Три прости начина да спрем котката да драска мебелите ни

котка драска мебели Снимка: iStock

Н е е никак приятно мяукащият домашен любимец да драска мебелите ни. Освен че няма никак да сме щастливи, това може да се отрази сериозно на бюджета ни, за да поправим щетите или да купим нова мебел.

Ето защо ви даваме три прости идеи, които да изпробвате, за да спрете котката да точи ноктите си върху мебелите или да гризе части от тях.

Безопасни домашни спрейове

домашен спрейСнимка: iStock

За да направите своя спрей, можете да смесите течен сапун за ръце и оцет или лимонов сок в равни части и след това да напръскате или избършете местата, където не искате котката ви да се качва.

Dogsandcats.bg

Друг вариант е да смесите екстракт от розмарин и вода в бутилка със спрей или да смесите лимонов/портокалов сок и екстракт от розмарин с малко вода. Когато направите сместта, можете да проверите дали мъркащият приятел „бяга“ от нея - като му позволите да я подуши. Ако рязко се отдръпне и видимо иска да избяга от миризмата - значи действа и можете да напръскате мястото, което не искате мяукащият спътник да докосва.

Репелент от зоомагазин

На пазара можете да откриете най-различни продукти с различни миризми и за различни повърхности, които са създадени, за да отблъскват гальовните животни.

Можете да напръскате мебелите или местата, които не искате котката ви да дъвче или да точи ноктите си. Трябва да отбележим, че не задължително всички такива продукти действат на вашата котка. Предвид, че можете да откриете много видове с различни миризми, може мяукащият приятел да бяга само от някои. Все пак, си заслужава да опитате.

Уверете се, че котката ви е ангажирана и има свое пространство

котка драска мебелиСнимка: iStock

Мяукащият приятел може да драска мебелите, просто защото иска да драска нещо, но няма какво. Подсигурете стълб за надраскване (ако все още не сте) или опитайте с различни видове, които да разположите у дома. Някои котки предпочитат вертикални стълбове, закачени за стена. Други представители могат да се радват на хоризонтални, като килимчета.

Важно е мястото за драскане да е здраво и стабилно, защото гальовните животни имат нужда да точат ноктите и да разтягат гърба си. Ако имате у дома котешко дърво - то със сигурност има драскалки и стълбове от сизал, които да осигуряват пространство за драскане на котката.

Редовното подрязване на ноктите също ще направи драскането по-щадящо за вашия интериор. Ако не сте сигурни как да го правите - помолете ветеринарния лекар да ви покаже и след това започнете да се учите, като купите специална за това ножица.

И не забравяйте игрите. Някои котки са много активни и нямат търпение за нови приключения. Ако вашият мъркащ приятел е такъв - отделяйте време за игра, обучение или забавление. Това може да намали драскането или нежеланите поведения, защото котката ви се чувства достатъчно ангажирана и щастлива.

Макар че спрейовете с отблъскваща миризма - дали купени от магазин или направени с домашни съставки - не са магически, те биха могли да държат котешките лапи далеч от вашите мебели. Не забравяйте, че трябва да пръскате местата, които не искате гальовият спътник да докосва през определени интервали на деня, защото миризмата се изпарява.

Пръскайте редовно в продължение на няколко дни или седмица и можете да забележите, че постепенно котката ви се научава, че определени места в апартамента ви не миришат приятно. И на финала - не забравяйте играчките, драскалките и да отделяте време за забавление с мяукащия спътник! Така ще бъде много по-щастлив и ще играе с вас или играчките си, а не с каквото му падне.

Вижте още:

Как да изберем мебели, които котката ни няма да драска

Видове котешки играчки

7 признака, че котката ви скучае

Виж още