5 причини защо котката може да уринира върху вас докато спите

котка в легло Снимка: iStock

М акар и да е необичайно котката ви да направи точно това, гальовните животни са способни на цяла палитра отнеобичайни поведения. Надяваме се никога да не ви се случи, но ако мъркащият приятел реши да се облекчи върху леглото ви и то докато вие спите в сладък сън, тази статия ще ви се стори полезна. Важно е да разберете причината за това действие на, за да може да предотвратите да се случи пак.

1. Проблеми със здравето

Първо и най-важно, ако котката ви внезапно уринира на леглото ви без известна причина, най-добре е да погледнете здравето ѝ. Специфични здравословни проблеми могат да затруднят котката ви да държи пикочния си мехур.

Някои умствени промени също могат да направят поведението като ходене до тоалетната нещо, което се случва все по-рядко. Обикновено основните здравословни проблеми са придружени от поведенчески или физически промени.

котка в леглоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ето няколко здравословни проблема, които могат да доведат до ходене до тоалетната извън нея:

  • Артрит
  • Стомашно-чревен проблем
  • Инфекция на пикочните пътища
  •  Проблеми с бъбреците

Обикновено пробите от урина и кръв могат да изключат повечето незначителни и големи проблеми. Не чакайте дълго и се посъветвайте с ветеринарния си лекар.

2. Котката е стресирана

Стресът от околната среда може да предизвика много различни поведения, които са напълно неочаквани. Независимо дали се е родило бебе, осиновили сте нов домашен любимец или наскоро сте се преместили, тези промени наистина могат да извадят котката ви от равновесие.

Дори нещо минимално понякога може да предизвика различно поведение във вашите домашни любимци. Помислете дали коренът на проблема не е в тази промяна и се опитайте да осигурите на мяукащия приятел безопасно място за почивка.

3. Котката маркира с урина

котка в леглоСнимка: iStock

Котката ви кастрирана ли е? След приблизително 6 месеца вашата котка достига полова зрялост. В този момент тя започва да променя поведението си и ще иска да потърси партньор. Може да забележите, че когато женската е разгонена, тя става изключително мила. Мъжките са по-избухливи от обикновено и дори показват определени признаци на агресия.

В допълнение към тези промени в поведението между двата пола могат да маркират своята територия с урина. Ако смятат леглото ви за своя територия, може просто да решат да маркират, докато спите.

Това не е често срещано явление, но може да се случи.

4. Котката не харесва тоалетната си

Котешките тоалетни са от изключително значение в домовете. Ако вашата котка се чувства напълно комфортно с тоалетната си не би трябвало да има проблеми с нейното използване. Някои фактори обаче правят тоалетните нежелани за от котките.

котка в леглоСнимка: iStock

Например, ако наскоро сте сменили тоалетната мяукащия приятел може да не е щастлив с новия аксесоар. Или може би наскоро сте преместили кутията, причинявайки объркване. Ако вашата котка има проблеми с намирането на тоалетната си, може вместо това да реши да изцапа чаршафите ви.

5. Котката не харесва постелката за тоалетната

Също както горната точка - ако наскоро сте сменили постелката на мяукащия приятел, той може просто да не я харесва. Ако е така, котката ви може да не се радва на материала, миризмата или цялостното изживяване от използването на пясъка. Затова с действието си котката ви показва, че нещо не е наред с новата постелка, която сте купили.

Кога да посетите ветеринар

Ако подозирате основни здравословни проблеми, може би е време да си уговорите среща с вашия ветеринарен лекар. По този начин ще се информирате за здравето на мяукащия си приятел. Ако котката ви е достигнала полова зрялост и не е кастрирана или стерилизирана - може това да е проблем и да е време да запазите час за процедурата.

котка в леглоСнимка: iStock

Със сигурност поведението трябва да се отстрани, така че помислете дали мяукащият приятел не е стресиран или не протестира срещу новата си тоалетна, постелка или ново място. Ако случаят е такъв - опитайте се да създадете максимален комфорт на котката си и зона, в която да се чувства спокойна. Това може да помогне за намаляването на нежеланото поведение.

Виж още