5 ситуации, в които котките могат да мяукат прекомерно

домашна котка Снимка: iStock

Г альовните животни използват мяукането за комуникация с хората. Котките не мяукат по между си, а използват езика на тялото или комуникацията чрез миризми, за да си „говорят“. Има много различни ситуации, в които гальовните ни приятели мяукат прекомерно или започват да го правят изведнъж и не винаги можем да разберем причината за това. В тази статия ще изброим моменти, в които котката ви може да мяука повече от обикновено:

1. Току-що осиновена котка не спира да мяука

Ако вашата осиновена котка продължава да мяука сякаш без причина, вероятно го прави от страх и безпокойство. Преместването в нов дом и срещата с нови собственици е стресиращ процес, така че е нормално вашата котка да изрази тревогата си. Не се паникьосвайте – вашата котка просто свиква с новия си живот.

домашна коткаСнимка: iStock

На вашата осиновена котка ще ѝ отнеме малко време, за да свикне с новата си среда. Докато я изследва е повече от вероятно да мяука, за да облекчи безпокойството си. Затова оставете мъркащото приятелче на спокойствие, оставете го да изследва новия си дом със собствено темпо и ограничете територията му до една стая. Когато се почувства по-уверено и поиска да разгледа останалата част от жилището - оставете котето да се разходи и да души навсякъде, където пожелае.

Dogsandcats.bg

2. Котето още не ви познава и не знае дали може да ви вярва

Подобно на новата си къща, вашата осиновена котка все още не ви познава. Ето защо в началото може да откриете, че често мяука. Ще отнеме време, усилия и търпение, за да изградите връзка с котката си, но не е невъзможно да се направи.

Ще трябва да осигурите на котката си достатъчно място. Не я задушавайте с обич веднага щом прекрачи прага на дома ви, а говорете със спокоен глас с котката си, осигурете ѝ и грачки и я оставете да се доближи до вас, когато тя прецени. Храненето от време на време с лакомство е друг добър начин да спечелите доверието на вашата котка.

3. Травматично минало

домашна коткаСнимка: iStock

Осиновените котки обикновено имат травматичен произход. Някои са рутинно малтретирани от собствениците си, докато други са тормозени от други, по-агресивни домашни любимци. По същия начин, ако сте осиновили бездомна котка от улицата, тя ще бъде винаги нащрек, за да се защити. В резултат на това ще забележите често мяукане. Това обикновено е придружено от други поведения, като съскане или нахвърляне.

За съжаление, това мяукане може да изглежда доста произволно, ако не знаете историята на вашата котка. Проявете разбиране, че мъркащият ви спътник е имал лошо минало и работете върху изграждането на солидна връзка с вашата котка. В зависимост от това колко травматично е миналото на вашата котка, вашият нов домашен любимец винаги може да страда от проблеми с доверието, така че това е нещо, което трябва да имате предвид.

4. Котката не спира да мяука през нощта

Непрестанното нощно мяукане може да бъде досадно, особено докато се опитвате да заспите. Това е нормално, тъй като котките са крепускуларни животни, което означава, че са по-активни в периоди на слаба светлина рано сутрин и рано вечер.

Повечето котки спят през целия ден и започват да действат, когато слънцето започне да залязва или изгрява. За съжаление, това означава, че нашите модели на сън не винаги са синхронизирани. За да се опитате да намалите мяукането на вашата котка през нощта:

  • Никога не награждавайте поведението ѝ, тъй като това само ще я насърчи допълнително
  • Игнорирайте мяукането на котката си и я оставете да спре естествено
  • Играйте с котката си колкото е възможно повече вечер, за да я изморите
  • Осигурете стимулация на вашата котка през целия ден
  • Затворете вратата на спалнята си вечерта и не допускойте котката си, за да не пречи на съня ви     
  • Не наказвайте котката си, тъй като ще влошите поведението ѝ

5. Котешко мяукане поради разгонване на котката

Ако притежавате некастрирана женска котка, която започва внезапно да мяука без видима причина, много вероятно е да е разгонена. Причината да мяука толкова много е, че се опитва да привлече мъжки, с когото да се чифтосва. Мяукането е начин тя да уведоми местните котки, че е на разположение за чифтосване.

домашна коткаСнимка: iStock

Най-сигурният начин да спрете това поведение е като стерилизирате женската си котка. Операцията е рутинна и има доказани ползи за здравето на котката и елиминиране на възможността от развитие на проблеми със здравето на половата система.

Мяукането е характерен начин на котките да комуникират с хората. Ако котката ви мяука прекомерно изведнъж - помислете дали не се опитва да ви каже нещо важно. Разбира се, котките са мистериозни и непредвидими животни, които често ни е трудно да разбираме. Затова се ориентирайте по езика на тялото им и поведенията, които проявяват. Винаги когато нещо ви притеснява се консултирайте с ветеринар, тъй като котките добре крият неразположението и болката си, така че често техният дискомфорт остава незабелязан от стопаните.

Виж още