселина, съдържаща се в протеина, така че е от съществено значение да получават достатъчно месо, според ASPCA. Въпреки че балансираната диета е най-добрият начин за това, много котки оценяват месото и като лакомство.

2. Техните гранули

Разбира се, може да не ви звучи като лакомство, но помислете за това по следния начин: Вашата котка вече се наслаждава на гранулите си и това е един от начините да й дадете по-малко калории. Чудесен начин да играете с котката си е да хвърляте гранули насам-натам из дома ви или около котешките играчки, а котката да ги гони. Знаем, че котките обичат да играят и преследват, а по този начин им осигурявате и наслада от „плячката“.

3. Изсушен черен дроб

Съставките на лакомствата, които може да откриете на пазара варират, но е хубаво да четете етикетите и да гледате съдържанието. Лакомствата, които съдържат повече месо и по-малко въглехидрати са винаги по-здравословия избор.

4. Мокра котешка храна

Много котки ядат и се наслаждават на сухи гранули, но мократа котешка храна може да бъде добра опция за лакомство, ако я харесват много и хапват по-рядко от нея.

5. Човешка храна

котка лакомстваСнимка: iStock

Може да почерпите гальовния приятел с нещо, което вие хапвате и знаете, че той обича - варени яйца, зеленчуци, някои плодове, тиква и други. Това са все хубави варианти за лакомства, но както при всички останали - трябва да ги давате рядко и да не съдържат подправки, сол, захар или нещо допълнително.

И не забравяйте, че лакомствата е добре да се дават на котката поради някаква причина - игра, обучение или като награда за добро поведение. И не забравяйте да не прекалявате с тях - по 1-2 лакомства на ден са добра опция за активни котки, но за тези, които предпочитат повече да спят и да мързелуват - можете дори да ги ограничите на няколко в седмицата.

Вижте още:

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Виж още