6 причини, поради които котката ви не иска да си играе с вас

котка у дома Снимка: iStock

К отките имат забележителни ловни инстинкти, които могат да бъдат провокирани от много променливи в средата. Всички сме виждали как котките притичват на секундата, когато ровим в гардероба си, когато приготвяме ястие, когато от дрехата ни виси конец или някое бижу на врата ни се подава „примамливо“.

Като изключим случаите, в които котката се нахвърля върху блестящата ни рокля или чорапогащник, можем спокойно да кажем, че гальовните приятели са прекрасен домашен любимец за забавление и игра. Въпреки че знаем чудесно как да ги „привикаме“ и приканим да играят, може да се случи гальовният приятел да не откликне на нашето размахване на играчка.

Истината е, че може да има безброй причини, поради които котката ви може да не иска да играе с вас и в този смисък ще поговорим за някои от най-често срещаните.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

1. Възможно е да има медицински проблем

Ако вашата котка обикновено е игрива, но изведнъж не иска да се отдаде на любимите си занимания, може да някакво физическо неразположение. Гальовният спътник може да има заболяване, което го кара да бъде летаргичен. Ако подозирате, че котката ви не се чувства добре или изпитва болка - ще трябва да я заведете на ветеринар.

2. Грешен тип играчки

Никоя котка не е напълно еднаква и с това идват различни предпочитания по време на игра. Много мъркащи животни предпочитат нещо, което е интерактивно със собствениците им, докато други предпочитат да гонят топче сами. Най-лесното решение е да изпробвате различни видове играчки. Също така е важно да ги прибирате и редувате, защото котката ви със сигурност ще се отегчи и няма да играе всеки ден с една и съща мишка.

Ще се изненадате колко различни предмети у дома може да използвате безопасно за котешки играчки и колко всъщност мъркащият приятел ги харесва. Кутия от обуки, хартиени топчета, пликове...

3. Играете с котката си в неподходящ момент

Гальовните животни имат малко по-различен график от нашия. Вероятно се опитвате да играете с котката си през деня, но в повечето случаи това е времето, в което котката ви спи. Ако домашният ви любимец се е излегнал на слънце и си дремва сладко-сладко, може би не е най-удабния момент да се опитвате да играете с него. Вместо това - опитайте във време, в което котката ви е активна - обикновено това е сутрин или по здрач. Вие живеете с вашия мяукащ приятел и познавате неговата рутина, така че със сигурност знаете кога той започва да тича от стая в стая готов за приключения.

4. Средата не е достатъчно комфортна

Една от основните причини вашият спътник да не иска да играе е, че не се чувства в безопасност у дома. Ако е твърде студено или горещо или има неприятен аромат, той може да предпочете да остане в зона, която ги се чувства спокоен.

5. Търпението е ключът

Въпреки че вашата котка може да изглежда незаинтересована от играчките, които предлагате, това може да е просто нейният инстинкт. Котките естествено не убиват плячката незабавно, а изчакват преди да предприемат действия. Това означава, че е важно да бъдете търпеливи и да изчакате мъркащият приятел да се фиксират върху своята „плячка“. Всъщност често хората размахват играчки пред лицето на котките си и се чудят защо мъркащите животни не реагират. Котките ще са по-привлечени от звук, който идва от по-далеч - например на няколко метра от тях или от друга стая. Когато котката ви чуе звука - бъдете сигурни, че ще дойде да провери какво се случва.

6. Котката ви вече е играла

котка у домаСнимка: iStock

И накрая, вашият космат приятел вероятно е просто уморен, защото си е играл докато вас ви е нямало. Все пак, гальовните приятели в някои отношения приличат на нас, хората и може просто да са изморени и да не искат да играят в този момент.

Гальовните животни имат много различни характери. Някои са много активни и чакат всяка възможност, за да поиграят, докато други се наслаждават на дремки в продължение на целия ден. Все пак, играта с котката е важна, защото така котката ви изгражда доверие вас и знае, може да се забавлявате заедно. Така че пробвайте различни играчки и подходи, за да видите какво харесва вашия гальовен приятел.

Виж още