5 проблема със здравето, към които са предразположени Руските сини котки

Руска синя котка Снимка: IStock

Р уските сини котки са безумно красиви, интелигентни и имат плюшена козина, която можем да галим с часове. Освен, че са страхотни домашни любимци, те биха били добър спътник за стопани, страдащи от алергия, тъй като излъчват ниски нива алергени. 

Тези породи се считат за генерално здрави от гледна точка на генетични проблеми, но въпреки това могат да бъдат предразположени към някои “общи състояния”, характерни за котките като цяло. Колкото повече знаете за тях, толкова по-рано можете да хванете заболяването, в случай че то се появи.

1. Астма

Това респираторно заболяване засяга голяма част от мъркащите животни и може да се появи по-късно в живота, около 4-5 години. Смята се, че астмата се появява при котките поради определен алерген, който вдишват, а той предизвиква реакция. След вдишване, този алерген предизвиква активиране на антитела, които от своя страна започват възпаление в имунните клетки. Резултатът е по-тесни дихателни пътища и по-трудно дишане.

2. Конюнктивит

Това е доста познато състояние на нас, хората, а то може да се появи и при котките. Причините могат да включват вирусни или бактериални инфекции, драскотина по повърхността на окото и алергии. 

Dogsandcats.bg

Руска синя коткаСнимка: IStock

3. Диабет

Дори ако котката ви няма генетична предразположеност към диабет, тя все още може да се разболее, ако се храни лошо или е с наднормено тегло. Поддържането на вашия домашен любимец активен и въздържането от прекомерно хранене ще ви помогне да предотвратите появата на диабет и да осигурите здравесловен живот на мъркащия приятел. 

4. Проблеми с долните пикочни пътища

Болестите под тази шапка могат да включват запушвания на пикочния канал, цистит, инфекции на пикочните пътища, камъни в пикочния мехур и др. По-специално се смята, че Руските сини са по-податливи на камъни в пикочния мехур. 

5. Бъбречно заболяване

Бъбречното заболяване при котки може да се появи в резултат от стареене, инфекция или поглъщане на отрова. Като цяло, много голяма част от гальовните животни са предразположени към проблеми с бъбреците, затова е хубаво да следите състоянието на мъркащия приятел, за да реагирате възможно най-скоро в случай на нужда. 

Като цяло Руската синя наистина е здрава с малко генетични предразположения към заболявания, въпреки че са изложени на по-голям риск от камъни в пикочния мехур и затлъстяване. Въпреки това, всички котки могат да развият определени заболявания като изброените по-горе. Това не означава, че вашето Руско синьо определено ще получи някое от тях. 

Виж още