6 ползи от масажирането на котката

галене на котка Снимка: iStock

В секи заслужава добър масаж от време на време и мяукащите животни не правят изключение! Може и да не ви се вярва, но масажирането на вашата котка има много ползи и за двама ви. Нека да научим какви са те!

1. Помага им да се отпуснат

Едно от основните предимства на масажирането на мъркащия приятел е, че им помага да се отпуснат и да станат по-спокойни. Това може да бъде особено полезно, ако котката ви е склонна лесно да се тревожи или стресира. Като редовно масажирате котката си, можете да помогнете за намаляване на безпокойството им и да ги накарате да се чувстват щастливи, доволни и обгрижвани.

2. Стимулира кръвообращението им

галене на коткаСнимка: iStock

Друга голяма полза от масажирането на вашата котка е, че стимулира кръвообращението. Когато разтривате гальовния приятел, това може да помогне за подобряване на притока и циркулацията на кръвта в тялото му, което от своя страна помага да го поддържате здрав.

Dogsandcats.bg

3. Помага за увеличаване на гъвкавостта на котките

Котките са естествено гъвкави, подвижни и много пластични същества, но винаги биха могли да имат нужда от малко тласък. С редовно разтриване на мъркащия приятел, може да помогнете за увеличаване на неговата гъвкавост.

4. Помага за откриване на всякакви необичайни неравности или бучки

Редовният масаж може да ви помогне да откриете необичайни бучки или нередности по тялото на вашата котка. Това ви позволява да уловите проблемите навреме и да предприемете действия, ако е необходимо.

Не забравяйте, че бучките могат да са признак на рак, който засяга известен процент от гальовните животни. Може също така да показва други медицински проблеми при котки, които изискват бърза медицинска помощ. Един прост масаж и опипване на тялото на гальовния приятел, може да му спаси живота.

5. Позволява ви да се свържете с вашия котешки приятел

галене на коткаСнимка: iStock

Най-добрите предимства на разтриването на вашата котка е, че ви позволява да се свържете с нея. Можете да прекарате известно време с котката си, като ги месите и галите, което ви сближава.

6. Полезно е и за вашето здраве

Масажирането на вашата котка всъщност е полезно за собственото ви здраве. Може да помогне за понижаване на кръвното ви налягане и нивата на стрес, което от своя страна ви помага да живеете по-здравословен и щастлив живот.

Освен това е чудесен начин да прекарате времето си и може да ви помогне да се отпуснете. Не забравяйте, че това също сближава вас и вашата котка, което е печеливша ситуация и за двете страни.

Как да масажираме котката

Ако все още идеята ви звучи странна и се чудите как да подходите, може да следвате тези зони на тялото:

  • Главата и лицето

Започнете с нежно галене на главата и лицето на вашата котка, като използвате двете си ръце, за да масажирате областите около ушите. Внимавайте да не натискате твърде силно, тъй като това може да е болезнено за вашата котка.

  • Раменете, гърба и врата

След това преминете към раменете, гърба и врата. Използвайте пръстите или кокалчетата си, за да масажирате нежно тези зони с плавни, кръгови движения. Отново внимавайте да не натискате твърде силно.

  • Ушите и опашната кост

Можете също така да масажирате ушите или опашката на вашата котка, ако им харесва. Но не забравяйте да бъдете нежни, тъй като тези зони са особено чувствителни и лесно могат да бъдат наранени.

галене на коткаСнимка: iStock

  • Коремът

Ще трябва да бъдете особено внимателни, когато масажирате корема. Тази област може да бъде особено чувствителна за котките и твърде силното натискане или прилагането на твърде силен натиск може да им причини дискомфорт.

За да масажирате правилно корема на котката си, започнете с нежно поглаждане на областта с пръсти и длан. Докато масажирате котката си, не забравяйте да следите езика на тялото и реакциите ѝ. Ако изглежд стресирана, чувства дискомфорт и иска да се отскубне от вас - оставете я. Може моментът да не е подходящ или просто мъркащият приятел не си пада по дълги галения и разтривки.

Независимо дали масажирате котката си ежедневно, ежеседмично или просто когато сте в такова настроение, приемете го като начин да се свържете с вашия котешки приятел, както и да проверите дали всичко по козината и тялото му изглежда добре.

Виж още