5 причини, поради които котката спи между краката ви

котка спи между крака на собственика Снимка: iStock

Н икога няма да разберем котките и тяхното странно поведение! Ако мъркащият ви приятел обича да се сгушва, за да подремне между краката ви, може би си блъскате главата защо - особено след като не можете лесно да смените позицията си, защото сте в капан!

Но за вашата котка това поведение има логични причини. Ако спането между краката ви е предпочитаната позиция за дрямка на вашата котка, може би се чудите защо тя избира точно това място.

1. Котката ви се чувсва топло и уютно

котка спи между крака на собственикаСнимка: iStock

Първото съображение за много котки при избора на място за спане е топлината. Гальовните животни обичат да им е топло, затова често се стремят да намерят възможно най-топлото място. През деня това може да е място на слънце или над радиатора. Но през нощта, когато температурата спадне и слънцето залезе, кое ще е най-топлото място в къщата? Вие сте! Спането между краката ви дава на котката идеалното място, тъй като краката ви могат да я затоплят и от двете страни!

Dogsandcats.bg

Котките ще изберат място за спане, което ни изглежда неудобно, но ако е топло, те ще се погрижат да се настанят на избраното от тях място!

2. Те ви отбелязват като своя територия

Ако имате няколко котки у дома, може да откриете, че някои обичат да спят между краката ви, а други - не. Гальовните животни са териториални, така че една от котките ви може да обяви това място за своя зона, а другите котки да знаят, че трябва да стоят настрана, освен ако не искат да се бият за конкретното място за спане.

Може дори да се окаже, че някоя от котките ви се настанява да подремне между краката ви, само за да бъде избутана от мястото от някоя от другите котки, когато реши, че всъщност иска да спи точно том. Котките оставят феромони в дома ви, включително и върху вас! Те маркират любимите си места, за да кажат на другите котки, че „мястото“ им принадлежи. Така че, ако забележите, че котката ви търка бузите или лицето си в краката ви, преди да се настани, тя ви маркира!

3. Вие ги карате да се чувстват сигурни

котка спи между крака на собственикаСнимка: iStock

Котките може и да са хищници, но в дивата природа те са плячка и за по-големи животни. Въпреки че домашните ви котета не трябва да се притесняват, че ще бъдат нападнати, докато спят, в техните гени е закодирано да намират безопасно място. Така че, когато възрастната ви котка избере да спи свита между краката ви, вие ѝ осигурявате сигурно убежище, където да спи спокойно, знаейки, че се грижите за нея.

4. Котката ви се свързва с вас

Ако имате няколко котки, може да забележите, че те обичат да спят гушнати заедно. Това им помага да се сближат помежду си, както и да се стоплят взаимно! Може да видите как котките ви използват телата си като възглавници и се сгушват, за да подремнат. Ако имате само една котка, тя може да опита същото поведение на свързване, но ще се гушка във вас!

5. Котката иска да спи дълбоко

котка спи между крака на собственикаСнимка: iStock

Нашите котки могат да поемат бърза котешка дрямка почти навсякъде - от подлакътника на дивана ви до върха на рафта с книги! Това е начинът, по който котките се освежават през повечето време. Но ако имат нужда от наистина дълбок сън, те ще потърсят безопасно място, за да могат наистина да се отпуснат. Къде е по-безопасно да се отпуснат в дълбок сън от сигурността на спането между краката на стопанина си?

Какво да направите, ако не искате котката ви да спи между краката ви?

Ако сте доволни, че котката ви спи между краката ви толкова често, колкото иска, тогава чудесно! Но за някои собственици това може да означава, че ви е по-трудно да заспите, че страдате от спазми в краката, че се събуждате, когато трябва да се преобърнете, и че не можете да заспите отново.

В този случай отговорът е да намерите начин да „убедите“ котката си да си намери ново място за спане. Помислете дали да не им купите ново легло за котки, което е достатъчно топло и близо до вас, за да се чувстват добре. Или пък поставете тениска с вашия аромат върху леглото им, за да им помогнете да се чувстват комфортно, без всъщност да спят върху вас!

Кога да се притеснявате, че котката ви спи между краката ви

котка спи между крака на собственикаСнимка: iStock

В 99 % от случаите спането на котката между краката ви е напълно нормално и не е необходимо да се притеснявате за всичко това, освен ако и на вас не ви е трудно да спите. В останалите 1% от времето котката ви може да спи повече от обикновено, защото е болна. Котките умеят да прикриват болката, така че може да са стресирани или да се чувстват неудобно и да търсят топло място за почивка.

Ако забележите странно поведение, като например да не се храни или пие толкова много, прекомерна вокализация или нещо друго, което предизвиква тревога, най-доброто, което можете да направите, е да потърсите съвет от вашия ветеринарен лекар. Той може да направи преглед на котката ви, за да провери дали тя няма някакви медицински състояния или наранявания, които се нуждаят от лечение.

котка спи между крака на собственикаСнимка: iStock

Много котки си имат любимо място за сън и разгадаването на причините може да ви помогне да разберете котешкия си приятел много по-добре. Едно от тези места е между краката ви, наред с други странни любими места! Това поведение обикновено е напълно нормално и няма за какво да се притеснявате; котката ви просто иска да се гушне, така че по-скоро трябва да сте щастливи, че гальовният приятел е избрал вас!

Виж още