5 от най-добрите места, на които да погалите котката си

галене на котка Снимка: iStock

К отките са уникални, очарователни създания, които пленяват сърцата ни от векове насам. Докато някои котки жадуват за постоянно внимание и физическо докосване, други са по-резервирани и приемат галене само при техните условия.

За да сте сигурни, че вашата котка се чувства комфортно и се радва на обичта ви, важно е да знаете правилните места, където да я галите. Ето кои са петте най-добри места по тялото на котката, които повечето котки обичат да бъдат галени.

1. Брадичка и бузи

галене на коткаСнимка: iStock

Котките имат ароматни жлези в бузите и брадичката си, които отделят феромони при триене. Галенето на тези зони може да бъде успокояващо за вашия котешки приятел и може да им помогне да се чувстват по-комфортно и сигурно.

Dogsandcats.bg

Нежно погалете бузите и брадичката на вашата котка с пръстите си, като имате предвид езика на тялото им. Ако котката ви се се радва на допира ви или мърка, тя се наслаждава на изживяването. Внимавайте да не натискате твърде силно или да търкате мустаците им, тъй като някои котки може да намерят това за неприятно.

2. Основата на ушите

Областта в основата на ушите на котката е друго любимо място за много мъркащи животни. Това място съдържа висока концентрация на нервни окончания, което го прави чувствително на допир. Внимателно разтрийте основата на ушите на вашата котка с върховете на пръстите си, като използвате кръгови движения.

Не забравяйте да следите за признаци на отпускане, като мъркане или затваряне на очите. Ако котката ви показва някакви признаци на дискомфорт, като сплескани уши или опит да се отдалечи, спрете да я галите и ѝ дайте малко пространство.

3. Горната част на главата

галене на коткаСнимка: iStock

Горната част на главата на котката, между ушите, е друго място, на което повечето котки обичат да бъдат галени. Както при другите места, обърнете внимание на езика на тялото на вашата котка, за да сте сигурни, че се наслаждава на изживяването. Ако мяукащият приятел изведнъж започне да ви хапе или се премести - това е индикация да спрете.

4. По гърба и гръбнака

Галенето на котката по гръбначния стълб може да ѝ осигури приятно усещане, стига да избягвате основата на опашката. Много котки обичат да ги галят от върха на главата до средата на гърба.

5. Гърди и рамене

галене на коткаСнимка: iStock

Областта на гърдите и раменете може да бъде любимо място за някои котки, особено когато се чувстват спокойно и удобно. За да погалите котката си в тази област, започнете с нежно галене на горната част на главата и след това преминете надолу към гърдите и раменете.

Съвети при галенето на котката

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато галите котки, е да не ги галите насила. Вместо това, оставете гальовният приятел да се почувства комфортно с вашето присъствие и преценете интереса му към гушкането и към вашето присъствие. Котките дават приоритет на територията пред социалното взаимодействие със собствениците си и внезапното нахлуване в личното пространство на вашата котка, за да ги погалите, може да бъде посрещнато с нодоволство.

Въпреки това, след като вие и вашата котка установите „ритуал“ за галене, можете бавно да тествате толерантността на котката си да бъде галена на други места. Като цяло обаче трябва да избягвате да галите котката си по корема или лапите, освен ако тя не ви позволява.

галене на коткаСнимка: iStock

От съществено значение е да обръщате голямо внимание на езика на тялото и предпочитанията на вашата котка, когато я галите. Като се фокусирате върху тези сигурни места, можете да гарантирате, че вашата котка се чувства комфортно, обичана и оценена.

Винаги помнете, че всяка котка е уникална и техните предпочитания може да се променят с времето. Така че бъдете търпеливи и внимателни към техните нужди и ще създадете силна, любяща връзка с вашия котешки приятел.

Вижте още:

Защо котката ми вече не идва при мен

Как котката показва, че ви обича

Виж още