5 причини, поради които котката ви мирише лошо

котка у дома Снимка: iStock

Н икой собственик на домашен любимец не иска миризмата на дома му или дрехите му да бъде издайнически знак, че притежава домашен любимец. Хубавото е, че котките обикновено не миришат, освен ако няма основна причина. Нашите ценни котешки спътници са изключително чисти животни и експерти в грижите за козината си.

Ако усетите котешка миризма, тя обикновено продължава много кратко, само до следващото облизване на козината. Ако котката ви излъчва необичайна миризма, това вероятно се дължи на основен здравословен проблем, който трябва да се реши.

1. Храносмилателни проблеми

котка у домаСнимка: iStock

Вашата котка може да мирише, ако страда от някакъв храносмилателен проблем. Това може да включва диария, запек, газове или дори проблеми с техните анални жлези. Обикновено има основна причина, когато котките страдат от един или повече от тези клинични признаци, така че е добра идея котката ви да бъде прегледана от ветеринарен лекар, ако тези проблеми продължават повече от няколко дни.

Dogsandcats.bg

2. Проблеми с устата

Лошият дъх може да стане доста силен и да излъчва много силна миризма. Това може да бъде причинено от напреднало зъбно заболяване в резултат на натрупване на плака и зъбен камък. Количеството бактерии води до много неприятна миризма, която може да бъде разрешена само чрез подходяща грижа за зъбите.

Други орални проблеми също могат да причинят миризми, включително язви в устата, израстъци или лезии, причинени от стоматит. Ключът към елиминирането на тези миризми е правилното лечение на основното заболяване от медицински специалист.

3. Кожна инфекция или рана

Кожни инфекции или рани могат да доведат до неприятна миризма. Кожните инфекции често носят миризма, когато са резултат от свръхрастеж на гъбички или бактерии. Често има много други издайнически признаци на кожни инфекции, включително зачервена, възпалена кожа, прекомерно миене на козината, мазна козина и косопад в засегнатата област.

котка у домаСнимка: iStock

Раните могат да излъчват миризма, ако се инфектират и започнат да изтичат зловонен секрет. Ще са необходими ветеринарни грижи за правилно диагностициране и лечение на проблема и в двата случая.

4. Лоша грижа за козината

Вашето коте може да излъчва малко повече миризма, ако не се грижи толкова много, колкото обикновено. Това позволява натрупване на мръсотия върху козината, за която обикновено се грижат с чести почиствания. Може също да са попаднали в нещо миризливо и то е твърде трудно за почистване от котешки език, затова ще трябва да се намесите и вероятно да изкъпете котката си.

Ако котката ви обаче не се мие сама толкова ефективно, колкото обикновено е добре да я заведете на ветеринар за преглед.

5. Ушна инфекция

котка у домаСнимка: iStock

Ушните инфекции могат да бъдат доста миризливи, особено когато са свързани със свръхрастеж на дрожди. Те също могат да издават миризма, ако инфекцията е бактериална по природа. Може да забележите силно клатене на главата и чесане на ушите, ако котката ви страда от ушна инфекция.

Уговорете среща за вашия ветеринарен лекар, за да прегледа ушите на вашата котка, за да разбере виновника. Инфекциите с дрожди се борят лесно с противогъбични средства, докато бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици.

Котките не са миризливи животни по природа, тъй като са много чисти и се грижат често. Така че общият им аромат обикновено не трае много дълго. Обикновено миризмата на тоалетна или местата в дома, където са имали инциденти на пода, ще причини най-интензивните, продължителни миризми.

Ако забележите, че котката ви мирише, може да е попаднала в нещо мръсно и просто да се нуждае от баня. Не е изключено обаче да страда от здравословно състояние, което трябва да бъде решено, в който случай трябва да се обадите на вашия ветеринарен лекар за правилна диагноза и лечение на основната причина.

Виж още