7 признака, че котката ви скучае

котка със скъсан диван Снимка: iStock

Н якои мъркащи приятели са известни мързеливци и биха предпочели да прекарат голяма част от деня и нощта в дремки и излежаване. Други пък са толкова буйни, че играят с всичко, което попадне в лапите им, а всяка нова играчка е скъсана или запратена под дивана.

Все пак, дори и по-мързеливите приятели, които не обичат толкова да се движат, могат да имат някои признаци на скука, а когато те са налице - трябва да действаме, за да обогатим ежедневието на котката ни. Но как да разберем дали котката ни действително скучае или просто е по-мързелива?

котка скучаеСнимка: Pixabay

1. Прекалено миене и грижа за козината

Мъркащите животни прекарват много голяма част от деня си в почистване и затова са толкова чисти животни. Въпреки това, в определени моменти могат да прекалят и това да има обратния ефект - линееща козина и проблеми с кожата. Котките могат да прекалят с почистването, когато се чувстват стресирани или уплашени, но правят това и от скука. Ако нямат с какво да се забавляват или прекарват целия ден сами, нищо чудно да се обърнат към себе си и да прекалят с почистването на козината.

Dogsandcats.bg

Вижте още: 6 възможни причини, поради които котките губят козината си

2. Битка с други домашни любимци

Ако у дома имате и други животни - още една котка или куче - котката, която скучае, може да потърси „забавление“ в другия домашен любимец. Тъй като няма с какво да се забавлява, тя може да преследва, гони и дебне другия домашен любимец, за да използва ловните си инстинкти. Това разбира се, няма да е приятно за другото животинче, което вероятно се чувства достатъчно ангажирано и няма нужда от допълнителни „веселие“, нито тормоз.

3. Бездействие

Вярно е, че котките прекарват много голяма част от денонощието си в сън. Все пак, ако и през останалата част, когато са будни продължат да лежат, да не ви посрещат след пазар, да не душат торбите ви или да не проявяват никакъв интерес към ваш приятел, който ви е дошъл на гости- това са все признаци на скука.

4. Безцелно обхождане на дома

Ако мъркащият приятел прекарва голяма част от ежедневието си да се мотае „като муха без глава“, да души, гледа, да се завира навсякъде, да ви пречи, да гледа през прозорците, да влиза в пералнята … може би просто си търси забавления, защото му е скучно и не знае какво да прави.

5. Деструктивно поведение

котка скучаеСнимка: Pixabay

Освен разходките в дома, в стремеж към търсене на приключения, котките, които скучаят могат да стигнат и по-далеч - да започнат да съсипват нашите вещи. Те могат да бутат предмети от масите, да точат ноктите си в дивана, вместо драскалката, да играят с дрехите ни, да дъвчат кабели и други предмети, които не са предназначени за това.

6. Преяждане

Това е нещо, което хората също сме склонни да правим, ако ни е скучно - да си хапнем, въпреки че не сме гладни. Отегчените котки могат да опразнят купичките си по-бързо от обикновено, за да убият скуката.

7. Проблеми с използването на тоалетната

Основен поведенчески проблем при гальовните животни е ходенето до тоалетна извън нея. Ако мъркащият домашен любимец няма други индикации, поради които да пропуска тоалетната - почиствате я редовно, поставена е на правилното място, котката ви не е под стрес, не е уплашена, няма здравословен проблем - нищо чудно да ѝ е скучно.

Как избавим котката от скуката

Създаването на обогатяваща и стимулираща среда за вашата котка е задължително и не непременно скъпо.

Да, ако имате бюджет - можете да закупите голямо котешко дърво, да монтирате етажерки и да устроите истински парк за забавление. Но в никакъв случай това не е задължително. Има много играчки, които сами можете да изобретите - кутиите за обувки, както и хартиените топчета са прекрасен лек за котки, които имат нужда от веселие. За семейства с деца пък, би било още по-забавно да построят истински замък от кутии специално за гальовния приятел. Можете да опитате различни начини за забавление:

  • Играчки

Играчките са чудесен начин за вашата котка да е в добро физическо и психическо състояние. Ако котката ви е сама през по-голямата част от деня - осигурете играчки, с които да се забавлява - пъзели с храна, играчки с коча билка, топчета, мишки и най-различни неща, които можете да откриете. Това е чудесен начин, по който котката ви ще упражнява ловните си инстинкти, докато ви няма.

Сменяйте играчките в различните дни, за направите ежедневието още по-забавно и играчките да не омръзват.

  • Драскалки

Котешките стълбове за надраскване ще спасят другите ви мебели (или домашни любимци) от това да не бъдат злощастната цел на натрупаната енергия на вашата котка. Драскалките ще задоволят нуждата на гальовния домашен любимец да точи ноктите си и да маркира територия. Още повече, че когато котката точи ноктите си, тя разтяга гърба си.

  • Котешки дървета

котка играе на котешко дървоСнимка: iStock

Котешките дървета насърчават естествената склонност на котките да се катерят. Помислете да поставите котешко дърво близо до един от прозорците си, за да може котката ви да има по-висока гледна точка, за да гледа навън през деня. Все пак, това е малко по-скъпа покупка, така че трябва да прецените дали можете да си го позволите. Въпреки всичко, можете да откриете такова на промоция или да планирате покупката си от по-рано, за да не се отрази лошо на бюджета ви.

  • Време за игра

Въпреки че котката ви може да обича времето си насаме, редовното време за игра със собственик е повече от необходимо. Освен че е забавно за вас, това е чудесен начин, по който можете да се сближите с домашния си любимец. Препоръчително е да отделяте поне 10 минути на ден за забавление с котката ви. Можете да използвате въдица или да хвърляте топче. Каквото и да изберете, можете да бъдете сигурни, че тя ще е много щастлива да упражни инстинктите си, но и да си поиграе с вас.

  • На лов за храна

Помислете дали можете да направите храненето много по-забавно, отколкото просто да изсипете определено количество в купичката. Можете да скриете гранули или лакомства в различни части на жилището си - котешкото дърво, кутията, с която мъркащият приятел играе. В зоомагазините можете да откриете и интерактивни топчета, в които можете да поставите храната и да го хвърлите, за да може гальовният приятел да го хване.

Често сме заети в ежедневието си и можем да ни се случи да позабравим малко игрите с котката. Въпреки това, не бива да я оставяме да скучае. Дори и да сме заети - можем да инвестираме или да изобретим играчки или пък да отделяме време, ако не всеки ден, то поне през ден-два. Ако работим много и ни няма по цял ден, дори можем да помислим да осиновим друго животинче. Така домашните ни любимци ще играят заедно и ще си партнират в пакостите.

Вижте още:

Няколко алтернативи на котешките дървета, които котката ви ще хареса

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

Виж още