5 причини да играете с котката си всеки ден

игра с коте Снимка: iStock

П огрешно е схващането, че мяукащите домашни любимци не се нуждаят от почти никакви грижи. Да, със сигурност е много по-лесно да отглеждаме котка, отколкото куче, но все пак, много собственици на котки пропускат важността на всекидневната игра с котка, грижите за животинчето и редовните посещения при ветеринар.

За да ви стимулираме да отделяте поне 10-15 минути на ден, за да играете с вашия мъркащ приятел, ви представяме пет причини, поради които да го правите.

1. Играта кара котките да се чувстват като хищници

Не е тайна, че нашите котки са фино настроени машини за убиване, които в природата се нахвърлят безмилостно срещу птици или влечуги, за да се нахранят. Уви, нашите котенца са опитомени, оставяйки ги неспособни да изпълнят призванието си, но това не означава, че спират да искат да бъдат хищници.

Можете да успокоите котешките инстинкти бушуващи в душата, на гальовния спътник, като играете с нея само около 15 минути всеки ден. Опитайте се да имитирате плячката на вашата котка - уверете се, че играчката „бяга" далеч и може би се „скрива" зад стол или друга мебел. Най-важното - след играта, задължително наградете мъркащия приятел с лакомство. Макар че не е същото като да си е хванал гълъб - пак има усещането за награда след като е преследвал известно време играчка.

Dogsandcats.bg

игра с котеСнимка: iStock

2. Играта е упражнение

Проблемът с наднорменото тегло е много голям при мъркащите домашни животни. Някои котки са лакоми и са склонни да преяждат, ако им бъде оставена храна и вечно пълна купичка.

Затлъстяването при мяукащите приятели може да им доведе и до редица проблеми със здравето като артрит, диабет, лошо състояние на козината и други.

Увеличаването на физическата активност на вашето коте може да му  помогне да свали нежеланите килограми и да се върне към здравословното си тегло.

3. Играта облекчава скуката

Мяукащите животни могат да скучаят в голяма част от времето, когато вие сте на работа или спите. Това може да доведе до нежелани поведения като точене на нокти в дивана, гризане на предмети или пък игра с неподходящи вещи.

Играта осигурява жизненоважна умствена стимулация за вашето коте, като му позволява да упражнява своите когнитивни и двигателни умения. За да го направите още по-предизвикателно, използвайте различни играчки, за да играете с котката си - но никога не използвайте ръцете си, тъй като това може да накара котката ви да развие нежелана агресия към вашите крайници и да ги възприема като играчки.

4. Играта укрепва връзката ви

Искате ли да създадете по-силна връзка с този сладък хищник, който споделя вашето легло? Времето за игра може да е идеалния начин, по който да го направите.

Упражнението ще помогне на вашето коте да се освободи от тревожност и агресия чрез умствена и физическа стимулация. Това ще го накара да се чувства уверено и спокойно, а в допълнение ще се социализира с вас и ще ви обича дори още повече. Кой собственик не иска да заема място в сърцето на мяукащия си спътник?

5. Играта е полезна и за вас

коте с играчкаСнимка: iStock

Времето за игра не е забавление само за котките. Играта с мъркащия ви приятел е полезна и за вас и може да ви подейства като истинска терапия след края на тежък работен ден.

С други думи - освен че ежедневните игри с котка са полезни и необходими за мяукащите животни, те помагат и на вашето настроение. Със сигурност някои дни няма да имате възможност да играете твърде дълго с гальовния домашен любимец, но колкото по-често го правите - толкова по-добре за него и за вас.

Вижте още:

7 признака, че котката ви скучае

Три прости начина да спрем котката да драска мебелите ни

Възрастната ми котка не иска да играе - каква е причината

Виж още