Възрастната ми котка не иска да играе - каква е причината

котка скучае Снимка: iStock

В ие хвърляте някоя шумна и весела играчка към мъркащия приятел, но той просто седи и гледа? Или пък не изпитва кой знае колко интерес към въдицата, която развявате вече безпомощно срещу него?

Котките имат нужда от физическа активност и стимулация и обикновено обичат да играят. Въпреки това, някои представители са малко по-мързеливи и по-скоро биха предпочели да се излежат с часове, вместо да се впуснат след бляскавата мишка.

Да научим защо някои котки се държат безразлично към игрите и какво можете да направите по въпроса.

Котките и играта

Мяукащите животни са различни характери и съответно имат различно ниво на активност. Всички котенца играят, но интересът им към игрите с висока енергия достига своя връх на възраст от 4 до 5 месеца и намалява след това.

Dogsandcats.bg

След като мъркащите приятели достигнат зряла възраст, обикновено над годинка или две (тъй като големите породи се развиват по-бавно) те са склонни да бъдат по-спокойни. Въпреки това, някои котки са много игриви и запазват дивото си поведение дори и в зряла възраст.

мързелива коткаСнимка: iStock

От друга страна, ако мъркащият ви приятел не иска да се движи толкова, все пак в интерес на неговото здраве е да го насърчите към движение. Ако котката ви странно загуби интерес към игрите, помислете за няколко неща, които биха могли да обяснят това състояние на мързел:

  • Здраве

Здравето определено влияе върху нивата на активност. Проблеми, свързани с възрастта, като артрит, могат да намалят интереса към играта. Всякакъв вид здравословно състояние, което кара котката да се чувства зле - запек, диария или нещо друго - може да намали активността на котката. Ако имате съмнение за здравословен проблем, който може да среща мъркащия ви приятел - не се колебайте да посетите ветеринарния лекар.

  • Инстинкт

Котешката игра имитира лов. Котенцата могат да се забавляват чудесно и сами, докато гонят и преследват абсолютно всичко, което им се изпречи на пътя. Те хвърлят играчките си, подскачат около тях, преследват ги и помитат всичко наоколо. Възрастните представители обаче, може да имат нужда от по-силна стимулация и ваше присъствие, за да им е интересно. Опитайте с различни видове котешки играчки или хартиени топчета, като участвайте и вие в играта. Това може да е много по-забавно за котката ви, отколкото тя да тича сама.

  • Стрес

Всеки вид стрес, често причинен от внезапна промяна, може да повлияе на нивото на активност на котката. Мяукащи домашни любимци, които се чувстват тревожни, няма да искат да играят. Помислете за причини, поради които мъркащият ви приятел може да е притеснен - новости в дома, храненето или рутинните ви навици.

Как да насърча котката ми да играе повече

котка си играеСнимка: iStock

Една възрастна котка със сигурност е надраснала неистовата игра, типична за малките котета. Въпреки това, в интерес на нейното здраве е да продължи да се движи и да се чувства стимулирана. Можете да опитате това по няколко начина:

  • Играчка с коча билка
  • Нови въдици, топчета, мишки или други играчки, които биха се сторили интересни на гальовния приятел
  • Въдици
  • Пъзели, тунели или играчки, които стимулират мисловната дейност
  • Играчки, които можете да изобретите вие - картонена кутия с дупки, хартиени топчета, коркови тапи и други.

Възможно е мъркащият приятел просто да има нужда от разнообразие. Ако не му обръщате много внимание понеже сте заети, той може да предпочете да прекарва деня спейки. Ако котката ви е достатъчно общителна и смела - може да я научите на разходка на каишка. Това със сигурност ще я стимулира към приключения и движение, но и ще научи много неща за околната среда, което със сигурност ще изпълни ежедневието ѝ с положителни преживявания.

Вижте още:

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

7 признака, че котката ви скучае

4 лесни начина да ангажирате котката си, докато е сама

Виж още