6 начина да успокоим много активна котка през нощта

Котка през нощта Снимка: IStock

Р ежимът на мяукащите домашни любимци се различава значително от нашия - те спят през много голяма част от деня ни, но са склонни да обърнат жилището ни във въздуха през нощта. Причината е, че по здрач и зазоряване техните ловни инстинкти се събуждат, защото това е най-доброто време за лов. Неудобството на ситуацията е, че котка, която вилнее през нощта може много лесно да наруши съня ни, а за нас е важно да имаме качествена почивка. 

Ако имате проблеми и искате да успокоите котката си през нощта, за да можете да спите по-добре, ще ви дадем няколко съвета как да подходите, за да мяукащия спътник достатъчно, така че да не пречи на съня ви.

1. Не позволявайте на котката да идва в спалнята

Котка през нощтаСнимка: IStock

В случай че мъркащият домашен любимец е много игрив през нощта, най-доброто което можете да направите е да не му позволявате да прекарва нощта при вас. Дори и да ви е мъчно, че не позволявате на котката си да бъде при вас, ако тя иска да играе и скача върху вас и напада краката ви под завивките - нямате друг избор. 

Dogsandcats.bg

Въпреки това, мъркащите животни са склонни да се обучат на много неща, стига да сме търпеливи. Ако поради някаква причина предпочитаме спалнята да бъде наше пространство, можем да обучим котето още от малко да не свиква да влиза там и, че през нощта ние се затваряме на тази стая, за да спим. 

2. Помислете за втора котка

Мъркащите животни са социални същества, така че може би биха се чувствали комфортно с още едно животинче в дома. Котката ви със сигурност ще иска да ви събуди, ако се чувства отегчена, иска да се забавлява или пък е гладна. Две котки със сигурност ще се чувстват щастливи заедно (стига да се разбират и да сте положили усилия при тяхното запознаване), защото ще си имат компания за забавление, сън или пакости.

Недостатъкът на втория мъркащ приятел е, че двете котки заедно могат да бъдат доста шумни, особено когато се заиграят. 

3. Играйте с котката си преди сън

Един от най-добрите начини да накарате мъркащия домашен любимец да спи повече през нощта е да прекарвате повече време в игра с нея през деня или вечер преди да заспите. Котките обичат да ловуват и да играят игри и повечето ще се изморят след една хубава игра. 

Отделянето на няколко минути всеки ден в игра с котката ви, особено в часовете преди лягане, може значително да намали нощните смущения. Още повече, че играта с мъркащия спътник ще ви помогне да създадете силна връзка с него. 

4. Нахранете котката си преди лягане

Ако сте нов собственик на котка, няма да мине много време преди да откриете, че котките често заспиват веднага след хранене. Те имат изключително предсказуема рутина да си похапнат, а след това да се отправят към някое от любимите си места, за за подремнат. Можете да използвате тази рутина в своя полза като първо поиграете с мяукащия спътник и се позабавлявате добре, а след това да оставите малко храна. Така гарантирате поне няколко часа сън - и за вас, и за котката ви.

5. Създайте сигурно място за спане на вашата котка

Котка през нощтаСнимка: IStock

За съжаление, ние не можем да видим света от очите на котката и не знаем какво я плаши или я кара да се чувства неудобно. Камиони за боклук, асансьор, шумът от домакинските уреди могат да стресират вашата котка. Ако се почувства застрашена, може да се опита да ви потърси за подслон, нарушавайки съня ви. Ако имате тревожна котка, легло за домашни любимци в под формата на пещера е чудесен избор, за да помогнете на вашия домашен любимец да се чувства по-сигурен, докато спи, и е по-малко вероятно да търси вашата защита през нощта.

6. Извадете играчки за през нощта

Със сигурност осигуряването на повече играчки ще донесе забавление на мъркащия домашен любимец и той няма да скучае и да се чуди по какъв начин да ви събуди. Хубаво е да сменяте играчките през няколко дни, за да не омръзват на котката ви, но колкото повече от тях имате - толкова по-добре, тъй като можете да сте сигурни, че котката ви ще упражнява инстинктите си вечер докато спите. 

Като цяло, колкото по-рано възпитате мяукащия спътник да не ви притеснява през нощта - толкова по-добре за вас. Осигуряването на достатъчно забавление през нощта чрез играчки и отделянето на време преди да заспите, ще направят съня ви по-спокоен, котката - по-стимулирана. 

Виж още