6 причини, поради които котката ви се изхожда във ваната, и как да я спрете

котка в банята Снимка: iStock

А ко сте собственик на котка, знаете колко неприятно може да бъде, когато мъркащият приятел се изхожда или уринира навсякъде в дома ви, освен в тоалетната си. Едно от най-популярните места, които котките предпочитат пред тоалетната, е ваната.

Това поведение е често срещано при котките и в повечето случаи се дължи на поведенчески проблеми, които са лесни за решаване, но понякога може да е симптом на по-сериозно медицинско неразположение. В тази статия ще разгледаме най-често срещаните причина за това котешко действие и какво може да предприемете, за да го преустановите.

1. Поведенчески проблеми

котка в банятаСнимка: iStock

Проблемите с поведението са най-честата причина котката ви да се изхожда във ваната. Това може да се дължи на драстични промени в домакинството, които са причинили стрес на гальовния приятел или на неправилно обучение на котката да ходи до тоалетна. Това често е проблем при котенца, които се страхуват или не са били научени да използват котешка тоалетна, или при осиновена възрастна котка, която така и не е научила да ползва котешка тоалетна.

Dogsandcats.bg

Това е най-често срещаният проблем, който кара котките да извършват своите дейности на друго място, а не в тоалетната и има как да се отстрани. Първо, изключете всякакъв стрес, който може да е накарал котката да спре да използва тоалетната, като например промяна на мястото или липса на уединение, и се уверете, че всичко с нейната тоалетна е наред. Използването на тоалетна е инстинктивно за повечето котки, така че ако се уверите, че кутията е чиста и се намира на подходящо, уединено място, трябва да я подтикнете да я използват с полощта на наглади и похвали.

2. Проблеми със здравето

Възможно е котката ви да страда от здравословен проблем, например диария, и да не може да достигне навреме до своята тоалетна. В тези ситуации поведението обикновено е временно и обикновено ще спре, след като котката ви отново се почувства здрава и щастлива.

котка в банятаСнимка: iStock

Въпреки че може да изглежда нелогично, причината може да е и запек. Запекът може да бъде в най-добрия случай неприятен, а в най-лошия - болезнен за вашето коте и то може да свързва тази болка и дискомфорт с тоалетната си кутия. След като най-накрая почувства нуждата да свърши работата си, то може да избере уединено място като ваната, за да избегне тоалетната.

Ако забележите, че изпражненията на котката ви са течни, тя може да има диария. Това може да има няколко различни причини, включително промяна в диетата или твърде много нездравословни лакомства, но може да е и инфекция. Ако не сте правили промяна в храненето, може да се наложи да заведете гальовния приятел на ветеринарен лекар за преглед.

3. Стрес

Ако нещо в близост до котешката тоалетна я е уплашило или стресирало, тя може да свърже този стрес и страх с тоалетната си и да избере да отиде на друго място. Котките лесно се стресират и от промени в домакинството, като например появата на нови домашни любимци в дома или преместването в нов дом, и този стрес може да ги накара да спрат да използват своята тоалетна.

Опитайте се да преместите котешката тоалетна на друго място в къщата - тихо, спокойно и уединено, където няма да бъдат обезпокоявани. Ако в домакинството са настъпили някакви драстични промени, които причиняват стрес на котката ви, дръжте ги далеч от нея. Например, не допускайте нови домашни любимци до мястото на тоалетната или дайте на котката си собствено пространство за няколко дни, ако сте се преместили в нов дом. Поведението трябва да се коригира от само себе си, след като котката ви престане да се чувства стресирана, тревожна или уплашена.

котка в банятаСнимка: iStock

4. Нежелание за използване на тоалетната

Възможно е да е имало инцидент или стресиращо събитие, което да е причинило на котката ви отвращение към нейната тоалетна, в резултат на което тя използва ваната като алтернатива. Също така кутията им може да е твърде малка или твърде трудно достъпна, или може би сте закупили нова тоалетна, от която те се страхуват - често срещано явление при автоматичните тоалетни.

Добра идея е винаги да имате допълнителна тоалетна, за да избегнете нежеланието на котката си да ползва такава. Общоприетото правило е да имате по една тоалетна за всяка котка, която притежавате, плюс още една. По този начин, ако решите да смените котешката постелка с нов вид или нещо е предизвикало страх у тях от една тоалетна, те винаги имат друга възможност, а не ваната.

5. Неприязън към котешката тоалетна

Котките са капризни по отношение на всичко - от храната до постелката и тоалетната. Ако не им харесва пясъка в котешката тоалетна, те просто могат да решат да си свършат работата на друго място.

Ако наскоро сте направили някакви промени в тоалетната им, като например купуване на ароматизирана постелка или смяна на марката, това може да е причината за проблема. На пазара има много различни видове котешка тоалетна и вашата котка може да има свой личен фаворит.

Опитайте да преминете обратно към старата постелка или се заемете със задачата да свикнете котката с новата (ако поради някаква причина се налага вече да използвате нея). Ако те са сходни, опитайте да смесите двете и бавно да премахнете старата.

6. Възрастна котка

Вашият гальовен приятел може да се изхожда във ваната поради някакъв вид когнитивна дисфункция. Особено по-възрастните котки могат да развият проблеми, подобни на деменцията при хората, които могат да доведат до дезориентация и изхождане на места, различни от тоалетната. Те дори могат да забравят къде се намира тоалетната им или да оставят извършването на дейността си за последния момент, което води до изхождане във ваната. Старостта може да причини и тревожност, поведенчески проблеми и физически проблеми, които могат да доведат до това поведение.

котка в банятаСнимка: iStock

Въпреки че това е просто естественото развитие на стареенето, има лекарства, които могат да помогнат. Ще трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар за подходящите лечения. Също така може да се наложи да смените тоалетната с такава, която има по-ниски прегради и е достатъчно удобна за възрастна котката да влезе в нея с минимални усилия.

Има много възможни причини, поради които котката ви може да се изхожда във ваната, повечето от които са доста лесни за отстраняване. Основната причина вероятно е някакво безпокойство или отвращение към тоалетната, защото е мръсна или неудобна. Ако обаче нито едно от тези решения не помогне, може да става дума за нещо по-сериозно и ще трябва да заведете котката си на преглед при ветеринар.

Виж още