6 интересни факта за Хималайските котки, които трябва да знаете

Хималайска котка Снимка: iStock

Х ималайската котка е вид домашен любимец, създаден от кръстосване на Сиамски и Персийски котки. Поради това внимателно развъждане, днешната Хималайска котка има дълга и красива козина с шарка с тъпми крайници и сини очи. Хималайската котка е създадена за първи път в Съединените щати през 1931 г. Няколко десетилетия по-късно „рецептата“ за създаване на този вид котка е налична в Обединеното кралство и скоро популярността на тази порода започва да нараства. Тези котки понякога се класифицират като отделни породи или като вид Персийска котка и във Великобритания. Те са втората най-популярна порода в света.

Тези гальовни животни са красиви и тяхното сладко отношение, къси тела и ярки сини очи ги правят очарователна порода. Те са прекрасни и със сигурност могат да предизвикат усмивка в очите на своите собственици. Едно хубаво нещо, което ги отличава от другите породи котки, е, че те няма да скачат из къщата по неспокоен начин. Хималайските котки обичат да живеят в семейство, което е спокойно. Но това не е всичко, ако все пак искате да научите повече за тази невероятна порода котки, вижте следните факти за хималайските котки.

Хималайска коткаСнимка: iStock

1. Хималайските котки са селективни с привързаността си

Въпреки че в никакъв случай не са сдържани, Хималайските котки запазват привързаността си към онези, с които се чувстват комфортно в дома. Те обичат да се гушкат и да се доближават до любимите си хора, на които имат доверие, и не са от типа котки, които се справят добре в шумна среда. Те са тихи котки, които предпочитат спокойна среда.

Dogsandcats.bg

2. Хималайските котки имат мека козина, която изисква поддръжка

За да изглеждат красиви, силно се препоръчва ежедневно разресване на козината им. Те имат гъста козина, която лесно се сплъстява и заплита. Ежедневното четкане ще предотврати появата на проблеми с козината и може също така да послужи като добро изживяване за свързване между мъркащия приятел и собственика.

3. Химилайските котки имат големи тела

Хималайска коткаСнимка: iStock

Хималайските котки са силни и мускулести с големи кости. Препоръчително е да ги къпете веднъж месечно, така че не се учудвайте, ако мокрото им тяло все пак не изглежда малко с тези големи кости, които се показват.

4. Те трябва да имат контролирано хранене, за да останат здрави

Хималайските котки не са известни с висока степен на натоварване. Така че трябва да обърнете внимание както на диетата, така и на упражненията. Те се нуждаят от упражнения, за да поддържат най-доброто си състояние. Хималайците обичат да играят със стопаните си, с интерактивни играчки, да атакуват мишки с коча билка и да гонят топки, но е важно да се придържат към ежедневните си упражнения. Хималайската котка изисква ежедневно внимание. Хранителните им нужди зависят от теглото, възрастта и нивата на активност на котката, затова е важно да обсъдите с вашия ветеринарен лекар графика за хранене на котката.

5. Имат очарователна личност

Сякаш красотата им не е достатъчна, за да ги обичаме, тяхната невероятна личност и темперамент също заслужават похвала, точно като Персийските котки, те също обичат да мързелуват по цял ден със спокойно и нежно поведение и точно като сиамските си предци, те бързо се адаптират към семеен живот и могат да се разбират много добре с други домашни любимци у дома, както и с членовете на семейството си. Единствената им истинска връзка е с истинския им собственик; всичките им привързаности и лоялности принадлежат на истинския собственик.

6. Съжителството с Хималайска котка е забавно

Хималайска коткаСнимка: iStock

Точно като Сиамската, с тази котка може да бъде забавно. Те са много умни и обичат да учат трикове. Така че възползвайте се и ги научете на някои прости команди. Хималайските котки могат да бъдат научени да играят на донасяне на играчка и да тичат из стаята или да се търкалят по пода. Те обикновено са забавна, приятелска и игрива котка, с която да живеете.

Виж още