6 любопитни причини защо котките обичат да спят в мивки

Котка в мивка Снимка: IStock

 Котките са известни с това, че спят в странни позиции и места. Техните сладки и забавни предпочитания за сън и избор на легло правят страхотно съдържание за фотоалбуми и споделяне в социалните мрежи, но когато погледнете отвъд забавленията на техния избор, това може да ви остави объркани и озадачени. 

Ако вашият мъркащ приятел обича да прекарва време в мивката - продължавайте да четете, защото може да разберете причината за неговото поведение!

1. Мивката е чудесно място за охлаждане

Мивките обикновено са изработени от порцелан или керамика и тези материали могат да останат хладни на допир. В горещ ден котката ви може да се шмугне в мивката, защото това е ефективен метод за охлаждане, точно както перваза на прозореца е идеалното място за улавяне на топлината на слънцето.

Котка в мивкаСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Случвало ли ви се е да почивате на хладна повърхност в горещ ден и да усещате моментално облекчение? Действа по същия начин за котки и може да откриете вашата свита в легена в топъл ден. Мивката също е с перфектна форма за задържане на вашата котка, като гнездо или кошница, така че в топъл ден, когато на котката ѝ е горещо - мивката е идеалното място за почивка.

2. Котката ви се чувства защитена в това пространство

Мяукащите животни обичат да са високо. Когато са по-високо от земята, те се чувстват защитени. Освен това, така имат по-голяма видимост за това, което се случва наоколо. Ако котката се чувства уязвима и търси най-сигурното място за спане, мивката е идеална. Високо е, имат пълен изглед към обстановката, пасват идеално на формата на тяхното гъвкаво тяло и могат се скрият. 

3. Мивката е удобна

Колкото и странно звучи за нас, хората, но дизайнът на мивката осигурява перфектната форма за тялото на гальовния приятел, за да се свие удобно и да задоволи нейното виждане за удобство. Това е като малко гнездо, което държи тялото на гальовния приятел котка, като ѝ помага да се чувства защитена. Котките също намират други зони за удобни поради същите причини, като например картонени кутии или дори скута ви, но мивката е като идеална малка котешка капсула.

4. Мивката в банята е тихо място

Котка в мивкаСнимка: IStock

В сравнение с други стаи, банята се посещава по-рядко. Вашата котка ще научи, че обикновено е тихо, което го прави идеално място за спане.

Котките също са чувствителни към шум, като силен, внезапен шум и високочестотни звуци. Банята обикновено е мястото, където тези стряскащи звуци могат да бъдат избегнати, а престой в мивката ще им помогне да се чувстват по-бдителни и сигурни.

5. Котките обичат да пият течаща вода

Въпреки че на гальовните животни обикновено се дава купа с прясна вода, много от тях не могат да се въздържат да не пият вода от течащи кранове. Котките дори се радват да пият от тоалетните, затова трябва задължително да държим капака затворен, тъй като това не е най-добрата вода за консумиране. 

6. Котките обичат баните

Поради много от причините, които споменахме по-горе, котките като цяло обичат баните. Това е място, където те могат да играят и да спят без прекъсване. Това е тиха и спокойна зона, която с право е предпочитана от тях.

Как да предпазите котката си от мивката

За някои собственици на котки споделянето на мивката с вашата котка може да не е проблем, но някои може да предпочетат котката им да избира по-подходящо място за сън. Ако държите козметика, препарати или опасни предмети наоколо е съвсем нормално да искате да ограничите достъпа на котката до мивката. Може да ограничите достъпа на котката да мивката по следните начини:

  • Дръжте вратата на банята затворена, стига там да не са поставени котешките тоалетни или аксесоари, до които гальовният приятел трябва да има достъп.
  • Опитайте се да създадете същата форма като тази на мивката на същата височина, като котешко дърво с подходящо гнездо или място за сън.
  • Може да отблъснете котката си от мивката, като добавите аромат, който тя не харесва, като цитрус или препарат с отблъскваща миризма.

Котка в мивкаСнимка: IStock

Мивката е ежедневен любимец за почивка и сън на котките. Тя винаги остава хладна, така че е чудесно място за охлаждане през лятото и пасва перфектно на формата на тялото им. Тя е на високо, осигурявайки на котката ви чувство за сигурност и има източник на течаща вода, за който те знаят, че ще се включи в даден момент. Ако сте доволни да споделяте мивката си с вашето коте, ще се радвате да знаете, че няма повод за безпокойство, но ако предпочитате котката ви да спи някъде другаде, най-добре е да държите вратата затворена и да създадете подобно място, което вашата котка ще започне да обича.

Виж още