5 начина да накараме котката да използва леглото си

Котешко легло Снимка: IStock

К отките прекарват средно около 15 часа на ден в сън. Обикновено това е лека дрямка, където те могат да се събудят във всеки един момент. Друг път са дълбок сън, където трябва да се чувстват сигурни и в безопасност.

Повечето мяукащи приятели са независими и като цяло обичат да спят на места, където се чувстват удобно, безопасно и спокойно. Леглото, което сте им осигурили, може да отговаря на всички тези изисквания и въпреки това котката ви пак може да избере да спи другаде. Това може да бъде разочароващо, но има няколко начина, по които можете да разрешите този проблем. 

1. Местоположение

Котките са капризни същества и често се нуждаят всичко да е както трябва, за да бъдат щастливи – от храната до тоалетната и леглото. Най-вероятното обяснение котката ви да не използва леглото си е, че е на място, което не харесва. Причините могат да бъдат, защото е твърде шумно, има прекалено много активност, или нещо ги е уплашило да не се чувстват сигурни в тази конкретна зона.

Котешко леглоСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Като цяло котките предпочитат високи места, където имат ясна видимост към района около тях. Опитайте да поставите леглото им на високо място близо до зоната, където вече предпочитат да спят. Мяукащите животни също харесват тихи места, далеч от шумни кучета и деца, така че се уверете, че леглото им е на място, където могат да останат необезпокоявани. Добър подход е да наблюдавате местата, където мъркащият приятел обича да спи в момента и да поставите леглото възможно най-близо до тази зона. 

2. Изберете правилното легло

Типът легло, което избирате за мъркащият приятел може да увеличи или наруши вероятността да го използват. Някои котки предпочитат да се изтягат, докато спят и затова се нуждаят от просторно легло. Други предпочитат да се свият в уютно, покрито пространство, докато трети - предпочитат меко легло без горна част.

Както казахме - добре е да наблюдавате къде мяукащият спътник спи в момента. Ако котката ви обича да се пъхна под завивките на леглото ви, може би това означава, че ще има нужда от собствено малко уютно легло, където да се скрие на топло и меко. Ако обича да се протяга в средата на вашето легло - може би това означава, че има нужда от повече пространство. 

3. Направете леглото привлекателно

След като сте избрали подходящото легло и подходяща зона за спане, трябва да примамите котката си да използва леглото си. Един от най-изпитаните методи е използването на малко количество коча билка - повечето мяукащи животни я намират за неустоима и ще свържат новото си легло с примамливата ѝ миризма. 

Можете също така да опитате физически да заведете котката си до леглото и да си играете с нея. Те в крайна сметка ще се уморят и да се надяваме, че ще се свият на новото си любимо място за спане!

4. Не насърчавайте други места за спане

Дори с всички гореспоменати фактори, мъркащият спътник все още може да има няколко места, които вероятно ще избере пред леглото си. Следващата стъпка е да направите тези зони възможно най-непривлекателни. Можете да блокирате пространството, на което обикновено спят, с книги, мебели или други предмети, които ще попречат на мяукащия спътник да се излегне там. 

5. Не пропускайте наградите

Котешко леглоСнимка: IStock

Мяукащите животни обичат лакомствата. Независимо дали с тях, храна или просто с похвала и обич, това е изпитан метод за обучение на котки. Ако забележите, че котката ви се настанява в новото си легло, похвалете я, че е отишла там. Освен това можете да използвате любимото лакомство на вашата котка, за да я примамите в новото легло, което скоро ще свързва с добри чувства.

Може да е разочароващо, когато котката ви спи навсякъде, освен в новото си легло, но има как да насърчите гальовния спътник да заобича новото си пространство за сън. Все пак, не бъдете крайни и, ако въпреки всичко което правите котката ви видимо избягва леглото си и предпочита други места - нямате много избор, освен да се съгласите. Стига местата да не са опасни по някакъв начин за нея (ако спи в пералнята например) или такива, с които вие не сте щастливи - като чистото ви пране - бихте могли да обособите други зони за сън, които да се харесват на темпераментния домашен любимец, а в същото време да не пречат и на вас. 

Виж още