6 начина да разчетете емоциите на котката от нейните очи

котка в близък план Снимка: iStock
К отките имат много начини да споделят своите емоции и нужди, от вокализация до език на тялото като мяукане и галене. Очите на котките също могат да ви кажат много за тяхното здраве и как се чувстват.

Знанието как да дешифрирате значението на очите на вашата котка може да ви помогне да разберете по-добре котката си, което улеснява посрещането на нейните нужди и изграждането на по-силна връзка.

Как да разберем какво означават очите на котката?

котка в близък планСнимка: iStock

Очите на котката могат да предават широк спектър от емоции, включително страх, вълнение, гняв, доверие и обич.

Dogsandcats.bg

Разбира се, важно е да гледате очите на котката в контекст. Например разширените зеници могат да сочат към вълнение или страх, така че значението може да зависи от това дали котката се забавлява с чисто нова играчка или току-що сте извадили прахосмукачката от килера и котката ви ще хукне да се скрие. Зениците на вашата котка може също да се разширят при слаба светлина.

Наред с разширяването на зениците, вие също трябва да вземете под внимание знаците на езика на тялото като уши, мустаци и позиция на опашката, както и вокализации.

По-долу ще изброим шест често срещани позиции на котешките очи и как да тълкувате техните значения.

1. Бавното мигане, което показва привързаност

котка в близък планСнимка: iStock

Бавното мигане, понякога наричано „котешка целувка“, е един от начините, по които котките изразяват обич и доверие. Тази положителна форма на комуникация включва полузатворени, отпуснати очи. Придава вид на уязвимост, така че можете да го приемете, че котката ви се чувства сигурна и комфортна с вас. Котка, притеснена от заплаха, няма да затвори очи пред лицето на тази заплаха, дори за кратко.

Ако обърнете внимание на езика на тялото на вашата котка, докато мига бавно, може да забележите други признаци на задоволство, като:

 • Мъркане
 • Изправени уши
 • Котката седи близо до вас
 • Котката стои в легнало положение или в поза на хляб
 • Месене с лапи
 • Бавно махаща опашка или опашка, заострена нагоре и извита като въпросителен знак

2. Полузатворени очи

Ако вашият мъркащ приятел ви гледа с тежки клепачи, полузатворени очи, вероятно се чувства щастлив и спокоен. Котка, която е спокойна и се чувства уютно, лежи на слънце, може да изглежда, че частично затваря очи в знак на задоволство или предстоящ сън. Ако току-що сте се върнали у дома, може също да забележите това поведение на очите, когато котката ви поздравява.

котка в близък планСнимка: iStock

Някои други признаци на щастлива котка включват:

 • Пронизително мяукане и мъркане
 • Изправени, обърнати напред уши
 • Удряне с глава или триене във вас
 • Леко люлееща се опашка, извита на върха като въпросителен знак
 • Легнала в позиция на хляб или показвайки корема си

3. Съсредоточеното взиране

Както много родители на домашни любимци знаят от първа ръка, котките са склонни да се взират във вас, в стените, в частично празната си купа с храна. И като много други котешки поведения, взирането може да означава много различни неща.

котка в близък планСнимка: iStock

Котка, която се взира и ви гледа немигащо, може да се чувства агресивна, но трябва да погледнете какво друго се случва с нея, преди да предположите, че е ядосана.

За разлика от мекото втренчване (което може просто да означава, че котката ви иска нещо от вас), продължителният зрителен контакт с няколко премигвания може да подскаже доминиране, агресия или дискомфорт. Може например да нахлувате в личното пространство на котката си или да я карате да се чувства неудобно по някакъв начин.

Други признаци на раздразнена котка включват:

 • Ръмжене или съскан
 • Опакшка, която се мята силно
 • Прилепнали или сплескани уши
 • Бухнала коса
 • Напрегнато тяло с извит гръб

Ако срещнете твърд поглед от котката си, бихте могли да избегнете да гледате директно в очите им. Причината е, че котката може да приеме дълбокия поглед като заплаха, особено ако вече се чувства нервна или уплашена.

4. Пълна тревога: широко отворени очи и разширени зеници

Широко отворени очи с разширени зеници са отличителен белег на будна и ангажирана котка. Ще забележите, че очите на вашата котка изглеждат кръгли, с повдигнати клепачи, но все пак ще можете да видите част от цветния ирис.

Зениците могат да се разширят, когато котката е развълнувана или уплашена. Заедно с очите наблюдавайте позата на котката. Например, ниско свито тяло, с повдигната задна част и ниска опашка, може да сочи към игра или сериозна атака.

5. Свръхстимулирани очи

котка в близък планСнимка: iStock

Масивните, почти черни зеници на вашата котка може да изглеждат очарователни, но тези котешки очи означават, че е време за почивка от гушкането. Това изражение на зеницата е ясен знак за свръхстимулация или тревожност.

Котка, която изпитва това ниво на стрес, вероятно ще има повишена реакция, защото започва режим на борба или бягство.

Котките са много чувствителни същества, когато става въпрос за човешко докосване и някои от тях бързо достигат своя предел. Ако продължите да ги галите, когато вече не искат, могат бързо да ви одраскат или ухапят!

6. Стеснени очи като цепки

Ако някога наблюдавате мъркащия ви приятел, който се припича на слънце, вероятно сте виждали колко тесни могат да станат зениците ѝ. Но не винаги е забавно на слънце, когато хванете котката си със стеснени зеници. Ако зениците на котката станат тънки, когато не са в ярка среда, те обикновено са ядосани или готови да атакуват. Може също да забележите, че очите им изглеждат присвити или полузатворени.

Присвиването на клепачите със свити зеници по едно и също време обикновено е силен предупредителен сигнал. Бързото свиването на зеницата означава, че котката може да се фокусира върху (и да е готова да атакува!) нещо, което те смятат за плячка.

Други ключови признаци на агресивна позиция преди битка включват:

 • Уши, които са изправени, заострени назад или сплескани към главата
 • Твърд, директен поглед
 • Ръмжене, виене, съскане и плюене
 • Настръхнала козина и повдигнати коси
 • Потрепване, туптене, удряне или много твърда опашка
 • Свито положение или схванато и напрегнато тяло
 • Оголени зъби

Макар че гальовните животни могат да бъдат трудни за разчитане, има много положения на тяхното тяло, които да ни подскажат какво комуникира котката. Важно е да познавате езика на нейното тяло и ще може да комуникирате с мяукащия си приятел.

Виж още