5 странни неща, с които котките ни изненадват

котка пие вода от чешма Снимка: Pixabay

Г альовните домашни животни имат безброй чудатости и вероятно във всеки един котешки дом се случва нещо необичайно. Ако трябва да направим изчерпателен списък с нелепите неща, които тези животни правят, може би ще продължим до безкрай.

Все пак, на вашето внимание ви представяме пет от многобройните странни неща, които правят тези прекрасни животинчета.

Пиене на вода от различни места

На всички ни е известно, че мъркащите приятели понякога могат да пият вода от всички възможни места, но не и от обособеното за това място. Дори и да сте опитали различни видове купички или сте инвестирали във фонтан - мяукащият ви спътник все така предпочита чешмата или вашата чаша за вода.

Трябва да отбележим, че обикновено с котешките фонтани собствениците не би следвало да срещат проблеми, тъй като имитират течащата вода от чешма, но от котки може да се очаква всичко.

Dogsandcats.bg

Мяукащият ви приятел може и да не осъзнава, че тези места не са предназначени за него. В неговата природа той не може да прецени, че не следва да пие от чашата ви или тоалетната (ако сте забравили капака отворен), а просто да се възползва от всеки един източник на вода, до който се докопа.

Предвид, че тези животни са много своенравни, е възможно просто да обича да пие вода от по-интересни места, а купичката му за вода да стои непокътната. Този навик може да му е останал от дивите братовчеди, които в природата винаги ще пият вода, когато намерят източник и не се оглеждат специално за купи.

Друго обяснение би било, че мъркащият ви приятел гледа как вие пиете вода от чаша и съответно иска и той да опита това, което пиете. Други представители обичат да ви правят компания докато си миете ръцете или миете чинии и да се опитват да си пийнат малко от течащата вода.

За да избегнете всички тези странни поведения - погрижете се купичката за вода на мяукащия ви спътник да е с прясна вода, тоест, сменяйте я възможно най-често. Все пак никоя домашна котка няма да обича да пие престояла с дни вода.

Бутане на предмети от масите

Някои котки сякаш са създадени, за да събарят неща от рафтовете. Често стопаните се разочароват когато са предоставили множество котешки играчки, но мъркащият приятел обича единствено да си играе като събаря различни предмети и в най-лошия случай ги чупи.

Не се знае с точност защо мяукащите животни се наслаждават на събаряне на предмети и обикновено реагират различно. Може просто да се забавляват да гледат как предметите се движат и отскачат когато падат или пък как се разбиват на парчета. Възможно е и мяукащият приятел да иска да ги гони и да си играе с тях.

Все пак, внимавайте с какви предмети си има вземане-даване гальовният домашен любимец у дома, тъй като би могъл да се нарани или задави.

Влизане в кутии и скачане от тях

Мяукащите животни са обсебени от кутии, пликове от пазар или чанти. Почти невъзможно е да се приберете от пазар, да оставите торбите на пода или върху масата и те да не бъдат веднага обект на инспекция от любопитния ви домашен любимец!

Истината е, че те се чувстват защитени когато влизат в тях, тъй като са обградени от четири стени и смятат, че няма кой да ги нарани. Също така, кутиите са много забавни за игра, тъй като те могат постоянно да влизат-излизат и да скачат в тях.

Игра с електрически кабели

Това „забавление” не е най-доброто за гальовните домашни любимци, тъй като крие рискове за тях, а на вас може да причини доста голямо неудобство. Можем да се съгласим, че кабелите са доста очарователни, тъй като са дълги, тънки, намират се на всевъзможни места в апартамента, движат се и са от приятна за захапване материя.

Ако видите, че гальовният ви приятел се насочва към кабел, можете да размахате въдица или някоя играчка, за да отклоните вниманието му от него. 


Поздрав с дупе

Със сигурност мъркащият ви другар често идва до вас, за да ви поздрави, а всъщност се фръцва, обръща ви гръб и вирва опашката високо. Предполага се, че това е странен котешки начин, по който те ви казват „Здрасти”. Често това обръщане с дупе към вас, е съчетано с мъркане и търкане около краката ви, така че ако котката ви не е разгонена, най-вероятно просто се радва да ви види или иска внимание.

Макар и да категоризираме тези поведения като странни, тъй като са нелогични за нас, хората, всъщност може би са съвсем нормални за мяукащите животни, ако разсъждаваме малко. Все пак, те се учат да живеят в нашия свят и е в реда на нещата да се стряскат или да се държат особено с някои предмети, които са чужди за тяхната природа. Дори и понякога да счупят нещо, което обичаме, факт е, че тези животни правят живота ни много по-прекрасен и изпълнен с положителни емоции!

Какви странни поведения има вашата котка? Споделете ни в коментарите!

Вижте още:

Как да спрем котката да дъвче електрически кабели

Виж още