5 вида храни, които може да дадете на бездомна котка

бездомни котки храна Снимка: iStock

П риютите за животни денонощно се занимават с проблема с бездомните котки. За съжаление има безброй много случаи на изоставени домашни любимци, които често не могат да се справят със средата навън. Ако не са били кастрирани - ситуацията става още по-сложна, тъй като най-вероятно ще допринесат за увеличаване на броя бездомни котки и така ситуацията става изключително сложна.

Все пак има неща,които можете да направите, за да помогнете на тези животни:

  • Да заведете кварталните си котки за кастриране (Много неправителствени организации раздават талони за безплатно кастриране в определени моменти от годината).
  • И второто важно нещо е - да се уверите, че имат достъп до храна и вода.

Храненето на бездомна котка може да изглежда като нещо дребно за вас , но може да има голяма промяна в живота на тази това животинче. Бездомните котки често остават без храна или вода за дълги периоди от време и лесно могат да се разболеят или наранят. Като храните бездомна котка, вие ѝ помагате да бъде в безопасност и добро здраве.

Често обаче в желанието си да помогнат хората са склонни да не избират най-добрите храни за уличните котки. Млякото и млечните продукти например, не бива да се дават на възрастни котки, макар че сме свикнали да свързваме тези продукти с тях. Всъщност, мяукащите приятели не преработват лактозата и, ако хапват редовно мляко - това ще разстои стомаха им.

Dogsandcats.bg

Затова ви даваме няколко идеи за храни, които са чудесен избор за мяукащите приятели, които се навъртат около блока ви.

бездомни котки хранаСнимка: iStock

1. Котешка храна

Диетата на котката трябва да включва месо, тъй като котките са месоядни. Могат да се приготвят домашно приготвени ястия за котки, но закупуването на правилните съставки, които да отговарят на хранителните изисквания, може да бъде предизвикателство и скъпо. Ако не готвите правилно месото, можете също така да разпространите нежелани бактерии и паразити в дома си и потенциално да причините стомашно-чревни инфекции при котките. Най-безопасният начин за хранене на бездомни котки е да използвате готова котешка храна, която се предлага в зоомагазините. В сравнение с пакетите и кутиите с мокра храна, сухите гранули са най-евтините и удобни, тъй като могат лесно да се съхраняват и разпространяват и ще издържат по-дълго.

2. Варено месо

​Когато храните бездомна котка, важно е да ѝ осигурите варено месо, за да я предпазите от вредни бактерии. Сготвеното месо не съдържа вредни патогени, които могат да разболеят мъркащите животни, и също така е по-лесно за храносмилане. Осигурявайки сготвено месо, можете да помогнете бездомна котка да бъде здрава и щастлива. Сготвеното месо също е добър източник на протеини, мазнини и други хранителни вещества, от които котките се нуждаят като задължителни месоядни животни. Ако приготвяте ястие за семейството ви - може да отделите малко количесво месо, което няма подправки, за да нахраните мяукащото приятелче, което се навърта около блока ви.

3. Рибни консерви

Рибните консерви са здравословна и балансирана диета за котки и могат лесно да бъдат закупени от повечето хранителни магазини. Рибата е добър източник на протеини и други хранителни вещества, от които котките се нуждаят. Освен това е сравнително лесно смилаема, така че е добър избор за болни или недохранени котки. Рибните консерви са добър източник и на омега-3 мастни киселини, които са полезни за котките. Потърсете варианти с ниско съдържание на натрий, по-малко количество сол и подправки, но имайте предвид, че това не е добър вариант храна, която котката да яде всеки ден.

4. Яйца

Когато става въпрос за безопасно хранене на бездомна котка, варените яйца са чудесен вариант. Те са добър източник на протеин и също така са относително лесни за смилане от котката. Освен това яйцата са сравнително евтини и лесно се намират, така че можете да се запасите с тях, когато пълните купата с храна на бездомна котка.

5. Зеленчуци

Някои добри варианти за зеленчуци включват варени без подправки и добавена сол броколи, спанак и моркови. Също така е важно да храните котката с балансирана диета, така че не забравяйте да включите малко месо или риба в диетата им.

Котките са задължителни месоядни животни, което означава, че се нуждаят от животински протеин в диетата си, за да оцелеят. Въпреки това, те също могат да се възползват от консумацията на определени плодове и зеленчуци от време на време, които им осигуряват основни витамини, минерали и антиоксиданти.

бездомни котки хранаСнимка: iStock

В заключение - има много безопасни човешки храни, които можете да дадете на бездомна котка, но с уговорката, че не правите това абсолютно всеки ден. Тези храни ще ви помогнат да поддържате котката здрава и добре нахранена. В дългосрочен план е необходимо да давате на гальовния спътник котешка храна, тъй като в нея се съдържат много други съставки, които са необходими на гальовните животни да оцелеят, но не могат да си ги набавят чрез храната, която консумираме ние.

Вижте още:

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Виж още