5 причини защо котките сядат в скута на стопаните си

котка седи в скута на стопанин Снимка: iStock

К отките по принцип обичат да се свиват и да седят в скута и това е любимо котешко занимание. Ако у дома имате котка, може би се чудите защо косматият приятел обича да седи в скута ви. Котките седят върху стопаните си по различни причини - от топлина до комфорт. Това почти винаги е знак, че вашият домашен любимец се чувства сигурен и щастлив във ваше присъствие и обича да прекарва времето си близо до вас.

1. Топлина

Котките по принцип обичат да прекарват времето си на топли места. Те имат по-висока телесна температура от хората и предпочитат вътрешна среда, която е достатъчно топла. Мъркащите животни често търсят топли места за почивка, когато температурата падне, като много от тях дремят пред близо до парното, на лъч светлина посредата на стаята или върху вестници и книги. Котките се обръщат и към любимите си хора, когато е време да се стоплят. Много от тях сядат на коленете тъй като те осигуряват приятно, меко и топло място за дрямка.

котка седи в скута на стопанинСнимка: iStock

2. Комфорт

Обонянието на котката е около 14 пъти по-силно от това на човека. Котките имат специални ароматни жлези около мустаците, ушите и брадичката си. Когато се търкат в хората, те оставят малко от своя аромат, който след това се смесва с вашия и създава утешителна миризма, която котката ви отъждествява със сигурност и любов.

Dogsandcats.bg

Седейки в скута ви, котката се обгръща с аромати, които ѝ осигуряват чувство за безопасност и комфорт, което прави скута ви чудесно място за прекарване на времето!

3. Привързаност

Мъркащите животни са дълбоко свързани със своите човешки спътници, като често скърбят дълбоко, когато се разделят с тези, които обичат. Котките имат невероятни спомени за тези, които се грижат за тях и им осигуряват много любящо внимание. Те реагират на емоционалните състояния на своите чевошки спътници и могат да разпознават гласовете на своите хора.

Котките често се качват в скута на любимия си човек, защото го обичат и искат да са до него.

котка седи в скута на стопанинСнимка: iStock

4. Дружелюбност

Въпреки че повечето котки нямат нищо против да бъдат редовно оставяни сами през деня, дори и най-спокойната котка търси внимание. Мъркащите животни често седят на в скута на стопани си просто, защото имат нужда от общуване.

Котетата, които са дълбоко привързани към членовете на домакинството, често се обръщат към тези хора, когато е време да се повеселят, да легнат върху тях и да си починат.

5. Възможности за месене с лапи

Много котки месят или „правят бисквити“ с лапите си, когато се чувстват спокойни и комфортно. Това обикновено е знак, че котката се чувства щастлива и в безопасност. Котките често месят с лапи, докато седят в скута на любимия си човек, когато се готвят да се настанят и да се чувстват наистина удобно.

Месенето може също така да помогне на стресираните котки да се успокоят малко. Котенцата естествено месят, за да накарат майчиното си мляко да потече, когато се кърмят, и това осигурява на възрастните котки подобно чувство на комфорт. Някои мъркащи животни дори преминават на по-висока степен на месене и започват да смучат дрехите на любимите си хора.

котка седи в скута на стопанинСнимка: iStock

Като цяло котките обичат да седят в скута на стоаните - това място е топло, меко и удобно. Макар че много котки не обичат нищо повече от това да се свиват до или върху скута на своя човек, напълно естествено е някои котета да предпочитат различно общуване. Гальовните приятели сядат върху стопаните си, за да се стоплят в студените дни и да ви дадат да разберете, че искат внимание. Други се сгушват, когато искат да са близо до любим човек.

Тъй като котките разчитат толкова много на миризмата, за да разбират заобикалящата ги среда, близостта до техните стопани им дава дълбоко чувство на комфорт и сигурност, тъй като са обгърнати от аромати, които им напомнят, че са обичани и обгрижвани.

Виж още