6 причини, поради които котката не мие козината си

котка се мие Снимка: iStock

К ато собственици на котки, ние искаме да гарантираме, че нашите домашни любимци са щастливи и здрави. Миенето на козината е обичайно поведение за котките и те могат да прекарат значителна част от деня си в разресване на козината, така че когато внезапно спрат, това може да е причина за безпокойство. Ако са спрели напълно и козината им е станала неугледна и сплъстена, време е да се обадите на ветеринар.

Въпреки това има много причини вашата котка да не се мие толкова често, в тази статия ще изброим най-често срещаните, за да сте подготвени и да знаете как да реагирате.

1. Стрес или безпокойство

Котките са чувствителни същества, които могат да бъдат стресирани от неща като силни шумове и непознати. Ако се чувстват прекалено тревожни, може да спрат да се грижат за себе си. Други признаци на стрес включват промени в апетита и навиците на сън.

котка се миеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Артрит

Подобно на хората, котките могат да развият артрит с възрастта. Тази болезнена болест може да ги затрудни да се грижат за козината си, така че те го правят по-малко.

3. Проблеми със зъбите

Ако вашата котка страда от проблеми със зъбите или заболяване на венците, може да е твърде болезнено да се почиства толкова често, колкото би желала. Зъбните заболявания са сериозен проблем за котките, като някои експерти предполагат, че засягат повече от 85% от котките на възраст над 6 години.

4. Кожни състояния

Ако вашата котка страда от алергии или дерматит, това може да направи процеса на миене на козината неудобен, което води до по-рядко почистване на козината. Те могат да спрат да се грижат напълно, ако кожата е сърбяща или болезнена.

5. Затлъстяване

Ако котката ви е с наднормено тегло, достигането до определени зони, особено задната им част, може да бъде трудно. Те също могат да се уморят бързо, което води до още по-трудно поддържане на козината.

6. Други заболявания

котка се миеСнимка: iStock

Вашата котка може да спре да се почиства козината си, ако страда от други заболявания. Болката, причинена от заболяването, може да доведе до коте, което вече не се грижи за себе си. Например котка с грип може да не се чувства добре и да не се почиства толкова, защото се чувства зле.

Как мога да помогна котката в грижите за козината

  • Ако котката ви се затруднява да се миенето, едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да я разресвате често със специална четка или гребен. Това ще помогне за предотвратяване на сплъстяването и ще разпространи маслата по цялата козина.
  • Започнете да четкате котката си, докато е още малка, за да свикне с процеса и с рутина.
  • Използвайте стимули, когато разресвате котката си, за да я накарате да свързва преживяването с положителни спомени.
  • Помислете за използването на професионален грумър, особено ако имате затруднения сами да подстригвате котката си.

Миенето на козината е основно поведение за котките. Ако забележите, че мяукащият приятел е спрял да го прави, най-добре е да се обадите на ветеринаря, за да го прегледа. Вашата котка може също да намали количеството на грижите, които прави, поради фактори като затлъстяване, артрит и проблеми със зъбите. Можете да им помогнете да се почистват, като ги разресвате редовно или наемате професионален фризьор.

котка се миеСнимка: iStock

Виж още